Mano Gargždai



Dėl valdžios priešai tapo draugais

Įvertinkite šį įrašą
(8 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

     Politiniai žaidimai Klaipėdos rajone pasiekė kulminaciją. Paaiškėjo, kas Taryboje sudarys valdančiąją daugumą, o kas liks opozicijoje.

     Šiandien buvo išplatintas oficialus pranešimas, kuriame teigiama, „kad savivaldybės tarybos nariai, išrinkti į aštuntojo šaukimo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybą pagal Lietuvos socialdemokratų, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir „Tvarkos ir Teisingumo" partijų sąrašus, pasirašė būsimosios valdančiosios daugumos sutartį „Už darbą kartu rajono gyventojams."

 

Į valdančiąją daugumą įsijungė „tvarkiečiai"
     Primename, kad socialdemokratai bei konservatoriai praėjusios kadencijos Savivaldybės taryboje taip pat dirbo valdančiojoje daugumoje , o „tvarkiečiai" aršiai gindavo interesus opozicijoje, negailėdami kritiškų pasisakymų valdantiesiems.
     Visos sutartį pasirašiusios politinės partijos rinkimuose laimėjo po 5 mandatus. Tai reiškia, kad daugumą Klaipėdos rajono savivaldybės taryboje sudarys 15 arba 16 (jeigu meru bus išrinktas Vaclovas Dačkauskas) narių. Sutartį pasirašė šie išrinkti tarybos nariai:
- socialdemokratai: Vaclovas Dačkauskas, Andrius Adomaitis, Jonas Dromantas, Voldimara Jasmontaitė, Albinas Klizas;
- konservatoriai Rūta Cirtautaitė, Česlovas Banevičius, Česlovas Tarvydas, Rasa Petrauskienė, Dalija Šeporaitienė;
- partijos „Tvarka ir Teisingumas" nariai: Sigitas Karbauskas, Viktoras Kura, Regina Kernagienė, Martynas Pocius, Violeta Riaukienė.
     Paradoksalu, tačiau didžiausio rinkėjų pasitikėjimo rajone sulaukusi ir 6 mandatus pelniusi Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio partija (3504 rinkėjų balsai) liko nuošalyje.
     Jeigu situacija nesikeis, jie drauge su Žemaičių partija (3 mandatai), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (1 mandatas) bei Darbo partija (1 mandatas) liktų dirbti mažumoje.
     Pakartotiniuose merų rinkimuose dalyvaus socialdemokratų kandidatas Vaclovas Dačkauskas ir liberalė Audronė Balnionienė. Laimėjusios partijos atstovui atiteks ne tik mero postas, bet ir dar vienas mandatas Savivaldybės taryboje.

 

Ar neapgavo rinkėjų?
     Ne paslaptis, kad „tvarkiečiai" ne kartą kritikavo dabartinę valdžią, skelbė, jog Klaipėdos rajonui reikia permainų, o rinkėjus kvietė kartu kurti pokyčius. Partijos „Tvarka ir teisingumas" Klaipėdos rajono skyriaus pirmininko Sigito Karbausko pasiteiravome, ar rinkėjai, pasitikėję šia partija, jo manymu, nebus išduoti.
     „Mes kritikavome, kad buvo iškreipta rinkėjų valia po 2011 m. rinkimų. Dabar rinkėjai pasiuntė tokią žinią, kad jie nori permainų, kadangi renka mažai žinomą žmogų kaip A.Balnionienė, bet parodė, kad nori ir stabilumo. Bet mums nepasiuntė žinios, kad su liberalais galime sudaryti daugumą. Neužtenka narių. Mes esame tas garantas, kad darysime pokyčius", – kalbėjo S.Karbauskas.
Jis teigė, kad šiandien nėra kito pokyčiams atviro kelio, kaip tik sudaryti jau pasirašytą daugumos sutartį.
     „Viskas bus daroma vardan žmogaus, kad savivaldybė atsigręžtų veidu į žmogų. Mums dar rinkėjai pasiuntė žinią: „Jūs gavote 10 vietų, nepadarėte. Gana kalbėti, reikia ir dirbti". Jeigu mes dar sykį nedarysime, rinkėjai dar labiau manys, kad galime tik kalbėti. Todėl privalėjome būti daugumoje. Su liberalais turėtume tik 11 vietų. Džiaugiuosi, kad rinkėjai parodė, jog nemėgsta Kęstučio Cirtauto ir Alfredo Šiaulio, bet rinkėjai nepamatė, kad Taryboje dar yra veikiantis UAB'as, prisidengęs Žemaičių partijos vardu", – aiškino S.Karbauskas ir pridūrė, kad su pastaraisiais sudaryti koalicijos ir būti jų įkaitais negalima.

