Mano Gargždai



Svarbu įmonėms, savo pagamintą maistą tiekiančioms išsinešti arba pristatančioms į namus ar biurą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Aplinkos apsaugos departamentas atkreipia dėmesį, kad įmonės, savo pagamintą maistą tiekiančios išsinešti arba pristatyti į namus ar biurą, privalo vykdyti nustatytas pareigas, susijusias su pakuočių apskaita. Šis priminimas svarbus ne tik šias paslaugas teikiantiems restoranams ir kavinėms, bet ir picerijoms, kepyklėlėms, greitojo maisto užkandinėms, sušinėms. 

 

Šios įmonės sunaudoja daug įvairių pakuočių, tarkim, picų dėžučių, iš polistirolo pagamintų maisto dėžučių, popierinių ar plastikinių maišelių, vienkartinių lėkščių, puodelių, popierinių kepimo formelių, maistinės plėvelės, aliuminio folijos ir kt. Todėl joms būtina vykdyti parduotų užpildytų pakuočių apskaitą Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS) ir mokėti mokestį už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis. 

„Tikrai ne visos įmonės yra užsiregistravusios Gamintojų ir importuotojų sąvade, dar mažiau jų atlieka išleidžiamos į rinką pakuotės apskaitą, nors veiklą vykdo seniai ir yra gana populiarios“, – pastebi Panevėžio apskaitos ir mokesčių kontrolės skyriaus vyr. specialistė Dovilė Kaminskienė. 

Pasak vyr. specialistės Kristinos Horban, pagrindinis departamento tikslas – išvengti aplinkosauginių pažeidimų, o viena veiksmingiausių priemonių tai pasiekti – konsultavimas ir švietimas.  

„Internete peržiūrėjusios viešai prieinamą informaciją, surinkome duomenis apie Panevėžio bei Utenos regione esančias maisto gaminimo ir (ar) tiekimo įstaigas (picerijas, kebabines, sušines, valgyklas, kepyklėles ir kt.), tiekiančias maistą išsinešti. Patikrinus šių juridinių asmenų duomenis Gamintojų ir importuotojų sąvade, nustatyta, kad net 60 iš atrinktų įmonių nėra šiame sąvade užsiregistravusios ir nevykdo gamintojams nustatytų pareigų“, – sako K. Horban.  

Šioms įmonėms buvo išsiųstas informacinio pobūdžio raštas apie gamintojams nustatomas pareigas. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad, kilus klausimų dėl vykdomos veiklos, visada galima kreiptis į Aplinkos apsaugos departamento konsultantus el. paštu , užpildyti elektroninę paklausimo formą arba telefonu 8 700 02022.

Tad jeigu įmonė yra PVM mokėtoja, vykdydama veiklą įsigyja tuščių pakuočių ir užpildo savo pagamintais maisto produktais ir parduoda (tiekia išsinešti, pristato į namus ar biurą), svarbu žinoti: 

 

Veikiu legaliai 

Privaloma užsiregistruoti gamintojų ir importuotojų registre  Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS) – www.gpais.eu.  

Vedu apskaitą 

  • Reikia vykdyti parduotų užpildytų pakuočių apskaitą GPAIS: 
  • Sudaryti naudojamų pakuočių sąrašą 
  • Pildyti ketvirtinius pakuočių apskaitos žurnalus. Įrašai juose turi būti daromi bent kartą į ketvirtį. 
  • Tvirtinti ketvirčių suvestines (per 30 kalendorinių dienų nuo ketvirčio pabaigos) 
  • Suformuoti metinę pakuočių apskaitos ataskaitą ( per 30 kalendorinių dienų nuo metų pabaigos) 
  • Patvirtinti ir pateikti vertinimui  metinę apskaitos ataskaitą (per 50 kalendorinių dienų nuo metų pabaigos) 

Moku mokesčius 

  • Mokėti mokestį už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.  
  • Kiekvienais metais iki vasario 15 d. Valstybinei mokesčių inspekcijai turi būti pateikiama mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis  deklaracija (forma FR5024) ir sumokėtas mokestis. 
  • Gamintojai per ataskaitinį laikotarpį Lietuvos Respublikos vidaus rinkai tiekiantys ne daugiau kaip 0,5 tonos pakuočių ir vykdantys apskaitą, atleidžiami nuo nustatytos pareigos mokėti mokestį už aplinkos teršimą pakuočių atliekomis. 

Atsakomybė 

  • Gamintojams nustatytų reikalavimų nevykdymas pakuočių srityje užtraukia administracinę atsakomybę juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimo kodekso 248 straipsnio nuostatas. 
  • Juridiniams asmenims atsakomybė taikoma pagal Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatymo 95 straipsnio nuostatas. 

Pagalba 

  • Jei dėl vykdomos veiklos ir gamintojams nustatytų pareigų vykdymo būtinumo kyla klausimų, visada galite kreiptis asmeninės konsultacijos į Aplinkos apsaugos departamentą. Daugiau informacijos apie vykdomas konsultacijas rasite aplinkos apsaugos departamento interneto svetainėje https://aad.lrv.lt/lt/konsultacijos-1/konsultuojame
  • Į konsultantus galite kreiptis el. paštu

užpildyti elektroninę paklausimo formą,   

skambinti bendruoju konsultacijų telefonu 8 700 02022.

  • Taip pat daug naudingos informacijos galima rasti svetainėje www.gpais.eu, skiltyje Pagalbos puslapis. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 160 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,