Mano Gargždai



EIMIN: pasibaigusio galiojimo produktais galima prekiauti dar 45 dienas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nuo šių metų pradžios prekybininkams Lietuvoje sudaroma galimybė saugų ir tinkamą vartoti maistą, kurio minimalus galiojimo terminas pasibaigęs, pardavinėti ilgiau. Ekonomikos ir inovacijų ministerija parengė Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimus, kurie nustato išsamią tokio maisto pardavimo tvarką ir reikalavimus pardavėjams.

 

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijas tokį maistą galima būtų leisti parduoti iki 45 dienų. Išimtis numatoma duonai, kurios leidžiamas pardavimo terminas – iki 2 dienų.

„Jau dabar maisto produktus, kurių minimalus galiojimo terminas pasibaigęs, bet jie vis dar geri ir tinkami vartoti, galima pardavinėti ilgiau. Parduodant tokį saugų vartotojui maistą, sumažėtų prekybininkų ir gamintojų nuostoliai bei maisto kainos. Tai leistų vartotojams nusipirkti daugiau maisto produktų su nuolaida. Taip pat sumažėtų išmetamo maisto ir jo atliekų kiekis, kuris dabar siekia daugiau kaip 50 tūkst. tonų per metus“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pagal EIMIN patikslintą tvarką sudaromos sąlygos vartotojams pigiau įsigyti vis dar tinkamą ir saugų vartoti maistą ir taip prisidėti prie reikšmingos maisto švaistymo problemos mažinimo.

„Lietuvoje išmetame beveik 400 tūkst. tonų maisto atliekų per metus. Net viena šeštoji šio kiekio susidaro mažmeninėje prekyboje. Leidžiant parduoti maistą, kurio terminas „Geriausias iki...“ yra pasibaigęs, sumažėtų prekyboje susidarančių maisto atliekų kiekis“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

Pagal atnaujintą tvarką nustatoma, kad pardavėjai gali parduoti tokį maistą tik tada, jei jis yra supakuotas į pirminę gamintojo pakuotę, kuri yra nepažeista.

Vartotojui taip pat turi būti tinkamai ir aiškiai pateikta įspėjamoji informacija, kad tokio maisto produkto minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, neuždengiant gamintojo nurodyto minimalus tinkamumo vartoti termino ir kitos privalomosios ženklinimo informacijos. Toks maistas turi būti išdėstytas jam skirtoje atskiroje arba aiškiai paženklintoje prekybos vietoje.

Be to, vartotojui, kuris nusipirko sugedusį maisto produktą, bus suteikiama galimybė jį grąžinti bendrąja Civiliniame kodekse nustatyta tvarka.

Šie pakeitimai taikomi ilgo galiojimo maisto produktams (kruopoms, makaronams, kavai, arbatai, aliejui ir pan.), kurie, net ir pasibaigus jų galiojimo terminui, vis dar yra saugūs ir tinkami vartoti.

Prekybos tokiais produktais terminą gali nusistatyti pats pardavėjas, atsižvelgdamas į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos parengtose rekomendacijose nustatytus reikalavimus ir terminus. Pardavėjas turėtų įvertinti šio maisto produkto individualias savybes ir realią galimybę vartotojui jį saugiai suvartoti.

Naujieji pakeitimai taip pat sudarytų sąlygas steigti specializuotas parduotuves, kurios ypač populiarios tvarumu besirūpinančiose valstybėse. Tokiais produktais būtų galima prekiauti ir internetu.

Tikimės, kad tai paskatins žmonių sąmoningumą, nes bus skatinama labiau domėtis maisto ženklinimo žymų „Geriausias iki...“ bei „Tinka vartoti iki...“ skirtumais ir neišmesti gero maisto, kurį jie turi namie.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 350 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,