Mano Gargždai



Atvirose jaunimo erdvėse verda gyvenimas

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Jaunimo erdvėse jaunimas ateina ne tik pažaisti biliardo, stalo žaidimų ar pabendrauti, bet ir kalbasi apie savo poreikius, tad čia gimsta  nauji projektai, renginių scenarijai. klaipedos-r.lt nuotr. Jaunimo erdvėse jaunimas ateina ne tik pažaisti biliardo, stalo žaidimų ar pabendrauti, bet ir kalbasi apie savo poreikius, tad čia gimsta nauji projektai, renginių scenarijai. klaipedos-r.lt nuotr.

Ką  jaunimui pasiūlyti? – laužo galvą ne vienas politikas. Darbo? − taip, bet tik labai gerai apmokamo. Pramogų? − taip, bet tik nemokamų. Rezultatai? O čia tai iš kurios pusės pažiūrėsi. Tie, kurie į viską žvelgia pesimistiškai, jiems atrodo, kad dėl jaunimo nieko nedaroma. Tie, kurie objektyvesni, mato,  kad daroma vis dėlto nemažai. Pats jaunimas, kuris dar visko tikisi iš gyvenimo ir suvokia, kad daugiausiai nuo jo viskas ir priklauso, randa galimybių tobulėti, dirbti ir save realizuoti. Savivaldybė siekia jaunimą kreipti į lavinančias, turiningas pramogas, − ir aktyviausieji yra taip užimti, kad vos spėja bėgti iš vienų užsiėmimų į kitus. O  kaip tiems, kurie to nenori?

 

Prieš kelerius metus organizavome ciklą susitikimų ir pokalbių su jaunais žmonėmis, kad išsiaiškintume, ko jie nori. Sudarėme jaunimo problemų sprendimo Klaipėdos rajono savivaldybėje  planą. Viena iš plano dalių – plėtoti jaunimo poreikius atitinkančią laisvalaikio praleidimo paslaugų įvairovę, įrengiant atviras jaunimo erdves. Jaunimo reikalų taryba numatė lėšas, organizavo konkursą. Patalpų nestokoja nė viena mūsų rajono seniūnija, bendruomenė ar kultūros centras, bet norinčių kasdien atvirai įsileisti jaunimą – nedaug, problema: o kas dirbs su jaunimu? Vis dėlto entuziastų atsirado Veiviržėnuose, Girininkuose, Kvietiniuose, Šalpėnuose, Endriejave ir Priekulėje.   Mero pavaduotoja, Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė Rūta Cirtautaitė apsilankė  jau veikiančiose  jaunimo erdvėse, kalbėjosi su jaunimo darbuotojais – savanoriais. Veiviržėnų kultūros centre įsikūrusioje jaunimo erdvėje jau antrus metus darbuojasi kultūrinės veiklos vadybininkė Inesa Gaudutytė.

Darbas su jaunimu Inesai  yra papildomas darbas ir laikas prie tiesioginių pareigų, bet kai centro direktorė Laura Netalimova  pritaria ir palaiko, Inesa nesiskundžia. Erdvėje lankosi apie 50 jaunų žmonių. Jie ateina ne tik pažaisti biliardo, stalo žaidimų ar pabendrauti, bet ir kalbasi apie savo poreikius, tad čia gimsta  nauji projektai, renginių scenarijai.

Panašiai atvira jaunimo erdvė dirba ir Girininkuose. Vėžaičių kultūros centro Girininkų skyriaus renginių organizatorė Danguolė Šukevičienė ėmėsi iniciatyvos ir bendradarbiaudama su jaunimu įkūrė atvirą jaunimo erdvę. Danguolė dirba tik 0.5 etato, tad ir jaunimas į erdvę  gali ateiti tik jos darbo valandomis (3 kartus per savaitę).

Čia jaunimas  bendrauja, žaidžia, kas nori, mokosi groti gitaromis. Šalimais visada atvira bendruomenės salė, kur dažniausiai laikomasi tylos ir galima pasiruošti pamokas, paskaityti knygą ar pažiūrėti filmą. Danguolė  teigia: „atvira jaunimo erdvė yra didelė trauka jaunimui, jie noriai čia renkasi, o aš tuo pačiu juos įtraukiu į kultūros renginių pasirengimą“.

Šalpėnų atvirą jaunimo erdvę įkūrė asociacijos „Šaltupė“ jaunimo klubas „Žiburys‘, bet jaunimo darbuotoju erdvėje tenka dirbti  Veiviržėnų kultūros centro Šalpėnų skyriaus   renginių organizatorei Jovitai Prižgintienei.  

Čia erdvė atidaryta taip pat tik renginių organizatorės  darbo valandomis, bet  Jovita džiaugiasi jaunimo atėjimu. Kaip ji sako, spėja atbėgti mažesnieji, o vakarop ir didieji užsuka. Puikus ryšys su jaunimo klubu „Žiburys“, kurių narių dauguma studentai, tad renginiai, akcijos planuojami, jiems ruošiamasi.

Kvietinių bendruomenės centras,  įkūręs atvirą jaunimo erdvę, ja ir rūpinasi.  Vicemerę pasitiko  bendruomenės pirmininkas Raimundas Daubaris ir erdvėje trečiadienio vakarais dirbanti Danguolė Daubarytė. Kvietinių atviros jaunimo erdvės galėtų pavydėti net Gargždų jaunimas, mat čia, be erdvėje esančių žaidimų, jaunimas gali naudotis bendruomenės trimis  salėmis, kurios iš Europos Sąjungos finansuojamų projektų pripildytos įvairiais sporto  treniruokliais.

Bendruomenės pirmininkas reiklus jaunimui, pastebi ir tuos, kurie Kvietiniuose mašinomis išvažinėjo futbolo aikštę ar dar ką pridaro. Danguolė priminė, kiek daug jaunimo dalyvauja organizuojant talkas, kad jaunimas savo pastangomis įsirengė tinklinio aikštelę ir trečiadienio vakarais erdvė būna pilna, tad  būtina galvoti, kas dirbs su jaunimu, kad ir kitais vakarais jie galėtų čia rinktis. Raimundas Daubaris pripažino, kad teks kalbėtis su bendruomenės valdybos nariais ir organizuoti paeiliui budėjimą atviroje jaunimo erdvėje, bet, kaip pats pripažino, tai tik laikinas sprendimas. „Žinoma, bendruomenės nariai gali vakarais pabudėti, bet ar apsiribosime vien pramogomis? Jaunimą reikia lavinti, teikti informaciją, organizuoti susitikimus su įvairių profesijų žmonėmis, verslininkais. Ar galima visą darbą su jaunimu palikti vien ant visuomenininkų pečių?“ − retoriškai klausė pirmininkas.

Vicemerė Rūta Cirtautaitė, aplankydama atviras jaunimo erdves, pastebėjo, kad  visur taupiai panaudotos skirtos lėšos (už 1500 Lt nusipirkti ne tik biliardo bei  futbolo stalai, bet ir kiti stalo žaidimai, būtina atributika), taip pat, kiek darbo ir laiko visuomeniniais pagrindais įdeda jaunimą mylintys žmonės. „Tarsimės su politikais, ieškosime galimybių bent po 0,25 jaunimo darbuotojo etato skirti darbui su  jaunimu atvirose jaunimo erdvėse“ – viltingai visuomenininkams pažadėjo vicemerė. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 375 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,