Mano Gargždai



Seimo rinkimuose spalį dalyvaus 19 partijų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
VRK nuotr. VRK nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad liepos 22 d., prieš pat vidurnaktį, baigėsi politinės kampanijos dalyvių registracija dalyvauti Seimo rinkimuose. Komisija informuoja, kad dalyvauti spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose registravo 19 politinių partijų.

 

Paskutinę registracijos dieną anksčiau registruota politinė partija „Kartu su Vyčiu“ informavo VRK, kad norėtų stabdyti registraciją ir rinkimuose nebedalyvaus.

Šiuo metu dalyvauti Seimo rinkimuose planuojančių politinių partijų sąrašas: 

  1. Darbo partija;
  2. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“;
  3. Krikščionių sąjunga;
  4. Laisvės partija;
  5. Liberalų sąjūdis;
  6. Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija;
  7. Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga;
  8. Lietuvos liaudies partija;
  9. Lietuvos regionų partija;
  10. Lietuvos socialdemokratų partija;
  11. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;
  12. Lietuvos žaliųjų partija;
  13. Nacionalinis susivienijimas;
  14. Partija „Laisvė ir teisingumas“;
  15. Politinė partija „Nemuno aušra“;
  16. Sąjūdis už miškus „Jaunoji Lietuva“;
  17. Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai);
  18. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai;
  19. Žemaičių partija.

 

Savarankiškais politinės kampanijos dalyviais taip pat registruoti 179 partijų iškelti kandidatai  ir 18 save išsikėlusių kandidatų.

Registruotų politinės kampanijos dalyvių sąrašas skelbiamas VRK svetainėje.

Nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 9 d. 17 val. šių rinkimų būsimieji kandidatai jau gali pildyti pareiškinius dokumentus VRK informacinėje sistemoje.

Taip pat iki šio termino pabaigos Seimo rinkimuose planuojančios dalyvaujanti politinės partijos, kurios  gali sudaryti koaliciją ir kartu kelti jungtinį kandidatų sąrašą.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje kandidatų sąrašą kelianti politinė partija ar koalicija turi pateikti šį sąrašą VRK. Kandidatų skaičius jame negali būti mažesnis kaip 25 ir negali viršyti 141 – iš viso Lietuvoje renkamo Seimo narių skaičiaus.

Vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatuojantį save išsikėlusį asmenį parašais  turi paremti ne mažiau kaip 1 tūkstantis tos konkrečios rinkimų apygardos rinkėjų. Parašus kandidatai gali pradėti rinkti tik pateikę pareiškinius dokumentus.  

Tokiu atveju, jeigu politinė partija nekelia kandidato sąrašo daugiamandatėje rinkimų apygardoje, o kelią kandidatą tik vienmandatėje rinkimų apygardoje, jos keliamą kandidatą taip pat turi paremti 1 tūkstantis tos apygardos rinkėjų.

Jei politinė partija kelia kandidatų sąrašą daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir vienmandatėje (-se) rinkimų apygardoje (-se), pareigos rinkti rinkėjų parašus nėra.

Lietuvos Respublikos Konstitucija numato, kad Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei ir rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 21 metų bei nuolat gyvena Lietuvoje.

Taip pat jis neturi turėti nebaigtos atlikti teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės ir turi būti įgyvendinęs kitus Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus.

2024 m. Seimo rinkimai bus pirmieji, kai pakeitus Konstituciją kandidatuoti į Seimą galės kandidatai, sulaukę 21 metų amžiaus – ketveriais metais jaunesni nei iki tol.

Vadovaujantis Konstitucija, eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 499 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,