Mano Gargždai



Globojamiems vaikams – naujos gyvenimo sąlygos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Savivaldybės atstovai aplankė globos grupės vaikų namus. Klaipėdos r. sav. nuotr. Savivaldybės atstovai aplankė globos grupės vaikų namus. Klaipėdos r. sav. nuotr.

     Lapių pagrindinės mokyklos globos grupės vaikai sėkmingai įsikūrė naujuose namuose. Antradienį juos aplankė bei pasikeitusias gyvenimo sąlygas atvyko apžiūrėti Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, mero pavaduotoja Violeta Riaukienė, Savivaldybės administracijos Švietimo, Socialinės paramos, Vaiko teisių apsaugos skyrių vedėjai ir darbuotojai.


     24 globojamus vaikus iš Lapių pagrindinės mokyklos bendrabučio prireikė apgyvendinti kitur, nes nuo šių metų įsigaliojo socialinių globos įstaigų licencijavimo tvarka. Bendrabučio patalpos visiškai neatitiko reikalavimų, todėl vilčių gauti licenciją nebuvo. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Dalios Gumuliauskienės, geriausia vaikui augti savo šeimoje. Jei tai neįmanoma (tėvų teisės ribotos ar atimtos, arba jie mirę) – globojančiose šeimose ar šeimynose. Deja, norinčių globoti svetimus vaikus ar giminaičius, dar labai nedaug, todėl ir egzistuoja vaikų globos įstaigos. Iš 24 globotinių tik 6 yra našlaičiai.

     Socialinės paramos skyriaus darbuotojai pasiūlė išbandyti Vilniaus miesto patirtį ir perkelti vaikus į bendruomeninius vaikų globos namus butuose Gargždų daugiabučiuose. „Svarstėme įvairius variantus, tačiau mūsų siekis – sudaryti vaikams sąlygas gyventi kaip namuose. Sužinoję, kad Vilniuje globotiniai gyvena bendruomenėje esančiuose butuose, ieškodami mums tinkančių sprendimų, nuvykome pasižiūrėti", – pasakojo D. Gumuliauskienė.

     „Džiaugiuosi, kad vaikams naujoje vietoje patinka, jie gyvena kaip šeimoje, nebėra tokie pavargę vienas nuo kito, liaudiškai tariant – atsipūtę. Norėčiau padėkoti Socialinės paramos skyriaus vedėjai už tai, kad suorganizavo išvyką į Vilnių, kur pamatėme, kaip globojami vaikai gali gyventi butuose. Pasisėmėme vertingos patirties ir kol kas mums puikiai sekasi dirbti pagal šį modelį", – kalbėjo Lapių pagrindinės mokyklos direktorė, globojamų vaikų mama Vilija Lukauskienė.

     Globojami vaikai šiuo metu gyvena Gargždų „Kranto" pagrindinės mokyklos bendrabutyje ir dviejuose privačiuose nuomojamuose butuose. Tiesa, surasti išsinuomoti butus Lapiuose, Vėžaičiuose ar Gargžduose buvo neįtikėtinai sunki užduotis. Mat kai kurie žmonės vis dar yra netolerantiški, nepageidauja, kad kaimynystėje įsikurtų ir taip likimo nuskriausti vaikai. Meras V. Dačkauskas užsiminė, kad yra ketinimų ateityje butus nupirkti, nes vaikai turi gyventi kuo artimesnėje šeimai aplinkoje.

     Gyvenimo sąlygos naujose vietose geresnės, negu buvo Lapiuose: vienu kambariu dalinasi tik dviese, šešiems tenka vienas vonios ir tualeto kambarys. Gal kiek mažoka vietos virtuvėje, tačiau problemų dėl to, rodos, nekyla. Kambariuose – ypatinga tvarka ir švara. Pasak auklėtojų, vaikai pripratę taip gyventi. „Pasiskirstome darbais – jeigu vienas iššluoja, kitas išplauna", – pasakojo svečių su saldžiomis dovanėlėmis sulaukę vaikai.      Viename bute pamainomis dirba keturi darbuotojai. „Nors naktimis ir savaitgaliais vaikus gali prižiūrėti ir žemesnės kvalifikacijos socialiniai padėjėjai, tačiau pasisekė į darbą priimti aukštos kvalifikacijos socialinius darbuotojus", – puikia komanda džiaugėsi V. Lukauskienė.

     Tokiose šeimynose gyvenantys globojami vaikai kasdien susiduria su buities rūpesčiais, kaip ir vaikai šeimose. Patys tvarkosi, gamina valgį, norėdami sutaupyti pinigų, neeikvoja elektros, vandens, dujų, tausoja rūbus, saugo baldus. Kiekvienam vaikui per mėnesį skiriama apie 15 eurų (50 Lt) dienpinigių, tad tenka galvoti, kaip juos tikslingiausiai panaudoti. „Didesniųjų poreikiai yra didesni, todėl dalis paauglių pinigų užsidirba. Ieškome galimybių norintiems padirbėti. Dažniausiai vasarą juos priima ūkininkai. Uždirbtus pinigus jie gali leisti pagal savo nuožiūrą", – kalbėjo direktorė. Pasak jos, didesnieji netgi norėjo taupyti maisto sąskaita, tačiau šiai minčiai nebuvo pritarta.

     Globotinius prižiūrinčioms auklėtojoms Lapių pagrindinės mokyklose direktorė V. Lukauskienė negailėjo gražių žodžių, pabrėždama, kad svarbiausia − darniai dirbanti komanda

     Mokslo metų dienomis vaikai autobusu vyksta į Lapių pagrindinę mokyklą, ten pusryčiauja. Mokykloje pavalgo ir pietus, tačiau vakarienę gaminasi patys. Maisto produktai perkami centralizuotai, atlikus viešuosius pirkimus. Esą kitaip neužtektų gaunamų lėšų: „Bandėme apsipirkinėti parduotuvėse. Deja, geriausiu atveju taupant, pinigų maistui užtenka pusei mėnesio, tačiau ne ilgiau. Planuojame ieškoti sprendimo būdų, kad vaikai galėtų patys apsipirkti, kaip ir jų bendraamžiai. Jie turi suprasti, kas kiek kainuoja, matyti akcijas ir žinoti, kaip galima sutaupyti. Didesnė laisvė – įsigyjant drabužius. Tiesa, apsipirkti galime tik keliose parduotuvėse, su kuriomis turime sudarę sutartis", – pasakojo V. Lukauskienė.

      Atrodo, kad į Klaipėdos rajoną pasisemti patirties netrukus gali atvykti ir darbuotojai iš kitų savivaldybių. Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė informavo, kad mūsų pavyzdžiu jau susidomėjo – juk esame vieni iš pirmųjų Lietuvoje apgyvendinę vaikus bendruomeniniuose vaikų globos namuose butuose.

 

Klaipėdos r. savivaldybės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 541 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,