Mano Gargždai



Seno namo renovacija: ką reikia žinoti?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Dauguma šiandien svarsto galimybę įsigyti seną namą. Kaip rasti gerą? Ką būtina patikrinti prieš priimant galutinį sprendimą? Kaip pasiruošti seno namo atnaujinimui? Šie ir dar daugiau klausimų neduoda ramybės senų namų pirkėjams. Čia pabandysime atsakyti bent į dalį jų.

 

Pirkti seną namą kartais mums atrodo daug pigesnis sprendimas nei pradėti naujo statybas. Investavimas į jau esamą nekilnojamąjį turtą gali būti puiki alternatyva, jei tik gerai suprantame tokio žingsnio privalumus ir trūkumus. Radę įdomų seną namą su žemės sklypu, sprendimus turėtumėte priimti ne impulsyviai, o be emocijų - atidžiai patikrinti ir išanalizuoti visą informaciją apie turto teisinį statusą, turimus dokumentus ir namo techninę būklę. Be to, turėtumėte atsakyti į klausimą, ar esamo stovio namas ir sklypas atitinka jūsų poreikius.

Deja, maža kaina nereiškia, kad užtenka tik perdažyti namo sienas ir suplanuoti kraustymąsi. Anaiptol – reikia pasiruošti išlaidoms, susijusioms su generaline namo renovacija, įskaitant tinkavimą, senų grindų pašalinimą, naujų langų dėjimą, stogo klojimą ir kitus svarbius darbus, tokius kaip lietaus nuvedimo sistemos įrengimas ar drenažo aplink pamatus darymas. Taigi kada apsimoka pirkti seną namą? Kaip protingai planuoti renovacijos darbus? Ar įmanoma neišleisti didžiulės pinigų sumos?

Esant geros būklės namams, preliminarų įvertinimą galite atlikti patys. Tačiau jei kyla abejonių dėl pastato būklės, verta pasitelkti specialisto pagalbą, kuris nešališkai pristatys jums realią pastato būklę. Jis dažnai turi įrangą, kuri, be kita ko, leidžia nustatyti, pavyzdžiui, drėgmės lygį ir pan. 

Kada apsimoka renovuoti seną namą?

Teoriškai atsakymas į šį klausimą paprastas – seną namą verta rinktis tada, kai jo įsigijimo ir renovacijos kaina neviršys pastatymo ar naujo pirkimo sumos. Deja, apžiūrint namą dažniausiai būna sunku įvertinti visas galimas išlaidas. Ypač sunku žmonėms, kurie neturi daug bendro su statybų pramone ir perka namą vedami emocijų ar jo išvaizdos. 

Todėl vertinant galimą pirkinį, pravartu pažvelgti specialisto akimis, tiesiogine to žodžio prasme. Jeigu patys to padaryti negalite, ieškokite statybininko ar statinio vertintojo, kuris specializuojasi vertinant senus namus. Jų pagalba ypač pravers, kai namas atrodo siaubingai, matosi, kad jame jau daug metų niekas negyvena, tačiau jo vieta patraukli, o kaina – itin palanki. 

Patyrę specialistai patikrins pastato konstrukcijų būklę, drėgmės laipsnį, neretai įvertins turto vertę. Jie jums pasakys, ar namą galima renovuoti, o gal net reikia perstatyti, ar geriau atsisakyti jo pirkimo ir ieškoti kito. Net jei tai nepadės apsispręsti, bent jau prieš įsikeldami žinosime apie namo techninę būklę ir su tuo susijusias galimas išlaidas, kurios jūsų laukia. 

Nusprendę pirkti seną namą, taip pat atkreipkite dėmesį į sklypo būklę, dydį ir vietą. Jis gali būti tvarkingas, pilnas vaismedžių arba visiškai neprižiūrimas. Žinoma, svarbesnis už jo išvaizdą yra dydis. Taip pat svarbu, ar namas yra pirmoje pastatų eilėje, ar jis ribojasi su keliu, ar pasislėpęs antrame plane, ir kokia jo aplinka. Ar privažiavimas asfaltuotas, o gal žvyrkelis? Nuo to priklauso kelionių patogumas, ypač lyjant ir žiemą. 

Viena yra aišku, kad įsigyjant seną namą tikrai reikės keisti grindis, langus, duris bei stogą, o tuo pačiu pasirūpinti ir lietaus nutekėjimo sistema, kurią sudaro latakai, lietvamzdžiai (apie tai daugiau https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/profiliuota-skarda/lietvamzdziai/) ir kitos dalys. 

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 533 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,