 

Partijos „Tvarka ir teisingumas" nariai nusprendė vienytis su konservatoriais ir socialdemokratais. Redakcijos archyvo nuotr.

 

 

Atsižvelgs į protingus sprendimus
      S.Karbauskas aiškino, kad nėra nusiteikta prieš liberalus.
     „Nebus kaip praeitą sykį, kad opozicijoje sėdint, nesvarbu, kas ką šneką, vis tiek buvo blogai. To nebus jokiu būdu. Nebus ambicijų, kad kažką protingo ne tie pasiūlė. Kas bus naudinga, tas bus priimta", – žadėjo S.Karbauskas.
     Paklaustas, kaip pavyks sutarti su partijų atstovais, su kuriais anksčiau neišvengta aršių konfrontacijų, S.Karbauskas teigė, kad dėdami parašą sutartyje visi tai apmąstė.
     „Kiekvienas privalome suprasti, kad atstovaujame žmonėms. Jokie sprendimai dėl savo gerovės nebus priiminėjami. Kaip galės nesusitarti? Viskas bus daroma atvirai, nebus proteguojami K.Cirtauto ar Žemaičių UAB'o kišami reikalai. Taip pat kišami iš kitos pusės. Mes įrodysime, kad tai bendruomenei yra nenaudinga. Aš būsiu už, jei protingą sprendimą pasiūlys ir liberalas ar žemaitis", – samprotavo S.Karbauskas.
     Partijos „Tvarka ir teisingumas" Klaipėdos rajono skyriaus pirmininkas nurodė, kad sprendimą su minėtomis partijomis sudaryti daugumą aptarė ir su kitais „tvarkiečiais", išrinktais į Tarybą, ir su valdyba.
     „Nebuvo jokių užlaužtų rankų. Diskutavome ne mes penki, taip pat ir partijos valdyba. Aišku, nespėjome atsiklausti visos partijos. Tai neįmanoma taip greitai. Nes delsiant gali likti tik kalbėtoju, o ne dirbti. Socdemai ir konservatoriai žinojo mus, jie irgi pasirinko, niekas jiems rankų nelaužė. Nesvarbu, kad Karbauskas rėkė šaukė, lipo ant stalo. Jie suprato dėl ko. Jie išgirdo rinkėjų valią, kad reikia kažkokių pokyčių", – teigė S.Karbauskas.

 

Liberalai mano, kad situacija pasikeis
    Pasiteiravus, kaip sudarytą koaliciją vertina Klaipėdos rajono liberalų sąjūdžio pirmininkas Nerijus Galvanauskas, pastarasis neslėpė nuostabos.
    „Pirmiausia apmaudu, kad sovietinio buldozerio principai, tokie, kokie buvo įjungti prieš tris su puse metų, dabar vėl prasidėjo. Matome, kad iš tikrųjų rinkėjas šiai dienai balsavo už pokyčius. Tai parodo daugiausiai balsų surinkusios partijos: mes, „Tvarka ir teisingumas" ir visos kitos pokyčių norinčios partijos. Matome, kad viena iš tų partijų, kuri agitavo už pokyčius, išmainė tuos pokyčius į kažkokius postus matyt. Bet jie pamiršo, kad šiandien situacija yra šiek tiek pasikeitusi ir kad merą renka rinkėjas, o ne jie tiesiogiai. Mes galvojame, kad rinkėjas tai įvertins, kad jo nuomonė buvo sutrypta, nuo jo nusigręžta", – atviravo Klaipėdos rajono liberalų sąjūdžio pirmininkas.

     Anot Klaipėdos rajono liberalų lyderio, situacija dar tikrai pasikeis: „Mes tikrai tikime, kad laimėsime antrame ture ir bandysime sudaryti koaliciją su dešiniosiomis jėgomis (tai yra su konservatoriais) ir permainų siekiančiomis politinėmis jėgomis. Viskas prasidės iš naujo."

     Komentuodamas sudarytą koaliciją, Žemaičių partijos atstovas naujoje Taryboje Vaclovas Macijauskas buvo lakoniškas: „Jeigu žmonės atsiskleidžia, kas yra kas, kas yra su kuo, kas siekia permainų, kas ko, tai yra šaunu.<...> Žmonės deklaravo vertybes, jas parodė..."

