Mano Gargždai



Festivalio „Permainų muzika“ atidarymo koncerte Amerikos muzikos legendų kūrinius diriguos tarptautinį pripažinimą pelniusi Adrija Čepaitė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tarptautinį pripažinimą pelniusi Adrija Čepaitė Tarptautinį pripažinimą pelniusi Adrija Čepaitė

Festivalį pradedančią programą „Žvaigždžių lietus I: Amerikos muzika“ rugsėjo 15 dieną 18.30 valandą su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru atliks tarptautinėse scenose pasirodanti dirigentė Adrija Čepaitė. Programoje skambės žymiųjų šio laikmečio amerikiečių kompozitorių muzika. Nuskambės ir pasaulinė kūrinio premjera.

 

Vienas svarbiausių programos kūrinių prestižinės Pulitzerio premijos laureato Davido Lango „The national anthems“ versijos premjera, sukurta specialiai festivaliui. Kartu su orkestru jį atliks Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas Tomo Ambrozaičio. Dar vienas koncerte skambėsiantis kūrinys – minimalizmo muzikos ikona laikomo Philipo Glasso Tirolio koncertas fortepijonui ir orkestrui, kurio solinę partiją skambins pianistė Indrė Baikštytė. Klaipėdos kamerinis orkestras taip pat grieš orkestrinius opusus –  Michaelo Gordono „Weather one“ ir Jessie Montgomery „Starburst“. 

Kompozitorius D. Langas džiaugiuosi, kad kūrinio „The national anthems“ orkestrinės versijos pasaulinė premjera įvyks Klaipėdoje, nes pats turi lietuviškų šaknų. „Mano kūrinys yra apie tai, kokie mes visi esame trapūs, kaip lengvai galima atimti iš mūsų laisvę. Tai rimtas kūrinys, deja, labai savalaikis, bet su vilties žiburiu pabaigoje. Tikėkimės, kad ją pasieksime visi kartu ir taikiai“, – pasakojo D. Langas.

Šį ir kitus koncerte skambėsiančius kūrinius diriguos A. Čepaitė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įgijusi choro dirigavimo magistro diplomą. Vėliau mokslų tęsti išvyko į Austriją. Šiandien A. Čepaitė diriguoja Lietuvos orkestrams, taip pat bendradarbiauja su įvairiais užsienio kolektyvais: Sofijos nacionaliniu simfoniniu (Bulgarija), Manheimo kameriniu (Vokietija), Nordwestdeutsche Philharmonie (Vokietija) ir kitais orkestrais.

Solo partiją Ph. Glasso Tirolio koncerte atliksianti pianistė I. Baikštytė – aktyvi šiuolaikinės muzikos interpretuotoja ir entuziastė. „Glasso sukurta  muzika filmams visuomet panardina į ypatingą atmosferą bei neabejotinai pastiprina veikėjų patiriamas būsenas. Koncerte skambėsiančio Tirolio koncerto fortepijonui ir kameriniam orkestrui antrosios dalies tema skamba puikiame amerikiečių filme Trumeno šou su šmaikščiuoju aktoriumi Jimu Carrey“, – atskleidžia I Baikštytė. Nors trečioje Tiroiol koncerto dalyje kompozitorius pateikia ir šmaikštaus amerikietiško džiazo elementų, kurie, anot solistės, privers klausytoją ir nusišypsoti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 191 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,