Mano Gargždai



Kokių jums prireiks įrankių, norint pasikeisti automobilio ratus savarankiškai?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Prasidėjus rudens sezonui, artėja laikas, kai vasarines padangas reikės pakeisti žieminėmis. Lapkričio pirmomis dienomis užsipildo autoservisai ir remonto dirbtuvės, nes pagal reikalavimus, visi automobiliai Lietuvoje nuo Lapkričio 10-os dienos, į kelius turi išriedėti su žieminėmis padangomis. Jei norite šį darbą patikėti profesionalams – užsiimkite eilę jau dabar. O jei turite diskus jau su žieminėmis padangomis ir reikia tik pakeisti ratus – puikiai galite šį darbą atlikti patys garaže ar kieme. Šis straipsnis padės suprasti, kaip tai atlikti paprasčiau ir kokių įrankių jums reikės.

 

Reikalingi įrankiai ratų keitimui

Kad ratų keitimas būtų sėkmingas ir be papildomų trukdžių, jums reikės kelių įrankių. Šie įrankiai naudingi ne tik sezoniniam pasiruošimui, bet jie puikiai pasitarnaus įvairiais automobilio smulkaus remonto atvejais ar prie ūkio.

1. Domkratas

Keltuvas, ar kitaip vadinamas domkratas yra svarbus prietaisas be kurio automobilio nepakelsite. Rinkitės domkratą, kurio keliamoji galia yra didesnė nei pusė Jūsų automobilio svorio, kad pakėlimas būtų saugus. Įsitikinkite, kad domkratas būtų tinkamo aukščio, kad tilptų po automobiliu. Kai kurie domkratai turi ratukus, patogumui ar stabilumui užtikrinti, kai kurie neturi, čia jau galite išsirinkti pagal savo poreikius. Ypač žemiems sportiniams automobiliams yra specialūs žemo profilio domkratai, kurie tilps po automobiliu, nepažeidžiant kėbulo.

2. Automobilio stovai (atramos)

Pakėlus automobilį domkratu, svarbu naudoti atramas, papildomam stabilumui ir saugumui užtikrinti. Niekada nelyskite ir nedirbkite po automobiliu, kuris yra pakeltas tik su domkratu, būtinai naudokite atramas, kad išvengtumėte nelaimingų atsitikimų.

3. Veržliaraktis ar veržliasukis

Šie raktai yra reikalingi ratų varžtams atsukti ir priveržti. Šiuo metu rankiniai raktai labiau naudojami tik patikrinti ar tikrai važtai tinkamai prisukti. O elektrinis, akumuliatorinis ar pneumatinis veržliaraktis ar veržliasukis žymiai sutrumpins ratų atsukimo ar priveržimo laiką, lyginant su rankiniu raktu. Tai gera investicija, kuri pravers ir kituose namų darbuose, – pakeitus galvutę įrankis tiks įvairioms reikmėms.

4. Dinamometrinis raktas

Dinamometrinis raktas padeda tiksliai priveržti ratų varžtus, išvengiant per didelio priveržimo, kuris gali pažeisti sriegius ar nulaužti varžtus, arba per silpno priveržimo, dėl kurio važiuojant galite pamesti ratus. Naudodamiesi šiuo įrankiu, galite būti tikri, kad varžtai priveržti tinkama jėga. Yra skirtingų dinamometrinių raktų skirtingiems poreikiams.

5. Oro kompresorius

Jei ilgiau neeksploatuojate automobilio, arba kuri nors padanga nuolat išleidžia orą, tuomet atsiranda poreikis padangų pripūtimo įrankiui. Geriausias sprendimas – kompresorius. Galima įsigyti įvairių tipų kompresorių – didelių ir galingų, tinkamų garažui ar dirbtuvėms, bei mažų, akumuliatorinių, kuriuos patogu vežiotis bagažinėje. Kompresorius naudingas ne tik automobilio ar dviračio padangoms pripūsti, bet ir kitiems darbams prie ūkio, pavyzdžiui nupūsti dulkes sunkiai prieinamose vietose, išpūsti vandenį iš vandens šildytuvo, ar pripūsti pripučiamą pramoginį batutą ar valtelę.

