Mano Gargždai



Dėl rastų pažeidimų VMVT sustabdė UAB „Kretingos grūdai“ pašarų tiekimą rinkai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuotr. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai, vykdydami tęstinį tyrimą dėl pašarams gaminti naudoto galimai techninės paskirties sojų aliejaus, atliko neplaninį tyrimą įmonėje UAB „Kretingos grūdai“, veikiančioje Kretingoje.

 

VMVT dar šių metų balandį vykdyto patikrinimo metu priėmė sprendimą laikinai sustabdyti UAB „Kretingos grūdai“ pašarų tiekimą rinkai, nes jų sudėtyje buvo rasta, kaip įtariama, galimai techninės paskirties sojų aliejaus, tačiau įmonė šios produkcijos nepažymėjo taip, kad nebūtų galimybės sumaišyti su kitais produktais, nelaikė atskirai nuo kitų pašarų, tuo sukeldama abejonių dėl tolimesnės pašarų realizacijos.

Pašarų gamyboje naudoti techninės paskirties sojų aliejų draudžia teisės aktai, nes tokiame aliejuje gali būti įvairių draudžiamų medžiagų, kaip techninių ir cheminių priemaišų, dioksinų, organinių chloro junginių, sunkiųjų metalų. Tokį pašarą naudojant gyvūnų šėrimui kyla rizika ne tik maistinių gyvūnų, bet ir visuomenės sveikatai.

Inspektoriams atliekant aliejaus perpylimo patalpų apžiūrą įmonėje buvo nustatyta, kad nesilaikyta ir pašarų higienos reikalavimų. Be to, pareigūnai išsiaiškino, kad įmonėje neužtikrinama produkcijos bei žaliavų atsekamumo sistema, neefektyviai veikia savikontrolės sistema.

Užfiksuota, kad minėta įmonė iš Lietuvos Respublikos pašarų ūkio subjekte neregistruotos įmonės įsigijo maistinės paskirties nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus. Kaip numato teisės aktai, įmonė turėjo atlikti įvežto aliejaus importo procedūras. Deja, bet pasienio veterinarijos pareigūnams nebuvo pateikta jokios išankstinės informacijos apie įvežamą aliejų ir importo kontrolės procedūros nebuvo užbaigtos, kaip ir nebuvo gautas VMVT leidimas realizuoti siuntą, tačiau įmonė pažeisdama reikalavimus su šiuo nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi pagamino daugiau nei 1400 t pašaro, kurio likučių jau nebelikę.

Šiuo metu pareigūnai tyrimą tęsia. Įmonei gresia sankcijos už teisės aktų pažeidimus. Pareigūnai taip pat paėmė kiaulėms skirtų kombinuotų pašarų, kuriems gaminti naudotas sojų ir saulėgrąžų aliejus, mėginius tyrimams dėl jų saugos įvertinimo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 378 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,