Mano Gargždai



Muziejaus projekto veiklos – psichinei sveikatai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų krašto muziejaus nuotr. Gargždų krašto muziejaus nuotr.

Gargždų krašto muziejus trečius metus tęsia projektą „Susitikime muziejuje!“, kurio veiklose didžiausias dėmesys skiriamas Klaipėdos rajono gyventojų psichinės sveikatos gerinimui. Šiam tikslui, pasitelkdami rajono istoriją, kultūros išteklius, muziejininkai siūlo veiklas, naudingas ne tik vietos istorijos pažinimui, bet ir emocinės sveikatos gerinimui.

 

„Pirmieji projekto metai buvo skirti pažinti Gargždų krašto muziejų, jame pristatomas temas ir siūlomas edukacijas, antraisiais – išryškinti bei pažinti du etnografininius regionus – Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos – susikertančius Klaipėdos rajone. Šiais, trečiaisiais projekto įgyvendinimo metais, dėmesį skiriame parkų, įkurtų Klaipėdos rajono teritorijoje, istorijos ir gamtos išteklių pažinimui.

Norisi pasidžiaugti, kad projekto veiklose nuo pat pradžių aktyviai dalyvauja ir bendradarbiauja Viliaus Gaigalaičio globos namai, VšĮ „Senjorų dvaras“ bei Klaipėdos rajono švietimo centro Trečiojo amžiaus universitetas. Taip pat didžioji dalis projekto veiklų siūloma ir visiems rajono gyventojams, panorusiems dalyvauti siūlomose veiklose bei gerinti savo emocinę gerovę kartu su kultūros įstaiga“, – projektu džiaugėsi Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė.

 

Organizuota ekskursija į parkus

Įgyvendinant šių metų projektą gegužės mėnesį organizuota nemokama kelionė „Sveikai mąstau, sveikai gyvenu“, į kurią pakviesti partneriai bei visi norintys Klaipėdos rajono gyventojai. Jos metu aplankyti du parkai.

Pirmąja kelionės stotele tapo Agluonėnų parkas (Agluonėnų sen.), kuriame įkurtas Lietuvininkų ąžuolynas, pastatyti krikštai bei paminklinė arka Mažosios Lietuvos gyventojams atminti. Projekto dalyvius čia pasitikęs ilgametis agluonėniškis Jonas Čepas pristatė parko įkūrimo istoriją, vietos entuziastų ir bendruomenės iniciatyvas, kad parkas ne tik džiugintų apsilankančius, bet ir primintų svarbiausias valstybės bei vietos istorijos datas, įvykius bei asmenybes.

Gargždų krašto muziejaus kultūrinės veiklos projektų vadybininkė Regina Šiurytė-Šimulienė kelionės dalyviams papasakojo apie Mažosios Lietuvos krikštų istoriją bei reikšmę Mažosios Lietuvos etnografinio regiono gyventojams, o gamtos gidė Jolanta Uktverytė keliautojams pasiūlė meditacinį pasivaikščiojimą Lietuvininkų ąžuolyno spirale, susitelkiant į žmogaus ir gamtos dermę, galimybę semtis stiprybės iš supančių medžių, augalų, natūralių gamtos garsų bei kvapų.

Antroje stotelėje Kliošių parke (Priekulės sen.) kelionės dalyviai iš Gargždų krašto muziejaus muziejininkės (istorikės) Sabinos Vinciūnienės išgirdo šio parko bei aplinkinių teritorijų istoriją, kurioje susipynę Priekulėje gyvenusių dvarininkų Šperberių, vėliau spaustuvininkų J. H. Šriederio bei J. Traušio, gyvenimai bei veiklos. Keliautojus lydėjusi gidė Jolanta Uktverytė surengė užsiėmimus, skatinusius stebėti ir tyrinėti gamtą, pasivaikščioti parke užmerktomis akimis, kad supanti natūrali aplinka padėtų susikaupti bei įsiklausyti į savo mintis bei pojūčius.

Išvykos dalyviai užsiėmimų pabaigoje, paprašyti apibūdinti savo emocijas, pasakojo, kad pasijuto ramesni, pozityviai nusiteikę bei puikiai praleidę laiką. Dalis pažymėjo, kad džiaugiasi dalyvavę užsiėmimuose, nes parke ar miške lankėsi seniai ir malonu buvo vėl grįžti, patirti geras emocijas bei papildyti savo istorines žinias apie rajono parkus.

 

Organizuotos edukacinės veiklos

Projekto „Susitikime muziejuje!“ metu taip pat pasiūlytos edukacinės veiklos, skirtos atkreipti dėmesį į supančios aplinkos gamtinius išteklius, kurie gali pasitarnauti emocinės sveikatos gerinimui. Pasiūlytos dviejų tipų edukacijas – tapyba ant drobės ir miniatiūros kūrimą iš gamtinių medžiagų.

Dailininkė, tapybos studijos „Aureart“ įkūrėja dailininkė Aurelija Valutytė-Slavinskienė projekto dalyvius skatino išbandyti tapybą ant drobės, įkvėpimo semiantis iš supančios gamtos ir parkų grožio, spalvų bei šviesos, šešėlių žaismo. Dalyviai ne tik atidžiau stebėjo aplinką, diskutavo apie supančios gamtos grožį bei jos atspindžius meno kūriniuose, bet ir patys išbandė tapybą ant drobės.

Gamtos gidė, edukatorė Jolanta Uktverytė pakerėjo senjorus pakvietusi dalyvauti užsiėmime kuriant miniatiūras iš gamtoje surinktų medžiagų. VšĮ „Senjorų dvaro“ atstovai dėkodami J. Ukverytei ir projekto sumanytojams, Gargždų krašto muziejui, pabrėžė, kad edukacinis užsiėmimas senjorams buvo laikas, dovanojęs nevaržomą fantazijos, kūrybiškumo bei psichologinio atsipalaidavimo valandėlę.

 

Projektas „Susitikime muziejuje!“ finansuojamas iš Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos.

Gargždų krašto muziejaus nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 143 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,