Mano Gargždai



Nepritvirtinti automobilyje daiktai – grėsmė vairuotojui, keleiviams ir aplinkiniams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Prasidedant vasaros sezonui vis daugiau žmonių pilnais lengvaisiais automobiliais traukia  jūros, ežerų, stovyklaviečių ar kitų poilsio vietų link. Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) rekomenduoja vairuotojams būti atsargiems dedant daiktus į automobilius, nes prastai arba visai nepritvirtintas daiktas bagažinėje ar salone eismo įvykio metu gali ne tik sulūžti, bet ir sužeisti.

 

Į automobilius krauname įvairius daiktus: skirtingo dydžio, svorio ir formų. Kai užpildome bagažinę, daiktus dedame automobilio salone, šalia keleivių ar jiems po kojomis. Tačiau dažnu atveju pamirštame šiuos daiktus tinkamai pritvirtinti, kad staigaus stabdymo ar susidūrimo metu jie nepasklistų po automobilio vidų ir nesužalotų jame sėdinčių žmonių.

„Bet koks nepritvirtintas daiktas automobilio salone staigaus stabdymo ar susidūrimo metu  gali jus kliudyti ir sužeisti. Todėl apsidrauskite iš anksto ir pritvirtinkite salone vežamus daiktus“, – teigia LTSA Kelių transporto eismo įvykių tyrimų grupės vyriausiasis specialistas Laurynas Jovaišas.

Laimei, tokių atvejų, kai pašaliniai daiktai sužaloja keleivį, yra mažai, tačiau formuoti įprotį saugiai juos tvirtinti automobilyje yra svarbu nelaukiant skaudaus įvykio.

„Tokių atvejų tikrai nėra daug, tačiau jų pasitaiko. Iš gerosios praktikos pavyzdžių buvo atvejis, kai eismo įvykio tyrimo metu buvo nustatyta, jog vairuotojas už savęs, ant galinės sėdynės, esančią kuprinę buvo prisegęs saugos diržu. Eismo įvykio metu kuprinė taip ir liko prisegta. Kitu atveju, tikėtina, iš inercijos ji būtų nuskridusi į vairuotojo galvos atlošą arba į vairuotojui į galvą ir dar labiau sužeidusi žmogų“, – teigė specialistas.

Siekiant apsidrausti daug pastangų nereikia, o kai kuriais atvejais tai gali išgelbėti gyvybę. Todėl dėl paties vairuotojo, keleivių bei kitų eismo dalyvių saugumo rekomenduojame:

  • Automobilio salone patartina nevežti didelių matmenų, sunkių ar aštrių daiktų – juos geriau išdėstyti bagažinėje, ant jos pagrindo
  • Bagažinėje reikėtų krauti daiktus tvarkingai, juos priglaudžiant prie bagažinės sienelių, kad būtų kuo mažiau vietos jų judėjimui
  • Naudoti guminius bagažinės kilimėlius, kad vežami daiktai nepasislinktų staigaus stabdymo ar kito manevro metu
  • Išnaudoti laisvus saugos diržus, jais sutvirtinant daiktus, esančius ant keleivių sėdynių
  • Naudoti bagažo tvirtinimo tinklelius ar dirželius pavieniams ir smulkesniems daiktams sutvirtinti.

Taip pat atkreipiame dėmesį, jog vežant daiktus, pavyzdžiui, valtis, kanojas ar dviračius, ant stogo ar automobilio galo privaloma juos tvirtinti specialiuose rėmuose arba apsauginiais trosais.

LTSA linkėdama gero vasaros sezono primena, kad vairuotojai, vykdami į keliones, kelyje elgtųsi saugiai ir užtikrintų saugų daiktų transportavimą ir tvirtinimą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 155 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,