 

Ratų keitimo procesas

Norint savarankiškai pakeisti ratus, svarbu žinoti veiksmų seką, o svarbiausia turėti visus reikiamus įrankius.

  • Paruoškite automobilį – įsitikinkite, kad jis negali nuriedėti, naudokite rankinį stabdį ir ratų blokavimo pleištus, o jei jų neturite, tiks ir plytos ar mediniai blokai. Kai automobilis yra stabilus, dalinai atlaisvinkite ratų varžtus, bet pilnai neatsukite. Patogiausia tai daryti su veržliasukiu.
  • Pakelkite automobilio vieną šoną. Automobilio pakėlimui naudokite domkratą, kuris pastatytas ant stabilios ir lygios vietos. Kai automobilio vienas šonas yra pakeltas, pakiškite automobilio atramas / stovus. Tuomet saugiai galite nuimti ratą – visiškai atsukdami varžtus. Pakeiskite ratą į kitą ratą su žiemine padanga ir pirštais prisukite varžtus. Taip paeiliui galite pakeisti abu ratus. Varžtų stipriai neprisukite.
  • Kai automobilis nuleidžiamas taip, kad padanga liestųsi su žeme, bet nebūtų pilnai apkrauta viena pusė, galutinai priveržkite varžtus dinamometriniu raktu. Kita pusė automobilio ratų keičiama tokia pačia tvarka.
  • Patikrinkite oro slėgį padangose – įsitikinkite, kad padangose yra tinkamas oro slėgis. Jei reikia, naudokite kompresorių padangoms pripūsti.
  • Padangų balansavimas – po padangų keitimo gali prireikti balansavimo, kad būtų užtikrintas tolygus padangų dėvėjimasis. Šį darbą rekomenduojama patikėti profesionalams.

 

Ar padangos dar tinkamos?

Norint užtikrinti saugų važiavimą žiemą, svarbu reguliariai tikrinti padangų būklę. Yra keli veiksniai, kuriems reikia skirti dėmesio:

  • Padangų amžius: žiemines padangas rekomenduojama keisti kas 3–4 metus, nes padangų guma (ypač minkštesnio mišinio) laikui bėgant sukietėja, suskilinėja ir praranda savo eksploatacines savybes.
  • Nusidėvėjimą parodo protektoriaus gylis: Lietuvos įstatymai reikalauja, kad žieminių padangų protektoriaus gylis būtų ne mažesnis nei 4 mm. Sekite protektoriaus gylį, nes neatitikimo atveju galite gauti baudą. Tam galite įsigyti protektoriaus gylio matuoklį.
  • Kiti nusidėvėjimo požymiai: prieš montuodami ratus, įsitikinkite, kad ant padangų nėra įtrūkimų ar iškilimų, ar protektorius lygiai nusidėvėjęs kraštuose ir per vidurį, ar diskai neskilę ir nekreivi.

Svarbu pažymėti, kad kokybiški įrankiai yra svarbi sėkmingo ir saugaus darbo dalis, ir ratų keitimas nėra išimtis. Nesvarbu, ar planuojate patys keisti ratus namuose, ar norite pasiruošti netikėtoms situacijoms kelyje, svarbu pasirinkti patikimus ir efektyvius įrankius.

Visus reikiamus įrankius – nuo įvairių domkratų, raktų, veržliasukių ar veržliarakčių iki kompresorių ir dinamometrinių raktų – lengvai rasite ir įsigysite INSERV.LT. Čia jūsų laukia platus automobilių įrankių ir garažo įrangos asortimentas iš žinomų pasaulinių prekinių ženklų MAKITA, DEWALT, STANLEY, MILWAUKEE, HOGERT, BAHCO ir kt. Patikimi ir patvarūs įrankiai užtikrina patogų ir saugų darbą visose srityse, ne tik keičiant ratus.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 140 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,