Mano Gargždai



Paveldo priežiūros projektas plečia draugų ratą Klaipėdos krašte: kviečia į renginį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Klaipėdos kraštas, paveiktas vokiškos kultūros ir išskirtiniais pajūrio paveldo objektais, turi nemažai objektų ir „FIXUS Mobilis“ sąraše. Prevencinės priežiūros projekte dalyvauja Smiltynėje, Juodkrantėje, Nidoje, Doviluose, Priekulėje esančių paveldo objektų valdytoja. Lapkričio 15 d. FIXUS specialistai rengia viešą konsultaciją Vėžaičių kultūros centre ir tikisi dar praplėsti ryšius šio regiono paveldo bendruomenėje.

 

Lapkričio 15 d. 14 val. Vėžaičių kultūros centre (Liepų g. 3A, Vėžaičiai, Klaipėdos raj.) vyks visiems atviras „FIXUS Mobilis“ renginys, kuriame laukiami privatūs ir juridiniai paveldo valdytojai, istorinių pastatų savininkai ir visi, kuriems rūpi tinkama paveldo pastatų priežiūra ir gera būklė. Konsultacijoje statinių savininkai sužinos, kokiu principu veikia projektas, kodėl pastatui tokia svarbi prevencinė priežiūra ir kokią pagalbą Kultūros vertybių registro pastatų savininkams teikia „FIXUS Mobilis“.

„FIXUS Mobilis“ turi darbo patirties su įvairiausios paskirties ir konstrukcijų pastatais: tai plytų ir akmens mūriniai, mediniai ir net molio statiniai, atliekantys gyvenamąją, administracinę, ūkinę paskirtį. Projekto vadovė Viltė Janušauskaitė pristatys gausiai iliustruotą, komandų praktine patirtimi paremtą pranešimą apie dažniausiai pasitaikančias senų pastatų bėdas ir būdus joms spręsti.

Projekte dirba vienuolika prevencinės priežiūros specialistų, jie sudaro tris mobiliąsias komandas. Komandų nariai per tris projekto veikimo metus prevencinės priežiūros mokėsi Rumšiškėse, atnaujino aukštalipių įgūdžius ir keitėsi praktinėmis žiniomis su partneriais Norvegijoje. Nors kiekvienam savininkui svarbi ir miela savojo pastato istorija, jis dažnai nori pasidalinti ne tik problemomis, bet ir pasakojimais, atvykę į objektus prevencinės priežiūros specialistai susitelkia į techninę pusę. Jie statinius apžiūri, paima mėginius tyrimams, o vėliau sugrįžta atlikti nedidelių priežiūros darbų.

Pirmajam projekto veiklos laikotarpiui iškelti uždaviniai jau beveik įgyvendinti: atrinkta 200 paveldo objektų, beveik visus juos mobiliosios komandos jau aplankė ir apžiūrėjo, didelėje dalyje statinių atlikti ir priežiūros darbai. Prevencinės priežiūros paslauga savininkams užbaigiama įteikiant ataskaitą - joje išsamiai aprašoma pastato būklė, jo pažeidžiamiausios vietos ir prioritetinis priežiūros veiksmų planas.

 

Apie FIXUS Mobilis

Paveldo priežiūros specialistai turi biurą Vilniuje, tačiau viena iš esminių projekto savybių - geras prieinamumas, todėl „FIXUS Mobilis“ kolektyvas gyvena nuolatiniame judesyje. Mobiliosiomis dirbtuvėmis-autobusiukais jie jau aplankė visus Lietuvos pakraščius: paslaugos teikiamos ir regionuose gyvenantiems privatiems paveldo valdytojams, kurie turi mažiau galimybių pasirūpinti savo pastatu nei didmiesčių gyventojai ar juridiniai paveldą valdantys asmenys.

„FIXUS Mobilis“ įgyvendina Kultūros paveldo centras ir Kultūros infrastruktūros centras. Projektas finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų. Daugiau informacijos: www.fixusmobilis.lt

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 220 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,