Mano Gargždai



Pristatyta Gargždų miesto gimtadienio šventės programa: dėmesys istorijai ir kultūrai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Sandros Vaičienės nuotr. Sandros Vaičienės nuotr.

Šią savaitę Gargždų miesto parko amfiteatre visuomenei buvo pristatyta Gargždų miesto 771-ojo gimtadienio programa. Šiemet pavadinimu „4 vandenų kraštas – Upė“ net keturias dienas šurmuliuosianti šventė daug dėmesio skirs miesto bei Lietuvos istoriniams, kultūriniams bei tautiniams akcentams.

 

Svarbiausias renginys – Mažoji dainų ir šokių šventė

Programos pristatymo renginyje Juozo Gudavičiaus ir Ksavero Sakalausko – Vanagėlio daina „Kur giria žaliuoja“ nuskambėjo primindama, kad Lietuvos dainų šventė šiemet mini jau šimtąjį jubiliejų. Prie visoje šalyje šia proga vyksiančių renginių prisijungs ir Gargždai savo miesto gimtadienio pagrindiniu renginiu – Mažąja dainų ir šokių švente „4 Vandenų kraštas – Upė“. Organizatoriai net neabejoja, kad birželio 1 d. (šeštadienį) tautiniais rūbais pasipuošę įvairaus amžiaus, nuo pačių mažiausių iki pačių garbingiausių, šokėjai, muzikantai ir dainininkai ne tik stebins ir džiugins rajono gyventojus bei svečius, bet ir nukels į laikus, kai Minijos slėnyje vykdavo čionykščių pamėgtos Dainų šventės.

„Labai noriu pasidžiaugti, kad Mažoji dainų šventė sugrįžta. Kiek pavyko sužinoti iš archyvų, paskutinius kartus Gargždų parke ši šventė įvyko 1951 ir 1960 metais. Didžiuojamės ir tuo, kad pastaraisiais metais šventėje dalyvavo ir šokių ir dainų ansamblio „Minija“ šokėjas, šviesios atminties Vytautas Kazlauskas“, – svarbiais istoriniais momentais dalijosi Dainų šventę Gargžduose koordinuosianti šokių ir dainų ansamblio „Minija“ vadovė Birutė Oželienė.

Šeštadienį nuo 14.30 val. iki 17 val. Minijos slėnyje suksis daugiau kaip 450 šokėjų, muzika ir dainomis džiugins per 700 muzikantų ir dainininkų. Į Gargždus suvažiuos kolektyvai iš viso Klaipėdos rajono, taip pat iš Klaipėdos, Palangos, Nidos, Žemaičių Kalvarijos, Telšių, Kintų bei Šilutės.

 

Parodos ir trijų Baltijos šalių grupių pasirodymai

Ne paslaptis, kad miestiečiai ir svečiai kasmet su nekantrumu laukia gimtadienio šventės šeštadienio vakaro koncerto. Šiemet jis bus skirtas trijų Baltijos šalių draugystei bei 20 metų Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą sukakčiai. Minijos slėnyje sceną drebins Estijos grupė „Puuluups“, Latvijos kolektyvas „Tautumeitas“ ir visiems gerai žinoma grupė „Žalvarinis“.

Tiesa, miestas švęsti pradės jau kur kas anksčiau. Pradžią šventiniam maratonui duos Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka, kuri gegužės 30 d. (ketvirtadienį) pakvies į parodą „Dainų šventė Gargžduose“.

„Dar ankstyvą pavasarį rajono gyventojus kvietėme dalintis įspūdžiais bei nuotraukomis iš ilgas tradicijas turėjusių Dainų švenčių Gargžduose. Iš gautų nuotraukų sukūrėme gražią parodą, kurią ir kviečiame aplankyti. Vėliau ją eksponuosime ir kituose mūsų bibliotekos filialuose“, – parodą pristatė J. Lankučio bibliotekos direktorės pareigas laikinai einanti Aurelija Butkutė-Norkevičienė.

Gegužės 31 d. (penktadienį) nuo 13 val. biblioteka visus norinčius pakvies į kūrybines dirbtuves, kurių metu bus galima patiems susikurti šventinius marškinėlius bei drobinius maišelius „Gargždai, Gargždų, Gargždams, Gargždus... 771“.

Prie gimtadienio šventės jungsis ir Gargždų krašto muziejus, kuris gegužės 31 d. 16 val. surengs parodos „Nematyti Gargždai. Istorijos naratyvai“ pristatymą.

