Mano Gargždai



90-ąjį jubiliejų švenčia ilgamečiai rajono pedagogai: Stasys Globis ir Genovaitė Jurkšienė

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Trečiadienį Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, Gargždų seniūnijos seniūnas Saulius Bakšinskis ir Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė pasveikino du ilgamečius rajono pedagogus, žinomus visuomenėje savo garbingais darbais žmones – Genovaitę Jurkšienę ir Stasį Globį.

   

Genovaitės Jurkšienės tėvelis – Lietuvos kariuomenės savanoris, mama – talentinga audėja. Užaugusi 6 vaikų šeimoje Panevėžio rajone Smilgių valsčiuje, Genovaitė pati buvo gabi audėja, nėrėja vąšeliu, − tai jai labai pravertė dirbant mėgstamą darbą – pradinių klasių mokytoja.

G. Jurkšienė Klaipėdos rajone – nuo 1946 m., kai baigusi tuometinę Panevėžio mokytojų seminariją buvo paskirta dirbti į Dauparus, o netrukus – į Dovilus. Gabi pedagogė sparčiai kilo karjeros laiptais, − 1949 m. buvo paskirta Dovilų valsčiaus švietimo skyriaus vedėja. Mokyklų materialinė bazė buvo labai skurdi, teko sukti galvą, kaip, iš kur mokyklas bent pakenčiamai aprūpinti. Ne kartą su arkliais važiuota į Klaipėdą dėl priemonių mokykloms, kurias paskui vežiodavo po visą valsčių išsibarsčiusias mokyklas. Kurį laiką dirbo ir mokyklų inspektore. 1950 m. valsčiai panaikinti, sukurti rajonai. Genovaitė persikėlė gyventi į Gargždus, čia tapo jau rajono švietimo skyriaus vedėja. Šias pareigas ėjo 7 metus, kol nebuvo išmesta už religines pažiūras. Bet ji nenusiminė – darbas su pradinukais Gargždų I vidurinėje mokykloje jai buvo labai prie širdies. Neakivaizdžiai baigė Šiaulių pedagoginį institutą, vėliau perėjo į dalykinę sistemą ir dirbo lituaniste, bet su pradinukais visada buvo mieliau ir geriau.  

Dabar Genovaitė gyvena kartu su dukros Reginos šeima, yra mylima, gerbiama, dar pati daug kur išeina, dalyvauja Marijos legiono ir kitoje bažnytinėje veikloje, turi gerų draugių.

 

i3j1eb5061

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

 

Gargždų garbės pilietis Stasys Globis pasveikintas ligoninėje, todėl linkėjimas sveikatos žinomam rajono gamtininkui šįkart buvo itin svarbus.

S. Globis nuo 1963 metų dirbo Gargždų vidurinėse mokyklose. Jis daug prisidėjo, kad gražėtų mokyklų ir miesto aplinka, augino gėles, dalyvaudavo šalies parodose, laimėdavo prizines vietas, atlikdavo fenologinius stebėjimus ir parengė su autorių grupe knygą „Apie gėles, puokštes ir kaktusus“. Mokytojaudamas Gargždų „Kranto“ vidurinėje mokykloje įkūrė medelyną ir gyvąjį kampelį, kuriame su moksleiviais priglausdavo ir globojo sužalotus gyvūnėlius, paukštelius. Su miesto mokyklų moksleiviais medelyne išaugintomis liepaitėmis apsodino Minijos upės šlaitus, pakrantes, o šalia Vingio parko tvoros buvusią dykvietę pavertė beržynėliu.

Stasys Globis per savo gyvenimą yra pasodinęs ne vieną tūkstantį medžių ir išpuoselėjęs ištisas jų giraites. Jo atkakliomis pastangomis nuo pražūtingo naikinimo pavyko išsaugoti prie rašytojo Butkų Juzės gimtosios trobos vienintelį išlikusį medį. Tik jis ir žymi rašytojo gimtinės vietą.

Daug šiltų pavasario dienų, medžių ošimo ir gėlių kvapų, artimųjų meilės, visų mūsų pagarbos ir dar daug gyvenimo metų linkime Mokytojams.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 192 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,