Mano Gargždai



Daugiafunkcinio trileris: kai laimi ženkliai brangesnis objektas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Justas Ruškys Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Justas Ruškys

Prieš porą savaičių Sigitas Karbauskas, priminė pamirštas lažybas, kurios įvyko daugiau nei prieš tris metus, kai kirtom rankom iš šampano, kad mano manymu Gargždų daugiafunkcinis centras bus Kvietinių gatvėje, o jo – Dariaus ir Girėno gatvėje.

 

Lažybos yra lažybos, tačiau šia tema noriu pasakyti keletą dalykų:

Vizija ir tikėjimas ja. Dar bestudijuojant Vilniuje ir nieko bendro neturint su politika, 2012-aisiais patikėjau miesto bendruomenės vizija. Siekiant, kad miesto centras nemirtų ir būtų judesys – visas sportas kurtųsi prie jau išvystytos infrastruktūros.

Tuo metu tokį supratimą demonstravo Sabonis, krepšinio rinktinės žaidėjai, Vokietijos urbanistai ir... Sigitas bei jo komanda. Tačiau čia atsitiko „politika“.

2018 m. atvažiavo tuometinis premjeras S. Skvernelis, protino, kad Gargždai užsimanė „kosmodromo“. 2019 metais įvyko rinkimai ir senbūviai nelaimėjo.

2019 m. prisiekė naujos sudėties taryba, nauja valdančioji koalicija. Tarp jų ir aš, pradėjęs darbą administracijoje. Sudarėme koalicijos programą su objektais, arba kitaip sakant – su skauduliais, kuriuos įsipareigojome ištaisyti. Prie Gargždų miesto parko, Sendvario daugiafunkcinio, Gargždų autobusų stoties, Kultūros centro, kelių remonto programos, švietimo sistemos tobulinimo ir kt. buvo ir daugiafunkcinis sporto centras, nurodytas arba Dariaus ir Girėno arba Kvietinių gatvėje.

Atlikome projekto analizę ir, tuometiniu vertinimu, objektas Dariaus ir Girėno gatvėje su baseinu (pabrėžiu, be laisvalaikio zonos ir SPA) arena ir ledo arena savivaldybei buvo per brangus. Ženkliai per brangus. Prisimenu S. Skvernelio paprotinimą apie „kosmodromą“. 8000 kvadratinių metrų ir apytiksliai 30 mln. eurų.

Koalicija nusprendžia projektuoti mažesnį, atitinkantį visus reikalavimus visoms sporto šakoms, areną ir baseiną su laisvalaikio zonomis (spa ir pan.). Tikslas: tilpti į 5000 kvadratus ir 10 mln. eurų, o likusias lėšas (~20 mln. Eurų) panaudoti miesto, rajono nugyventai ar neišvystytai infrastruktūrai.

Šioje vietoje norisi tikslių skaičių.

Pradėta Lyros/Volungės/Rasos gatvių kvartalo rekonstrukcija kainuos apie 3 mln. eurų, tai yra 3 km pilnai sutvarkytų gatvių. Melioratorių gatvės kvartalą sutvarkyti kainavo apie 1 mln. eurų, naujos mokyklos statyba Jakuose apie 2,5 mln. eurų, Priekulės mokyklos priestato statyba apie 1,6 mln. eurų, Vėžaičių viešosios erdvės apie 900 tūkst. eurų – sumoje visi šie objektai verti 9 mln. Eurų.

Kai projektas Kvietinių gatvėje įgavo kontūrus – prasidėjo tikrinimai, skundai, tarnybos ir t.t. Manau, tai yra vienas labiausiai „iškratytų“ objektų, nuo aplinkos apsaugos agentūros iki statybų inspekcijos, ir niekas nerado jokios klaidos.

Kai Kvietinių g. projektas gavo leidimą, prasidėjo vėl „politika“: samdomas ekspertas, kuris įvertintų Dariaus ir Girėno projektą ir pasakytų aktualią kainą, mat nuo 2018 m. iki 2022 m. daug kas keitėsi, ypatingai kainos. Kvietinių gatvės projekto kaina buvo aiški gaunant statybos leidimą 2021 m., kuri padidėjo iki 20 mln. eurų. Na, o eksperto išvada: neįmanoma pasakyti tikslios Darius ir Girėno g. projekto kainos, nes jis su klaidomis. Tačiau preliminariai baseinas ir arena kainuotų apie 30 mln. Eurų, o projekto klaidos gali kainuoti dar 9 mln. eurų.

Vienas iš tuometės koalicijos partnerių pateikia savo, kaip valdančio statybų bendrovę, skaičiavimus: jo skaičiavimai visas objektas kainuotų 18 mln. eurų.

Taryboje dauguma sprendimo nepriėmė ir Dariaus ir Girėno centro šalininkai nelaimi. Staiga įvyksta dar viena „politika“ ir griūna dauguma bei keičiasi koalicija. Dabar naujoje daugumoje – visi buvę Dariaus ir Girėno g. projekto šalininkai. Paskelbiamas konkursas ir sudaroma sutartis, kurios vertė 30 mln. eurų.

Taigi pildosi tada neįtikusio eksperto prognozės pirma dalis: dviejų dalių statinys (baseinas ir arena) kainuos 30 mln. eurų.

Ar ekspertas bus teisus ir dėl kitos dalies? Tikiuosi ne, nes priešingu atveju, projekto klaidų taisymas, kainuos dar 9 mln. eurų ir viskas iš savivaldybės kišenės, tai yra tiek kiek visi mano išvardinti darbai (pavyzdžiai aukščiau).

Taigi, mano, frakcijos narių, miesto bendruomenės vizija – turėti mažesnį, ekonomiškesnį, labiau į gyventojus nukreiptą centrą, saugant ir puoselėjant miesto centrą – pralaimi. Ir tik ateitis parodys, ar tinkamai buvo pasielgta, ar politikai, tampantys statybos, urbanistikos, sporto specialistais, neapsiriko.

Niekada nebuvome prieš baseiną, sportą, priešingai – ėjome kitu keliu, surandant bendrą vardiklį tarp finansų ir praktiškumo, tarp realybės ir adekvatumo, bet… Nuoširdžiai linkiu Sigitui šampano dar negerti, o palikti ir pabrandinti iki objekto atidarymo, kurio lauks daug rajono gyventojų, kuriems visiškai nesvarbu, kur jis būtų buvęs, svarbu kad apkritai jis būtų.

O pabaigai, tikiuosi šio centro statybos niekaip nėra susijusios su jau parengtų projektų neįgyvendinimu dabar. 30 mln. eurų tai ne 3 mln. eurų – rajonui, miestui ir toliau verkiant reikia asfaltuoti ir tvarkyti kelius, nutiesti apšvietimą, statyti ir tvarkyti darželius ir mokyklas, remontuoti kultūros centrus.

P.S. mitai apie Kvietinių gatvės projektą: Nemeluoju, ir neturiu ko slėpti, per visus metus nebūnant politikoje ir joje darbuojantis, niekas niekada nėra priėjęs ar kitaip spaudęs ar prašęs palaikyti būtent šį projektą. O tokius gandus skleidžiantiems turiu vieną pasakymą netepk kitų tuo, kuo pats kvepi.

 

 

 Politinė reklama apmokėta iš Liberalų sąjūdžio rinkiminės sąskaitos. Užs. Nr. LS-01-2022

Medija

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 231 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,