Mano Gargždai



Klaipėdos rajono TIC gidus ir kelionių organizatorius kviečia į mokomąją ekskursiją „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr. Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro nuotr.

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras gegužės 26 d., 10.00 val. gidams ir kelionių organizatoriams organizuoja mokomąją ekskursiją „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“. Minėtą dieną 10.00 val. Gargždų autobusų stotyje bus pristatomi Klaipėdos rajono turistiniai maršrutai bei sezono naujienos, 11.00 val. – mokomosios ekskursijos gidams ir kelionių organizatoriams pradžia, 15.00 val. ekskursijos pabaiga Gargždų (Kalniškės) piliakalnyje ir grįžimas į Gargždų autobusų stotį.

 

Kuo ypatingas šis maršrutas? Klaipėdos rajonas patenka į dviejų gana skirtingą politinę, ekonominę ir kultūrinę praeitį išgyvenusių Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinių regionų teritorijas. Nors dar iki XIII a. Lietuvos valstybės susidarymo dabartinio Gargždų miesto apylinkėse gyveno Vakarų baltų gentys, tačiau Vokiečių ordino ekspansija į Rytų Baltijos regioną kardinaliai pakeitė geopolitinę situaciją ir vietinių genčių etnogenezę. Situacija kiek normalizavosi po 1422 m. Melno taikos sutarties, kuria buvo nustatyta valstybinė siena tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Vokiečių ordino valstybės. Nors per kelis amžius keitėsi abipus sienos buvusių valstybių politinė sąranga ir pavadinimai arba pačios valstybės, tačiau siena liko beveik nepakitusi iki pat 1923 m. Siena ilgus šimtmečius buvo perskyrusi lietuviško etnoso apgyvendintas teritorijas. Todėl gyvenimas skirtingų valstybių teritorijoje ilgainiui lėmė kultūriškai ir ekonomiškai skirtingų Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinių regionų susiformavimą.

Maršrutą „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“ sudaro 12 atrinktų objektų, labiausiai susijusių su buvusiu pasieniu, kurio buvimas per ilgus šimtmečius lėmė Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinių regionų susiformavimą. Vakarinė Klaipėdos rajono dalis priklauso Mažajai Lietuvai, o rytinė – Žemaitijai.

Būtina išankstinė registracija. Registracija iki gegužės 23 d:

https://forms.gle/kDSGSdd3BYQTY6Gf8

Maršrutą „Gyvenimas etnografinių regionų paribyje“ rasite čia:

https://www.klaipedosrajonas.lt/gyvenimas-etnografiniu-regionu-paribyje/

 

Dėl platesnės informacijos kreipkitės:

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras

Tel.: +370 620 81 901

El. p.:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 245 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,