Mano Gargždai



Kaip rajonas spręs ekstremalias situacijas?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisija posėdyje apsvarstė du klausimus – dėl gyvūnų, kritusių nuo afrikinio kiaulių maro, gaišenų užkasimo vietų nustatymo ir pasiruošimo šaltajam metų periodui.

 

Gaišenas reikėtų užkasti vietoje

Siekdama užkirsti kelią afrikinio kiaulių maro plitimui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigojo Savivaldybės administraciją nustatyti (parinkti) bei patvirtinti gyvūnų gaišenų užkasimo vietas. Paaiškėjo, kad valstybinėje žemėje Klaipėdos rajone tokių vietų išskirti nėra galimybių.

„Pagal Ūkinių gyvūnų ligų protrūkio atveju numatomų gaišenų užkasimo vietų parinkimo geologinių ir aplinkosauginių kriterijų aprašą, be kitų reikalavimų nurodoma, kad ūkinių gyvūnų gaišenų užkasimo vietos neturi būti parenkamos potvynių užliejamose teritorijose, esamuose ir buvusiuose sąvartynuose. Jei paviršinio vandens telkinio apsaugos juosta nėra nustatyta, atstumas nuo gaišenų užkasimo vietos iki paviršinio vandens telkinio (tvenkinio, upelio, melioracijos kanalo) turi būti ne mažesnis kaip 50 metrų”, – informavo Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Vladislovas Bernotas.

Vienintelė tinkama teritorija rajone yra prie Dumpių sąvartyno, tačiau ji – privati.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Antanas Bauža konstatavo, kad radus nugaišusius šernus ar nustačius afrikinio kiaulių maro židinį mažuose ūkiuose, gaišenų transportuoti negalima, todėl kritę šernai būtų užkasami miškuose, o kritusios ar sunaikintos kiaulės – vietoje.

„Nuspręsta suorganizuoti Savivaldybės lygio civilinės saugos stalo pratybas dėl afrikinio kiaulių maro, kad iškilus tokiai ekstremaliajai situacijai nebūtų neaiškumų“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininkas Česlovas Banevičius.

 

Valyti sniegą trukdo automobiliai

Komisijos posėdyje dalyvavę Savivaldybės administracijos skyrių vedėjai, seniūnijų seniūnai, AB „Klaipėdos energija“, UAB „Gargždų būstas“, AB „LESTO“, Priešgaisrinės tarnybos, AB „Klaipėdos vanduo“, Visuomenės sveikatos centro, kitų institucijų atstovai aptarė pasiruošimo žiemos sezonui reikalus.

„Ypatingą dėmesį reikia skirti šilumos ir dujų tiekimo ūkiams, elektros tinklams, vandentiekiui bei keliams. Turi būti nuvalyti privažiavimai į vandenvietes, prie vandens bokštų, suskystintų dujų aikštelių, elektros pastočių ir kitų įrenginių. Būtina glaudžiai bendradarbiauti, nes nenuvalius kurios nors kelio dalies, neįmanoma būtų privažiuoti“, – pabrėžė ekstremaliųjų situacijų koordinatorius V. Bernotas.

Šiais metais problemų dėl sutarčių su rangovais, kurie valo sniegą seniūnijose, neturėtų kilti. Šiuo metu vykdomi viešųjų pirkimų konkurso dalyvių kvalifikacijos vertinimai. Kaimo gyventojai, turintys sniegui valyti tinkamą techniką ir verslo liudijimą, galėtų imtis šio darbo kaip subrangovai. Seniūnijų seniūnai įpareigoti artimiausiu metu patikslinti ūkininkų sąrašus, kurie turi tinkamą techniką sniego valymo darbams bei gali padėti, esant ekstremaliajai situacijai. Atkreiptas dėmesys į tuos kelių ruožus, kuriais vyksta mokykliniai autobusai.

Gargžduose kyla specifinių problemų dėl sniego valymo, nes trukdo gatvėse ir kiemuose stovintys automobiliai. Dėl to sudėtinga privažiuoti ir specialiųjų tarnybų transportui, todėl čia būtina išspręsti automobilių stovėjimo problemą žiemos sezono metu.

 

Ieškos lėšų dūmų detektoriams

Kalbėta ir apie kitus būtinus veiksmus, artėjant žiemai. Seniūnijų seniūnai įpareigoti patikslinti kaimuose, vienkiemiuose gyvenančių vienišų, pagyvenusių, gimdyvių, neįgalių žmonių sąrašus, kad kilus ekstremaliajai situacijai tokiems gyventojams būtų suteikta reikalinga pagalba. Senuose bei Savivaldybei priklausančiuose gyvenamuosiuose namuose būtina sutvarkyti dūmtraukius bei elektros instaliaciją, pagal galimybes socialiniuose būstuose įrengti dūmų detektorius. Šiam tikslui ketinama ieškoti papildomų lėšų. Reikia sutvarkyti priešgaisrinius rezervuarus, kurių dauguma yra apleisti, uždumblėję. Priminta, kad Ekstremaliųjų situacijų komisijos nariai ir rajono gyventojai savo mobiliuosius telefonus nustatytų perspėjimo pranešimų priėmimui, užtikrinančių informavimą apie gresiančią ar susidariusią ekstremaliąją situaciją. Telefonų nustatymo instrukcijos ir daugiau informacijos apie šią sistemą pateikiama tinklalapyje adresu http://www.vpgt.lt. Gyventojai ir toliau bus informuojami apie pasiruošimą žiemos sezonui, ketinama skelbti vietinių kelių valymo grafikus.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 63 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,