Mano Gargždai



Amatų šventė Girininkuose: tradicijų ir bendruomeniškumo šventė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Girininkų bendruomenės nuotr. Girininkų bendruomenės nuotr.

Girininkų kaimas Klaipėdos rajone garsėja aktyvia bendruomene, draugiškais žmonėmis ir savo puikiais amatininkais. Siekiant įprasminti amato reikšmę ir svarbą mūsų gyvenime, prieš 9 metus Girininkuose pirmą kartą suorganizuota šventė simboliniu pavadinimu – „Amatas rengia, puošia, maitina“, kuri tapo kaimo tradicija ir kasmet sukviečia vis didesnį būrį amatininkų iš kitų rajonų, svečių ir garsių atlikėjų. Džiugu matyti, kaip senieji amatai atgyja jaunimo rankose, įgyja naujas formas ir įgauna tęstinumą.

 

Girininkų kaimo bendruomenė teikė ir gavo finansavimą projektui „Tradicinė šventė Girininkuose „Amatas rengia, puošia, maitina“, kuris finansuojamas Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Nevyriausybinių organizacijų veiklos stiprinimo 2023–2025 metų veiksmų plano 2.1.1.1 priemonę „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ bandomojo modelio įgyvendinimą.

Suorganizuota didelė kasmetinė, tradicinė šventė Girininkuose „Amatas rengia, puošia, maitina“. Puoselėjant kaimo tradicijas ir plėtojant amatininkystę, stiprinamas kaimo žmonių tarpusavio sutelktumas, patenkintas jaunimo, vaikų sporto ir sveikatinimo, kultūrinės veiklos kaimo vietovėje poreikis. Nemažai atvykusių kraštiečių ir svečių turėjo galimybę susipažinti su vietos amatais ir tradicijomis, pasižiūrėti įvairios meninės programos, įsigyti tautinio paveldo produktų, dalyvauti pramogose, pasilinksminti su vietos kolektyvų pasirodymais ir populiariosios muzikos atlikėjais.

Jau tradicija tapo ir šventės rytą organizuojamos meškeriojimo varžytuvės. Juk žvejyba – vienas iš seniausių žmogaus būdų prasimaitinti, vėliau tapęs amatu. Todėl, kokia amatų šventė be meškeriojimo varžybų? Visą rytą dalyviai sėdėjo palinkę prie mūsų kaimo tvenkinio, besistengdami pagauti kuo daugiau žuvies. Iš Girininkų tvenkinio meškeriojimo metu ištraukta apie 34 kg žuvies. Pirmos vietos nugalėtojais tapo Petras Žibas ir Rolandas Pabrėža pagavę 8300 g žuvies.

Įdienojus sulaukėme gausaus būrio motociklistų parado, kurie griaudėjo Girininkų gatvėmis ir demonstravo savo turimas motorines transporto priemones.

Kadangi gyvename Žemaitijos etnografiniame regione ir siekiame puoselėti žemaitiškas tradicijas, paminėjome Durbės mūšio dieną, iškėlėme Žemaitijos vėliavą, į šventės programą įtraukėme „Žemaitiško patiekalo valgytuvių“ turnyrą. Buvo smagu stebėti kaip gretai ir gardžiai penki vyrukai valgė „šmakalą“ su bulvėmis. Šventės programą pristatė ir visus šmaikščiai prakalbino savo žemaitiška šnekta Vėžaičių kultūros centro direktorė Diana Ciparienė.

Dėkojame LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, Klaipėdos rajono savivaldybei už projektinių veiklų vykdymą ir finansavimą; pagrindiniams rėmėjams ir partneriams: „Ignitis renewables“, Vėžaičių kultūros centrui, Vėžaičių seniūnijai ir seniūnui Alvydui Mockui, žvejybos reikmenų parduotuvei Gargžduose „Ančiuvis“, Medžiotojų klubui „Žvelsa“, „Brožių virtuvei“ ir kt. bei organizatoriams – Girininkų bendruomenės valdybos nariams.

Planuojama tradicinę šventę „Amatas rengia, puošia, maitina“ tęsti kasmet, gryninant ir plėtojant šventės koncepciją kaip Girininkų kaimo unikalumo ir savivertės pamatą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 656 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,