Mano Gargždai



Atgimimo aikštės rekonstrukcija: leidimas statybai yra, aiškumo – ne

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vitos Jurevičienės nuotr. Vitos Jurevičienės nuotr.

Klaipėdos savivaldybė jau gavo statybos leidimą požeminės automobilių statymo aikštelės statybai ir Atgimimo aikštei sutvarkyti. Išrinktasis meras Arvydas Vaitkus sako, kad tik pradėjęs eiti pareigas galės įvertinti, ar projektas yra parengtas tinkamai.

 

A. Vaitkus pirštu duria į jau vykdomą naujosios Klaipėdos mokyklos statybą, taip pat į socialinio būsto projektą Rambyno gatvėje. Tai du pavyzdžiai, kurie rodo, kaip netinkamai parengti projektai vilkina statybų procesus ir didina kainas.

Dėl požeminio garažo A. Vaitkui kyla abejonių, ar projektuotojai tinkamai įvertino geologines sąlygas ir ar nenutiks taip, kad stovėjimo aikštelės nebus tinkamai apsaugotos nuo aukštai esančių gruntinių vandenų.

Paskutines dienas pareigas einantis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis tokias abejones sklaido.

Anot jo, šalia esančiame tokiame pat grunte statomas naujasis Klaipėdos muzikinio teatro pastatas, pastatyti ir kiti statiniai. Šiuolaikinės technologijos leidžia užtikrinti tokių statinių tvarumą, nors A. Vaitkus įsitikinęs, kad skubėti nereikia – jo manymu, projektas turės būti įvertintas dar kartą. Taip pat jis abejoja ir dėl antžeminės Atgimimo aikštės dalies sutvarkymo sprendimų.

„Kiek teko bendrauti su paprastais klaipėdiečiais, niekam nepatinka siūlomas mėnulis. Dauguma pageidauja, kad vieta būtų tiesiog sutvarkyta, kad atsirastų daugiau suoliukų, erdvė būtu patrauklesnė tiesiog pabūti joje“, – teigė A. Vaitkus.

Jis sako, kad antžeminės dalies sutvarkymo projektas nesunkiai galėtų būti pakeistas. O aikštėje vietoj dabartinio sprendimo galėtų atsirasti nebent nedidelis paminklas ar kažkas panašaus.

Vitos Jurevičienės nuotr.

Kainos klausimas

Pasak A. Vaitkaus, taip pat yra labai svarbu projekto kaina. Šiuo metu preliminariai skaičiuojama, kad projekto vertė galėtų būti kiek daugiau nei 20 milijonų eurų. Tikslią kainą bus galima sužinoti tik paskelbus statybos darbų rangos konkursą, kas ir turėtų būti padaryta.

Primename, kad pagal parengtą projektą po Atgimimo aikšte planuojama įrengti dviejų aukštų požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Joje turėtų tilpti 231 automobilis. Nesunku apskaičiuoti, kad vienos parkavimo vietos kaina viršija 60 000 eurų.

 

Teatro klausimas

Kaip bebūtų, požeminės aikštelės projektas yra tiesiogiai susijęs su Klaipėdos muzikinio teatro rekonstrukcijos projektu. Planuojama, kad Klaipėdos muzikinio teatro rekonstrukcija bus baigta jau mažiau nei po metų. Tačiau norint projektą priduoti, turi būti užtikrintas reikiamas automobilio parkavimo vietų skaičius. Šią problemą turėjo spręsti požeminė parkavimo aikštelė, tačiau akivaizdu, kad teatro rekonstrukcija bus baigta daug anksčiau nei pastatyta pastaroji.

Teatro vadovė Laima Vilimienė sako, kad situacija susiklostė taip, kad sprendimai dėl parkavimo vietų reikalauja kūrybinio požiūrio. Ji sutinka, kad teatro pastatą būtų galima „priduoti“ ir nepastačius požeminio garažo. Tačiau sako, kad per paskutinius porą mėnesių diskusijų dėl galimų sprendimų nebuvo.

G. Neniškis sako, kad pauzė susidarė dėl to, jog atostogavo atsakingi asmenys. Anot jo, vyksta pozicijos derinimas su Statybų inspekcija ir reikiami sprendimai turėtų būti atrasti.

Įvertinus tai, kiek parkavimo vietų bus galima įrengti aplink Muzikinio teatro pastatą, reikia rasti dar apie 40 vietų maždaug 300 metrų atstumu aplinkinėse teritorijose.

Kaip tikina „Vakarų ekspreso“ šaltiniai, toks laikinas sprendimas nėra priimtinas visoms pusėms. Viena pagrindinių abejonių – kad laikinas sprendimas gali tapti nuolatiniu. Abejones stiprina ir tai, kad nėra aišku, kada bus pastatyta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė ir ar išvis ji bus.

Panašu, kad jau dešimtmečius besitęsianti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos istorija atėjus naujai valdžiai gali įgauti tik dar daugiau spalvų. Tačiau lieka viltis, kad ji netaps „antrąja tūkstantmečio mokykla“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 241 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,