Mano Gargždai



Ar šuliniai bus pilni vandens, priklauso nuo orų

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka.

Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) duomenimis, gruntinio vandens lygio žemėjimas, prasidėjęs birželio-liepos mėnesiais, kol kas dar tęsiasi.

 

Pasak LGT direktoriaus Jono Satkūno, pagrindinė priežastis – meteorologinės sąlygos. Rugsėjis buvo šiltas ir gana sausas, krituliai didesnėje šalies dalyje sudarė tik 20-50 proc. standartinės klimato normos.

Vakarų ir Pietų Lietuvoje gruntinio vandens lygis nukrito 0,2–1,37 m žemiau vidutinio daugiamečio, o Vėžaičiuose, Papilėje ir Kybartuose – dar žemiau. Tik Šiaurės ir Vidurio Lietuvoje (Biržai, Panevėžys, Dotnuva, Ukmergė) jis 0,1–0,5 m aukštesnis už vidutinį daugiametį.

Stebėjimai rodo, kad gruntinio vanduo lygis žemėjo ir spalį. Ar jis pradės kilti, kaip įprasta, lapkritį-gruodį ir šuliniai prisipildys vandens, priklausys nuo orų. Tačiau koks bus lygis konkrečioje vietovėje, priklauso ne tik nuo meteorologinių, bet ir nuo geologinių sąlygų. Greičiausiai į meteorologinių sąlygų kaitą reaguoja negiliai – iki 5 metrų – slūgsantis, molingose nuogulose besikaupiantis gruntinis vanduo, kurio lygis per metus pakyla ir nusileidžia kelis metrus.

LGT stebi požeminio vandens pokyčius. Gruntinio vandens lygis kartą per dieną matuojamas automatiniais davikliais dvidešimtyje postų, įrengtų visoje Lietuvoje. Iš jų duomenys operatyviai perduodami telemetrine sistema.

 

zemelapis

Vandens slūgsojimo gylis (cm)

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 404 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,