Mano Gargždai



Šiukšlėse skęsta būsima poilsio, turizmo ir vandens pramogų oazė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Pietinėje Gargždų miesto dalyje bei šalia Dovilų miestelio esantys karjerai karštomis vasaros dienomis tampa gausybės poilsiautojų rojumi. Pasilepinti saulės spinduliais, pasimaudyti šiltame vandenyje atvyksta ne tik rajono, bet ir Klaipėdos miesto gyventojai. Deja, akis bado čia pat pakrantėje išmestos įvairios pakuotės, buteliai, nuorūkos ir kitos buitinės šiukšlės.

 

Už taisyklių pažeidimus gresia baudos iki 2000 Lt

„Tai didelė problema, kurią sudėtinga išspręsti. Žmonės sąmoningai palieka šiukšles, nors konteineris stovi už kelių metrų. Net jeigu netoliese nėra šiukšliadėžės, atsivežtą tarą būtina su savimi ir išsivežti. Prieš keletą savaičių į skyrių paskambino pilietis, kuris viename karjero neoficialių paplūdimių surinko kelis maišus šiukšlių. Pagirtina žmogaus iniciatyva, tikiu, kad panašių atvejų yra ir daugiau“, – sakė Savivaldybės administracijos Komunalinio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Virgilijus Liepinis. Savivaldybės tarybos patvirtintose Klaipėdos rajono ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo, švaros ir viešosios tvarkos taisyklėse numatyta, kad draudžiama spjaudyti, mėtyti nuorūkas, daužyti butelius, šlapintis, kitaip teršti ar šiukšlinti rajono viešose vietose. Už tai gresia atsakomybė, numatyta Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnyje – įspėjimas arba bauda iki 2000 Lt. Viešoje vietoje taip pat draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus, o maudytis išgėrus – ypač pavojinga.

Vandens telkinių pakrantėse atsiduria ir nebenaudojamos padangos, maišais atvežamos buitinės atliekos. Kviečiame gyventojus pranešti apie tokį piktavališką elgesį Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono agentūrai, Klaipėdos rajono policijos komisariatui, Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui. Pastarojo vedėjas Edgaras Kuturys patikino, kad ateityje bus skiriamas didesnis dėmesys taisyklių kontrolei užtikrinti, organizuojami reidai poilsiautojų pamėgtose vietose.

Vandens telkiniuose taip pat negalima naudoti muilo, šampūno ir kitų neekologiškų prausimosi priemonių. Ne kartą yra tekę matyti, kaip žmonės karjere maudosi it savo vonioje. Aplinkosaugininkai pabrėžia, kad tokia veikla prilygsta nevalyto vandens išleidimui į vandens telkinį. „Praustis reikia dušo kabinoje, bet ne karjere, ežere ar upėje. Putojančios cheminės medžiagos skatina spartesnį augalų vystymąsi ir mažina ištirpusį deguonies kiekį, tenkantį žuvims. Būtina vandens telkinius apsaugoti nuo azoto ir fosforo junginių, kurių daugiausiai yra plovikliuose ir skalbimo priemonėse“, – pabrėžė Remigijus Alšauskas, Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausiasis specialistas (ekologas). Gamtą kiekvienas žmogus turėtų saugoti – visi norime pasidžiaugti švariomis pakrantėmis, upėmis, ežerais.

 

Galimybių studijoje – paplūdimiai, kempingai, poilsio aikštelės

Ateityje karjerų teritoriją ketinama išvystyti – sutvarkyti pakrantę ir oficialiai įteisinti paplūdimius, įrengti inžinerinę infrastruktūrą ir sudaryti patrauklias sąlygas investuoti verslininkams.

Pernai Klaipėdos rajono savivaldybė patvirtino Gargždų karjerų detalųjį planą. Šiuo metu atliekami dalies sklypų kadastriniai matavimai ir ketinama skelbti konkursą veiklai vykdyti. „Galimybių studijoje, kurią yra patvirtinusi Savivaldybės taryba, karjerų teritorijoje numatytos veiklos zonos. Čia galėtų atsirasti pėsčiųjų ir dviračių takai, automobilių stovėjimo aikštelės, paplūdimių vietos su infrastruktūra, kempingai, poilsio aikštelės, aukštuminės apžvalgos aikštelės, vandens telkinius būtų galima apjungti, sukuriant vandens maršrutus, išskirta vieta pažintiniam takui“, – pasakojo Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė. Savivaldybė jau dabar sulaukia verslininkų pasiūlymų užsiimti karjerų teritorijoje įvairia veikla, pavyzdžiui, siūloma įrengti vandenlenčių parką. „Karjeruose planuojama vystyti veiklą viešosios ir privačiosios partnerystės būdu. Tai reiškia, kad Savivaldybės tarybai patvirtinus sąlygas su numatytais veiklos apribojimais bei galimybėmis kitiems investuotojams veikti toje teritorijoje, bus skelbiamas konkursas. Jame galės dalyvauti ir pasiūlymus teikti visi suinteresuotieji“, – sakė R. Kučinskaitė. Taip pat formuojamas atskiras Skaidriosios gatvės sklypas su numatomais inžineriniais sprendiniais.  Artimiausiu metu bus rengiamas techninis projektas, skirtas Gargždų karjerų susisiekimui ir inžinerinės infrastruktūros vystymui.

Šiemet Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriuje pareigas pradėjo eiti vyriausiasis specialistas darbui su karjerais, todėl tikimasi, kad ši vietovė pamažu bus sutvarkyta, išvystyta infrastruktūra, verslininkai teiks savo paslaugas, o poilsiautojai galės turiningai praleisti laiką švarioje, saugioje, gražioje aplinkoje. Šiuo metu ieškoma galimybių įtraukti karjerų teritorijos vystymo tikslą į Klaipėdos rajono savivaldybės strateginį veiklos planą, kuriame būtų suplanuoti konkretūs darbai ir numatytos jiems skirtos lėšos. Taip pat siekiama suformuoti Gargždų karjerų teritorijos vystymo galimybes ir pagrindines kryptis bei teritorijos vystymo strategiją iki 2020 m.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 393 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,