Mano Gargždai



Efektyvus būdas užtikrinti saugią kūdikystę – ankstyvosios intervencijos paslaugos šeimose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Gimus vaikui, ypač pirmagimiui, tėvai susiduria su daugybe iššūkių. Viskas nauja, baimių daug, o atsakomybė – didžiulė. Todėl pagalba ir patarimai yra neišmatuojamos vertės. Klaipėdos rajone gyvenantys tėvai šią pagalbą gauna iš kvalifikuotos specialistės. Jau metai, kaip rajone vyksta bandomasis projektas, kurio metu šeimų lankymo specialistė pataria tėvams, kaip bendrauti su vaiku, pasakoja apie jo raidą, pozityvią ir atsakingą tėvystę, kol vaikui sukaks dveji metai.

 

Šeimos – motyvuotos

Šiuo metu šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, projekte dalyvauja 25 šeimos, besilaukiančios ar jau susilaukusios pirmo vaikelio, po ilgesnės pertraukos laukiančios antros ar trečios atžalos.

„Be galo džiugu, kad į procesą noriai įsitraukia ir tėveliai. Jie domisi viskuo, kas susiję su kūdikio priežiūra, padeda mamytėms ir palaiko jas emociškai“, – sako su šeimomis dirbanti Šeimų lankymo specialistė Aida Greivienė.

Nors, pasak A. Greivienės, iš pradžių projektas buvo labiau orientuotas į socialinės rizikos šeimas, tačiau ši tikslinė grupė į projektą įsitraukė labai nenoriai.

„Galbūt žmonės išsigando, kad bus kišamasi į šeimos gyvenimą, tačiau mūsų bendrystės tikslas nėra kelti įtampos. Priešingai, su šeimomis bendrauju remdamasi išmintimi, atjauta, jautrumu, pagarba ir empatija. Suteikiu reikalingų žinių ir rekomendacijų, praktinę pagalbą. Vaikelio atėjimas į šeimą jau yra iššūkis ir nepriklauso nuo tėvelių socialinio sluoksnio, išsilavinimo. Todėl manau, kad projekto veikla ateityje turėtų apimti visas šeimas, kurios pageidautų šeimų lankymo specialisto pagalbos“, – sako A. Greivienė.

 

Trys projekto etapai

Bendrauti su šeimomis specialistė pradeda nuo 14 nėštumo savaitės ir pagalbą bei konsultacijas šeimai teikia, iki kol vaikui sueina 2 metai. Visa pagalba šeimoms teikiama nemokamai, finansuojama Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo lėšomis. Projekto įgyvendinimui skirta beveik 92 tūkst. eurų.

Siekiant kuo veiksmingesnės projekto naudos, kiekvienoje šeimoje planuojami 64 vizitai, kurių metu tėvai ar globėjai ne tik supažindinami su vaiko raidos etapais, bet ir mokosi, kaip kurti saugią aplinką namuose, puoselėti ryšį su vaiku.

„Žinoma, mamos man rašo ir internetu – susirašinėjimo programėlė netyla net ir vakarais. Jeigu kyla klausimų, kaip elgtis vienu ar kitu atveju, mamos žino, kad gali man parašyti bet kada – nuraminsiu, padėsiu ir pakonsultuosiu. Šioje veikloje esu stebėtoja, vertintoja ir padėjėja“, – šypsosi A. Greivienė.

Projektas suskirstytas į tris etapus. Pirmasis – nėštumo etapas. Specialistė stebi būsimos mamos emocinę būklę, pasiruošimą tėvystei, kūdikio kraitelio ir reikalingų priemonių įsigijimą, mitybą, režimą, žalingų įpročių kontrolę, aptaria visas iškilusias problemas.

Antrasis etapas, pasak A. Greivienės – pats sunkiausias. Gimus kūdikiui tėvams kyla daug klausimų: kaip teisingai migdyti kūdikį lovelėje, kaip taisyklingai žindyti, ar naujagimis priauga pakankamai svorio. Kartą per mėnesį vertinama kūdikio raida.

„Gimus kūdikiui, padedu šeimoms teisingai atlikti naujagimių tualetą, higieną, kartu mokomės, kaip suteikti pagalbą kūdikiui užspringus. Kartu patyrėme nuostabias pirmų maudynių akimirkas. Yra šeimų, kurios bijo pirmų maudynių, o aš tam ir esu, kad kartu įveiktume visas baimes. Ypatingai džiaugiuosi, kad turiu kūdikių svarstykles. Jei mamoms neramu, būna, kad pasveriame kūdikį prieš maitinimą ir po jo, kad tėvai įsitikintų, jog viskas yra gerai. Šiuo metu mažiausiam kūdikiui, kurį lankau, yra trys mėnesiai, vyriausiam – vienuolika“, – apie darbo ypatumus pasakoja specialistė.

Trečiame etape daug dėmesio skiriama emocinei mamos sveikatai ir saugios vaikui aplinkos kūrimui.

Ruoštis atsakingai tėvystei šeimos gali naudodamos inovatyvias ir tikroviškas priemones. Kūdikio simuliatorius–manekenas padeda mokant, kaip išvengti staigios kūdikio mirties ir tinka bet kuriai nėštumo ugdymo programai. Nupirktas ir supurtyto kūdikio sindromo demonstracinis modelis, žindymo ir krūties audinių modeliai bei vaiko vystymosi nėštumo metu modelių rinkinys.

Norintys dalyvauti projekte, gali kreiptis į šeimų lankymo specialistę Aidą Greivienę tel. 8 640 39 012.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 250 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,