Mano Gargždai



Globėja Violeta Šarkuvienė: „Kiekvieną vaiką reikia priimti tokį, koks jis yra...“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asmeninio albumo nuotr. Asmeninio albumo nuotr.

„Kiekvieną vaiką reikia priimti tokį, koks jis yra...“ – tvirtai įsitikinusi Violeta Šarkuvienė, kuri kartu su vyru Petru prieš 19 metų įkūrė šeimyną. Joje namų šilumą, meilę bei rūpestį rado 19 vaikų, o šiuo metu gyvena trys mokyklinio amžiaus berniukai.

 

Lietuvoje yra įkurtos 52 šeimynos, tačiau Klaipėdos rajone ji – vienintelė. Prieš pokalbį Violeta akcentavo, kad, nors šeimyna teisės aktuose įvardijama, kaip pelno nesiekiantis ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, pirmiausia, jie yra šeima, kurioje vaikus augina mama ir tėtis, kur šeimos nariai gyvena visiems mums įprastą gyvenimą.

Artėjant Globėjų dienai, kuri Lietuvoje jau penktus metus yra minima liepos pirmąjį sekmadienį, kviečiame susipažinti su įkvepiančia Violetos ir Petro Šarkų šeimynos istorija.

Violeta ir Petras teigia, kad mintis globoti vaikus kilo tuomet, kai jų pačių namai ištuštėjo, užaugo dvi dukros ir namuose pasijuto tuštuma. Sutuoktiniai pasakoja, kad iš pradžių svarstė apie trijų vaikų globą, bet likimas susiklostė taip, kad vaiko teisių specialistai pasiūlė globoti visą septynių vaikų šeimą. Mažiausiam vaikui tuo metu buvo 3,5 metų, vyriausiajam – 10 metų. Atsisakyti padėti vaikams nekilo mintis. Taip staiga, per vieną dieną, jų namai prisipildė vaikų šurmuliu, juoku, ašaromis, džiaugsmais ir vargais.

 

Vaikus reikia ne auklėti, o leisti jiems augti

Paklausus apie tai, ko globojamiems vaikams labiausiai reikia, Violeta ir Petras vieningai tvirtina, kad svarbiausia – harmonija šeimoje, pagarba grįsti santykiai ir tolerancija. Sutuoktiniai teigia, kad pagarba prasideda nuo mūsų pačių, todėl stengiasi toleranciją ugdyti savo pavyzdžiu.

„Mes niekada nesirinkome vaikų ir nekėlėme nei jiems, nei sau jokių lūkesčių, – pastebi globėja, – vaikai, atėję į mūsų šeimą, greitai prisitaiko, nurimsta, nes mato darnius santykius, bei jaučia, kad yra priimti tokie, kokie yra“.

Violetos teigimu, vaikus reikia ne auklėti, o leisti jiems augti, ir tai geriausia padaryti nekeliant vaikui neįgyvendinamų reikalavimų.

 

Iššūkiai ir sunkumai

Prakalbus apie sunkumus, kylančius globojant vaikus, moteris pripažįsta, kad sunkumų pasitaiko kaip ir kiekvienoje šeimoje. Nuskriaustas vaikas atsineša savo patirtį, vidines žaizdas, jis yra linkęs gintis ir nepasitikėti žmonėmis, todėl kartais prireikia laiko ir begalinės kantrybės, kad vaikas pajustų šilumą bei nurimtų ir pasijaustų saugus. Globėja akcentuoja, kad pokalbiai su vaikais padeda išspręsti daugelį problemų – „su vaikais mes kalbame daug ir apie viską“.

Globėjai taip pat užsimena apie vis dar gajų neigiamą visuomenės požiūrį į globojamus vaikus ir pačius globėjus. Moteris pastebi, kad ne retai į globojamą vaiką žiūrima tarsi pro padidinamąjį stiklą, daugelis mano, kad tėvų globos netekę vaikai paveldi tik „tamsiąsias“ savo biologinių tėvų savybes. Tačiau globėjai, užauginę ir į gyvenimą išleidę ne vieną vaiką, tikina, kad tai ne tiesa. Violeta ir Petras liudija dešimtis pavyzdžių, kaip vaikai keičiasi į gerąją pusę, kai yra apsupti rūpesčiu ir meile. Moteris pastebi, kad ne retai ir patys globėjai yra vertinami, kaip „verslininkai“ siekiantys užsidirbti iš vaikų globos. Pasak moters, tai skaudina, tačiau ji pasidžiaugė, kad visuomenės požiūris į vaikų globą kinta ir vis dažniau sulaukiama teigiamo palaikymo.

 

Atlygis už įdėtą darbą – neįkainojamas

Violeta ir Petras pripažįsta, kad vaikams atiduoda visą savo gyvenimą, nereikalaudami iš jų dėkingumo už teikiamą pagalbą. Tačiau atlygis ateina, kai vaikai išmoksta priimti meilę, o vėliau – ją duoti: „Tik įsivaizduokite, koks džiaugsmas apima, kai kiekvieną dieną iš vaiko lūpų išgirsti „mamyte, aš tave myliu!“.

Dar didesnę grąžą globėjai pajaučia, kai jau užaugę vaikai nuolat rašo gražias žinutes, paskambina ar atvažiuoja jau su savo vaikais ir šeimomis: „Tada supranti, kad darbas, kurį darome, yra prasmingas ir neįkainojamas jokiais pinigais“.

Informaciją apie vaikų globą bei įvaikinimą teikia Gargždų socialinių paslaugų centro padalinio Globos centras specialistai tel. 8 664 32595, 8 600 46841 arba el. paštu , . Taip pat galite rašyti asmenine žinute FB paskyroje „Vaikai Yra Vaikai. Klaipėdos rajonas“.

 

Sveikiname visus globėjus, įtėvius Globėjų dienos proga. Jūs grąžinate savo globojamiems vaikams vaikystę, keičiate jų likimus ir tiesiate kelius į laimingą ateitį.

Dėkojame už Jūsų atviras, kantrias ir mylinčias širdis. Linkime stiprybės, ryžto, sveikatos ir vilties.

                                                     

Gargždų socialinių paslaugų centro padalinio Gargždų globos centro kolektyvas

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 551 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,