 

Socialdemokratai užgniaužė skaudžias vietas

     Socialdemokratų partijos lyderis Vaclovas Dačkauskas portalui mano-gargzdai.lt pasiteiravus, ar pavyks darniai dirbti su praėjusioje kadencijoje aršiai juos kritikavusiais opozicijos nariais, teigė: „Tikimės, kad pavyks, nes kitaip nebūtume sudarę koalicijos. Politikams ir teismai leidžia vienas kitą daugiau kritikuoti. Pasistengėme užgniaužti tas skaudžias vietas ir rasti bendrą kalbą bei dirbti rajono žmonių labui".

     V. Dačkauskas sakė, kad situacija neturėtų pasikeisti, jeigu meru nebūtų išrinktas jis.
     „Esame apsisprendę, pasirašę sutartį, manau, kad situacija turėtų nesikeisti", – teigė V.Dačkauskas.
     Paklausus, ar buvo deramasi su liberalais dėl koalicijos sudarymo, socialdemokratas teigė, kad iš užkulisinių kalbų žinojo apie tai, kad liberalai nėra linkę derėtis.
     „Jie patys nesiūlė, mes į juos taip pat nespėjome kreiptis, kadangi pirmieji pasiūlė kita pusė, mes su ta puse suderėjome ir pavyko per trumpą laiką pasiekti sutarimą", – apie politines derybas ir sudarytą koaliciją kalbėjo V. Dačkauskas.

16 komentarai

  • "uz Sigita" galit neberasineti, jis meru nebus, jei jis zmonem taip patinka, tai kodel jo meru neisrinko, ka?

    Pranešti Uzteks Šeštadienis, 2015 kovo 07 01:35 Komentaro nuoroda
  • liberalai visad buvo ,, kulturingi'' . Kitokie biski ne visi ...todel matyt jiems ir nepasiseke ,o dbr verkslena , apmauda lieja ir iesko kaltu.

    Pranešti uz sigita Penktadienis, 2015 kovo 06 21:38 Komentaro nuoroda
  • Liberalai tai kultūringi, išlaikyti žmonės. Tai kas rašo komentarus.

    Pranešti Raimondas Penktadienis, 2015 kovo 06 20:08 Komentaro nuoroda
  • Geeeeeeeda tvarkieciams!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Pranešti fui Penktadienis, 2015 kovo 06 16:38 Komentaro nuoroda
  • Skystablaudžiai. Gėda.

    Pranešti Lina Penktadienis, 2015 kovo 06 15:40 Komentaro nuoroda
  • Cirtauto ir Šiaulio pasiekėjai

    Pranešti tama Penktadienis, 2015 kovo 06 00:33 Komentaro nuoroda
  • issiverkit issiverkit,cia galit paverkti nelaimingi zmones

    Pranešti sigitas-jėga Penktadienis, 2015 kovo 06 00:18 Komentaro nuoroda
  • Tiesiog šlykštu. Parodė tvarkiečiai, kas jie yra iš tiesų. Perbėgėliai ir išdavikai, kokiais vadino kitus. Trūksta žodžių.

    Pranešti melagiai Ketvirtadienis, 2015 kovo 05 21:14 Komentaro nuoroda
  • matyt uzsikrete Cirtauto ir Saulio liga.... o siaip tai Karbauskas galejo pasidalint, kodel netiko liberalu - tvarkos ir teisingumo - konservatoriu dauguma??? negerbia jie rinkeju, jeigu sako, kad tik 500 balsu daugiau gavo liberalai, todel jiems nereikia i dauguma....tie 500 balsu gali i 5000 greit pavirst, nes toki suda sustumet, kad nebejuokinga net

    Pranešti ne dzin, kvieciu rinkt ne Dackauska Ketvirtadienis, 2015 kovo 05 20:32 Komentaro nuoroda
  • Karbauskas: "Dabar rinkėjai pasiuntė tokią žinią, kad jie nori permainų, kadangi renka mažai žinomą žmogų kaip A.Balnionienė". Tai jeigu rinkėjai balsuosa už naują, mažiau žinomą žmogų, reiškia, kad jie NENORI permainų? Apsijuokė prieš savo rinkėjus ir tiek...

    Pranešti Monika Ketvirtadienis, 2015 kovo 05 20:19 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 166 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,