Mano Gargždai



Prevencinės priemonės ir dėmesys sau – žingsnis geresnės sveikatos link

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Kad sveikata brangiausias turtas, kartoja dažnas. Tačiau ar tikrai visi rūpinasi šiuo turtu? Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės stebėsenos 2023 m. ataskaita byloja, kad yra ir kuo pasidžiaugti, ir kur pasitempti. O tai padaryti gali padėti įgyvendinamos prevencijos programos, taip pat Klaipėdos rajone vykstančios veiklos, ugdančios sveikos gyvensenos bei fizinio aktyvumo įpročius.

 

Dėmesys prevencijai

Vasario mėnesio Tarybos posėdyje patvirtintoje Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės stebėsenos 2023 m. ataskaitoje, kurią parengė Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, nagrinėjami įvairūs gyventojų sveikatos rodikliai. Vienas pagrindinių, parodantis bendrą rizikos veiksnių poveikį, ligų paplitimą, taip pat intervencijų bei gydymo veiksmingumą, yra vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė. Pagal šį rodiklį Klaipėdos rajonas patenka į Lietuvos vidurkį – 2022-aisiais rajono gyventojų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė siekė 76,8 metus, o Lietuvos buvo 75,8 metai.

Deja, Klaipėdos rajone, kaip ir Lietuvoje, dažniausia gyventojų mirčių priežastis yra kraujotakos sistemos ligos. Antroje vietoje – piktybiniai navikai, o trečioje – išorinės mirties priežastys.

„Siekiant užkirsti kelią ligoms, didelis vaidmuo tenka prevencijai. Sveikus įpročius svarbu tiek diegti vaikystėje, tiek jų nepamiršti ir vėliau. Taip pat noriu priminti apie galimybę dalyvauti ligų prevencijos programose. Lietuvoje jos vykdomos penkios – gimdos kaklelio, krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų. Visos jos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo“, – sako Klaipėdos rajono vicemeras Vytautas Butkus.

 

Organizuojamos įvairios veiklos

Visuomenės stebėsenos ataskaitoje atlikta ir trijų prioritetinių problemų analizė. Viena jų – savižudybių skaičius ir standartizuotas mirtingumas nuo tyčinio savęs žalojimo 100 tūkst. gyventojų. Klaipėdos rajone šio rodiklio tendencija didėjanti. Kita problema – nors gyventojų skaičius sparčiai didėja, tačiau šeimos gydytojus pritraukti į Klaipėdos rajoną sunku.

„Tai siekiame spręsti įvairiomis priemonėmis – medikams kompensuojamos įsikūrimo išlaidos, galimas ir rezidentūros, studijų ar joms apmokėti paimtos paskolos kompensavimas. Taip pat gali būti skirta finansinė išmoka poreikiams tenkinti ar papildomas sveikatos draudimas. Be to, kasmet medikus siekiame pagerbti bei paskatinti ir skirdami Metų medicinos darbuotojo premiją“, – sako vicemeras Vytautas Butkus.

Trečioji ataskaitoje analizuota problema – 6–14 m. vaikų dalis, dalyvavusių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programoje.

„Klaipėdos rajonas pagal šį rodiklį tarp 60 savivaldybių patenka į 45 vietą. Pavyzdžiui, 2022 m. šioje programoje dalyvavo vos 340 vaikų. Krūminių dantų silantavimas rekomenduojamas iš karto po jų išdygimo, taip užkertant kelią jų gedimui. Be to, silantavimas yra visiškai neskausmingas ir taip pat kompensuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo. Tad raginu tėvus pasinaudoti šia galimybe ir pasirūpinti, kad vaikų dantys būtų sveikesni“, – teigia vicemeras.

Gerinti Klaipėdos rajono gyventojų sveikatą siekiama ir įgyvendinant Visuomenės sveikatos rėmimo specialiąją programą. Šiemet jos priemonėms numatyta daugiau nei 100 tūkst. eurų.

„Kasmet vykdoma gausybė priemonių, kurios prisideda prie sveikesnio Klaipėdos rajono kūrimo. Tai ir įvairūs seminarai, prevencinės priemonės, mokymai, užsiėmimai mokiniams, tėvams, pedagogams, senjorams ir kitiems gyventojams. Pavyzdžiui, jaunimui bus organizuojami interaktyvūs užsiėmimai psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo neigiamo poveikio sveikatai mažinimo temomis. Suaugę gyventojai turės galimybę mokytis plaukti, vyks ir paskaitų ciklas tėvams apie vaikų psichikos sveikatos stiprinimą, savižudybių, priklausomybių ir smurto prevenciją bei daug kitų veiklų. Kviečiu aktyviai į jas įsitraukti, rūpintis tiek fizine, tiek emocine savo ir artimųjų sveikata“, – ragina vicemeras Vytautas Butkus.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 211 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,