„Muziejus jau 19 metus Gargžduose buria istorijos mylėtojus, tyrinėtojus. Labai smagu, kad atverti savo privačias kolekcijas sutiko du gerai žinomi kolekcininkai Raimundas Jucius ir Algirdas Aužbikavičius. Parodoje – įvairūs su rajonu ir Gargždais susiję eksponatai, nuotraukos bylojančios, kaip gyveno ir šventė vietiniai gyventojai, o taip pat ir intriga – eksponatas, interjero detalė, kuri galėjo priklausyti 1941 metais sudegusiai Gargždų bažnyčiai“, – intrigavo Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė.

 

Vienys bendros iniciatyvos

Jau tapo tradicija, kad miesto gimtadienio renginių programą papildo ir bendruomenės rengiamos iniciatyvos. Viena iš tokių – jau trečius metus organizuojamas renginys su „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientais „Laiškas gargždiečiams“.

„Gegužės 31 d. 14 val. Savivaldybės aikštėje turėsite galybę susipažinti su be galo įdomiu laišku gargždiškiams, kuriame atsispindės jaunų žmonių palinkėjimai bei pasiūlymai miestui. Čia koncertuos Gargždų muzikos mokyklos moksleiviai ir solistai, – kalbėjo Gargždų miesto bendruomenės valdybos pirmininkė Vida Anužienė. – Iš karto po to, 15 val., įvyks mūsų antrasis renginys, skirtas žemaitiško rašto metams, „Je esam ta ėr būkem“, kurį organizuojame kartu su Trečiojo amžiaus universitetu. Čia skambės žemaičių tarmė, bus pasakojama istorija, atliekami papročiai, dainuojamos dainos, susirinkusieji kviečiami žaisti. Nuotaiką palaikys Gargždų kultūros centro folkloro kolektyvas „Cyrulelis.“

Penktadienio renginių programą užbaigs Gargždų kultūros centro vaikų dailės studijos paroda – „Miesto Balandžiai“.

„Koks miestas be balandžių? Susipažinti su įdomiais mūsų gargždiškiais balandžiais pakviesime 17.30 val. į netradicinę erdvę – Gargždų autobusų stotį. Čia susirinkusiųjų lauks ir smagus Vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro breiko šokėjų pasirodymas bei sportinius balandžius pademonstruos ir pristatys Gargždų balandininkas Rimvydas Leonauskas“, – renginį pristatė Vaikų dailės studijos vadovė Nomeda Jokubaitienė.

 

Naujos sporto šakos ir intriguojanti „Plento taurė 2024“

Jau nerašyta taisykle tapo Gargždų miesto gimtadienius vainikuoti sporto švente. Šiemet galimybių aktyviai pajudėti bei stebėti ne ką mažiau intriguojančias varžybas – galybė. Sporto renginiai vyks net dvi dienas, o organizatoriai žada ir ne vieną naujovę.

„Šiemet pristatysime net tris sporto rungtis, kurios anksčiau gimtadienio šventėse nėra demonstruotos. Viena jų – buriavimas, tad šeštadienį nuo 12 val. visus kviečiame prie Skaidriojo karjero. Antroji sporto šaka – padelis, o birželio 2 d. (sekmadienį) 10 val. visus kviečiame susipažinti su piklbolu“, – naujienas pristatė Sporto centro direktorius Vaidas Liutikas.

Šeštadienį įvairiose miesto erdvėse Gargždų gyventojai ir miesto svečiai turės galimybę varžytis bei stebėti teniso, šachmatų, stalo teniso, tris prieš tris krepšinio bei tinklinio varžybas.

Sekmadienį įvyks ir jau tradicija tapęs dviračių Gargždų miesto „Plento taurės 2024“ čempionatas. Šiemet bus galima varžytis trijose (40 km, 70 km, 100 km) trasose, skirtuose dviratininkams mėgėjams bei profesionalams, įvyks ir vaikų dviračių rungtynės.

„Šiemet trasa sieks net Šilutės rajoną, minsime iki Švėkšnos. Netrūks iššūkių, tačiau neišdildomus įspūdžius – garantuojame“, – teigė V. Liutikas.

Gerą reginį ir azartą garantuos ir nuo 11.30 val. startuosiantis automobilių Lietuvos mini kroso čempionatas „Žemaitijos taurės II etapas“.

Klaipėdos rajonas žinomas kaip keturių vandenų kraštas, kurį skalauja Baltijos jūra ir Kuršių marios, vingiuoja upės, gamtovaizdį puošia ežerai. Šių metų gimtadienio simbolis – upė. Vandenų tematika bus plėtojama ir vėliau, kitąmet dėmesys bus skirtas ežerams, o jubiliejinis gimtadienis sujungs visus keturis vandenis.

 

Sandros Vaičienės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 155 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,