Mano Gargždai



Europos dieną be žuvusiųjų keliuose – šalyje nebuvo išvengta aukų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi policijos nuotr. Asociatyvi policijos nuotr.

Praėjusią parą, rugsėjo 20-ąją, trečiadienį, Eismo įvykių informacinėje sistemoje, pirminiais duomenimis, užregistruota 12 įskaitinių eismo įvykių. Mirė vienas automobilio vairuotojas. Vakare, apie 21.48 val., Širvintų rajone, magistralinio kelio A2 Vilnius–Panevėžys 33-iajame kilometre, automobilis „Mercedes-Benz C220“ susidūrė su į važiuojamąją kelio dalį įbėgusiu briedžiu. 68 metų vairuotojas dėl patirtų sužeidimų mirė greitosios medicinos pagalbos automobilyje, vežamas į ligoninę. 69 metų keleivė nenukentėjo. Gyvūnas nugaišo. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

 

Iš viso praėjusią parą įvyko 57 eismo įvykiai, sužeista 12 asmenų. Miestuose įvyko 6 eismo įvykiai (Vilniuje – 2, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Kėdainiuose – po vieną).

Preliminariais Eismo įvykių informacinės sistemos duomenimis, šiais metais (iki rugsėjo 20 d. imtinai) šalyje įvyko 4 385 susidūrimai su gyvūnais, iš jų įskaitinių – 22. Per juos sužeisti 25 žmonės, vienas žuvo. Rugsėjo mėnesį užfiksuoti 275 susidūrimai su gyvūnais. Nuo 2017 iki 2022 metų per transporto priemonių susidūrimus su gyvūnais žuvo 5 žmonės.

Palyginti praėjusius metus su 2017 metais, susidūrimų atvejų su gyvūnais skaičius šalies keliuose yra išaugęs daugiau negu 100 procentų – nuo 2 424 atvejų 2017 metais, iki 4 931 atvejo 2022-aisiais. Lietuvos policijos statistika rodo, kad rudenį pavojingiausi mėnesiai – spalis, lapkritis ir gruodis, o pavasarį – gegužės mėnuo.

Laukiniai gyvūnai keliuose dažniausiai pasirodo prietemoje ir naktį, maždaug nuo 17 val. iki 23 val. ir 4–5 val. Kai kurie gyvūnai keliauja bandomis, todėl rekomenduojame stebėti, ar aplink matomą gyvūną nėra ir kitų. Gyvūnus baugina garsiniai signalai ir akina šviesos, todėl išgąsdinti, apakinti gyvūnai nesiorientuoja aplinkoje ir elgiasi nenuspėjamai. Vairuotojus apie pavojų susidurti su laukiniais gyvūnais įspėja kelio ženklas Nr. 131 „Laukiniai gyvūnai“. Šie įspėjamieji kelio ženklai įrengiami tuose pavojinguose kelio ruožuose, kuriuose didelė tikimybė, kad gali per kelią judėti laukiniai gyvūnai. Dėl to vairuotojas turi važiuoti tik saugiu greičiu ir būti labai dėmesingas. 

 

P A T A R I M A I:

● Pasirūpinkite, kad automobilio stiklai būtų švarūs, veiktų žibintų šviesos.

● Pamatę žvėrį, iš karto sumažinkite greitį.

● Stebėkite kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga nuo gausiai krūmais ar medžiais apaugusio kelkraščio.

● Važiuodami vėlai vakare, naktį, anksti ryte ar esant blogam matomumui, sumažinkite greitį tiek, kad atsiradus kliūčiai, bet kuriuo momentu galėtumėte tinkamai reaguoti, suvaldyti transporto priemonę, prireikus – sustoti.

 

Ką daryti susidūrus su laukiniu gyvūnu?

● Įjunkite avarinę signalizaciją ir apsivilkite ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

● Pastatykite 50 metrų nuo automobilio atstumu ne gyvenvietėje (25 metrų nuo automobilio atstumu gyvenvietėje) avarinio sustojimo ženklą.

● Praneškite apie susidūrimą su laukiniu gyvūnu skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 ir vykdykite pareigūnų nurodymus.

●   Rekomenduojama pagalbos laukti automobilyje.

●   Neikite prie gyvūno, ir nebandykite patraukti  jo nuo kelio.

Gavęs informaciją iš Bendrojo pagalbos centro, Aplinkos apsaugos departamentas apie įvykį praneša kitoms institucijoms. Nugaišusiu gyvūnu pasirūpina medžioklės plotų savininkai (medžiotojai arba savivaldybės atstovas). Jei gyvūnas gyvas, tuomet į pagalbą skuba Gyvūnų globos organizacija.

Rugsėjo 16–22 dienomis Europoje vykdoma socialinė iniciatyva Saugaus eismo dienos (angl. ROADPOL Safety Days), kurias inicijavo Europos kelių policijos tinklas ROADPOL (angl. European Roads Policing Network). Šių dienų pagrindinis tikslas – kiekvieno eismo dalyvio atsakingas elgesys kelyje ir pastangos siekiant išvengti beprasmių žūčių.

Praėjusiais metais pasaulio keliuose žuvo beveik 1 mln. 355 tūkstančiai žmonių. Pasaulyje per parą žūsta apie 3 700 žmonių, Europos keliuose – beveik 70 eismo dalyvių. Europos transporto saugos tarybos (ETSC) duomenimis, 2022 metais 1 mln. Europos gyventojų teko 46 mirtys keliuose, Lietuvoje – 43. Šiais metais mūsų šalyje eismo įvykiuose jau žuvo 108 žmonės.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 137 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,