Mano Gargždai



Klaipėdos rajonas – ir vėl tarp geriausių

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Stasio Šeštausko nuotrauka. Asociatyvi Stasio Šeštausko nuotrauka.

Kasmet Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) skelbia Lietuvos savivaldybių indeksą. Klaipėdos rajonas gali didžiuotis – jis pateko tarp geriausiai įvertintų rajonų savivaldybių.

 

Lietuvos savivaldybių indeksas vertina, kiek savivaldybėse yra ekonominės laisvės ir kaip efektyviai savivaldybės valdomos. Savivaldybės vertinamos dešimtyje gyventojams ir investuotojams aktualių sričių, tokių kaip socialinė rūpyba ar mokesčiai.

Iš 7-ių miestų savivaldybių geriausiu skelbiamas Klaipėdos miestas, o prasčiausiai įvertinti – Šiauliai. Iš 53-ijų rajonų savivaldybių pirmoje vietoje antrus metus iš eilės įsitvirtina Kauno rajono savivaldybė (70,2 balo iš 100), antroje vietoje – Plungės rajono savivaldybė (68 balai). Klaipėdos rajono savivaldybė įsitaisė trečioje pozicijoje (65,8 balo). Indekso apačioje – Alytaus rajonas (26,4).

Tai geriausias iki šiol pasiektas Klaipėdos rajono savivaldybės įvertinimas Lietuvos savivaldybių indekse. Skelbiama, kad rezultatą nulėmė geresni komunalinio ūkio, biudžeto ir investicijų sričių įvertinimai.

Aukščiausias įvertinimas skirtas komunalinio ūkio sričiai, nes atliekų surinkimo, daugiabučių namų administravimo ir šilumos tiekimo paslaugas teikia privačios įmonės. Vandens ir šilumos kainų tarifai yra žemesni nei šalies vidurkis. Biudžeto sritis geriau įvertinta dėl mažėjančios savivaldybės skolos bei skaidriai vykdytų viešųjų pirkimų, t.y. absoliučiai jų daugumai buvo skelbiami (supaprastinti) atviri konkursai.

Dėl materialinių investicijų gausėjimo bei veikiančių ūkio subjektų skaičiaus augimo aukštesnį balą pelnė investicijų sritis.

Užimti aukštesnę poziciją savivaldybei sutrukdė prastesni įvertinimai turto valdymo, mokesčių bei administracijos srityse. Turto valdymui žemesnis balas skirtas dėl lėtėjančios privatizacijos; savivaldybė nuosavybės teise vis dar išlaiko palyginti didelį patalpų plotą. Mokestinė aplinka blogiau įvertinta dėl taikomo maksimalaus 4 proc. tarifo nenaudojamai žemei. Siekiant geresnių rodiklių administracijos srityje, savivaldybė turėtų pradėti taikyti kokybės valdymo metodus.

 

Visą tyrimą galite peržiūrėti ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 304 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,