Mano Gargždai



Savanorystės patirtis – papildoma vertė stojant į universitetus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Savanoriavimas suteikia papildomus 0,25 balo stojant į universitetines studijas Lietuvoje. Šiemet tokia galimybe pasinaudojo 544 asmenys, o tai 67 jaunais žmonėmis daugiau, negu 2023 m., kai šia galimybe pasinaudojo 477 jaunuoliai. Daugiausiai žmonių 0,25 balo pasinaudojo stodami į Vilniaus universitetą – 191, Lietuvos sveikatos mokslų universitetą – 113 bei į Vytauto Didžiojo universitetą – 51.

 

„Savanorystė yra ne tik svarbus indėlis kuriant visuomenės gerovę, puikus būdas tobulėti, įgyti naujų kompetencijų.  Savanorystė gali prisidėti prie sklandesnio žmogaus karjeros kelio. Dalyvavimas savanoriškoje tarnyboje jaunuoliui gali padėti įstoti į universitetą ar kolegiją – tai įrodo džiuginanti statistika. Taip pat svarbu pabrėžti, kad kompetencijos, įgytos savanorystės metu, yra pripažįstamos ir darbovietėse“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Domantas Katelė.

Jaunimo savanoriška tarnyba yra intensyvi 6 mėnesių trukmės savanorystės programa jauniems žmonėms nuo 14 iki 29 m., kurios metu jaunuoliai vidutiniškai 40 val. per mėnesį savanoriauja pasirinktoje akredituotoje priimančioje organizacijoje, kartą per mėnesį susitinka su savanorišką veiklą koordinuojančiu mentoriumi, mokosi įveikti sunkumus, apmąstyti patirtį bei įvardyti išmoktus dalykus, suformuluoti tobulėjimo kryptis.

Jaunimo savanoriškos tarnybos programa – galimybė ne tik atrasti patinkančią veiklos kryptį, bet ir geriau pažinti save, ugdyti bendrąsias kompetencijas ir stiprinti pasitikėjimą savimi.

Savanoriai, kurie įgyvendina daugiau nei 3 mėnesius tarnybos, įgyja pažymėjimą – dokumentą patvirtinantį tarnybos metu įgytus ar sustiprintus įgūdžius, kompetencijas, tačiau tik 6 mėnesiai nenutrūkstamos tarnybos, kurios metu įgyvendinti visi programos formalieji reikalavimai, suteikia 0,25 balo pripažinimą stojant į pirmosios pakopos studijas Lietuvoje. 

Daugiau informacijos apie Jaunimo savanorišką tarnybą: https://jra.lt/jaunimui/suzinok-daugiau/savanoryste/jaunimo-savanoriska-tarnyba

 

Didesnės galimybės savanoriauti

Įsigaliojusi nauja savanorių patirtų išlaidų kompensavimo tvarka numato, kad savanoriai galės gauti dienpinigius, patirtos išlaidos galės būti apmokėtos avansu. Galimybė kompensuoti išlaidas avansu padės pritraukti ir mažiau pasiturinčius žmones, kuriems būdavo sudėtinga išlaidas apmokėti iš savo lėšų ir tik paskui gauti kompensaciją. Galimybė mokėti dienpinigius ir pavyzdinė išlaidų kompensavimo tvarka sumažins savanoriškos veiklos administravimo kaštus ir supaprastins patį procesą.

Savanoriškoje veikloje dalyvaujančių žmonių skaičius Lietuvoje nuosekliai auga: nuo 14,6 proc. 2019 m. iki 17,7 proc. 2023 m.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 430 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,