Mano Gargždai



Joninėms artėjant - ką turėtų prisiminti maisto tvarkytojai ir iškylautojai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šarūno Mikšio nuotr. Šarūno Mikšio nuotr.

Kasmet birželio 23 - 24 d. Lietuvos miestuose ir miesteliuose šurmuliuoja Joninių šventės. Organizuojamos mugės, įvairūs renginiai, kurių metu įmonės, šeimų ūkiai ir pavieniai ūkininkai siūlo įsigyti ar paskanauti tradicinių ir netradicinių patiekalų, įvairių kitų maisto gaminių.

 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena organizatoriams, jog norint šventėse ar mugėse prekiauti maisto produktais, būtina turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Įmonės, turinčios leidimus prekiauti ar gaminti maisto produktus, gali prekiauti be papildomų leidimų. Tuo tarpu viešojo maitinimo įmonės, norinčios prekiauti renginių metu, privalo pasirūpinti, kad jiems išduotuose pažymėjimuose būtų numatyta papildoma veikla - maisto tiekimas renginių metu. Tokius pažymėjimus išduoda teritorinės VMVT.

Prekybos ir maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, darbuotojai privalo turėti kur nusiplauti rankas arba pakankamai kitų priemonių asmens higienai palaikyti (drėgnų vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.). Prekiautojai privalo dėvėti švarius darbo drabužius, laikytis asmens higienos reikalavimų, būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą.

Vasarą didėja apsinuodijimo maistu rizika, todėl maisto tvarkytojai privalo skirti didesnį dėmesį produktų ir patiekalų saugai:

Maisto produktų laikymas.

Greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti tinkamoje temperatūroje, šaldytuvuose. Jei nėra stacionarių šaldytuvų, reikia pasirūpinti nešiojamais šaldymo įrenginiais ar specialiomis maisto gabenimo talpomis su ledo pakuotėmis, padėti juos kuo vėsesnėje vietoje. Šaldymo įrenginiuose neturėtų būti išsiliejusių skysčių, jie turi būti išvalyti, švarūs.

Vengti kryžminės taršos.

Kryžminė tarša yra viena iš pagrindinių maisto užteršimo mikroorganizmais priežasčių, todėl reikia stengtis, kad termiškai neapdoroti pusgaminiai nesiliestų su jau pagamintais patiekalais. Pusgaminių ir patiekalų pjaustymui būtina naudoti skirtingus peilius bei lenteles, plauti įrankius prieš ir po jų panaudojimo.

Maistą ruošti tinkamoje temperatūroje.

Privalu įsitikinti, ar termiškai apdorojamas maistas yra pakankamai iškepęs. Pvz. ant žarijų kepama mėsa gali greitai apskrusti, bet viduje būti neiškepusi. Todėl prieš pateikiant vartotojui, reikia perpjauti ir įsitikinti, ar mėsa tolygiai iškepusi. Rekomenduojama turėti specialų termometrą, kuriuo pamatuoti kepinių vidaus temperatūrą (ji turi būti ne žemesnė kaip +75C, išskyrus specialiai ruošiamus ne visai iškepusius gaminius).

Naudoti kokybišką vandenį ir žaliavas.

Vandenį maisto gamybai reikia naudoti tik kokybišką, rinktis šviežius produktus ir kokybiškas žaliavas iš patikimų tiekėjų. Vaisius ir daržoves būtina gerai nuplauti. Negalima naudoti produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas pasibaigęs.

Higiena.

Darbuotojai privalo plauti rankas vandeniu su muilu prieš valgio ruošimą bei maisto ruošimo metu, plauti ir valyti visus maisto gaminimui naudojamus paviršius bei įrankius.

 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad įsigijus nekokybiškus maisto produktus, apsinuodijus ar įtarus žarnyno infekcijos protrūkį, galima pranešti el.paštu: arba skambinti visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 139 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,