Mano Gargždai



Į bendruomenės namus – ir liūdint, ir džiaugiantis

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Po bendruomenės namų stogu sueinama visais gyvenimo atvejais: kai liūdna ar linksma. Po bendruomenės namų stogu sueinama visais gyvenimo atvejais: kai liūdna ar linksma.

Besibaigiant šiųmetei žiemai, duris atvėrė Judrėnų (Klaipėdos r.) bendruomenės namai. Šiandien kardinaliai pasikeitęs pastatas alsuoja gyvybe – čia nuolat zuja judrėniškiai, juk bendruomenės namuose teikiama galybė paslaugų.

 

Atstatė iš pagrindų

Judrėnų Stepono Dariaus bendruomenės pirmininkė Vilija Norvilienė prisiminė, kad pastatas, kuriame dabar veikia bendruomenės namai, bėgant metams, matė visko. Čia, pasak jos, yra buvusi klebonija, mokykla, kultūros namai, biblioteka, gyveno gyventojai.

„Kadangi mūsų seniūnijoje yra daug sūrininkių, rašėme projektą ir iš Žemės ūkio ministerijos fondų gavome lėšų virtuvės įrangos įsigijimui, tačiau neturėjome, kur jos padėti. Prasidėjus projektų teikimo laikotarpiui pagal „Leader“ programą, ruošėme projektą, laimėjome ir atstatėme šį namą. Galima sakyti, nuo pagrindų“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Judrėnų Stepono Dariaus bendruomenės projektui „Judrėnų bendruomenės daugiafunkcių namų įrengimas“ buvo skirta 449 363,70 Lt (130144,72 Eur) parama. Klaipėdos rajono savivaldybė skyrė 70 000 Lt (20273,40 Eur) takelių prie pastato įrengimui.

 

Netrūksta veiklos

Dabar 400 kv. metrų namas – neatpažįstamas. Buvo sutvarkyti jo pamatai, pakeistas stogas, permūrytos sienos, įrengta krosnis ir kaminas, sutvarkytos grindys. Be to, atliktas vidaus remontas, pakeisti langai ir durys.

Panaudos būdu iš Judrėnų klebonijos gautame pastate buvo įrengta salė, į kurią gyventojai suguža koncertų, švenčių, konferencijų ar kitų renginių metu. Taip pat įrengta virtuvė, kurioje gaminami ir pristatomi tradiciniai maisto patiekalai, bendruomenės administraciniame kabinete tvarkomi įvairūs reikalai, gimsta naujos idėjos. Statinyje veikia kirpykla, Judrėnų moteris gražina manikiūrininkė ir atvykstanti visažistė.

V.Norvilienė tvirtino, kad po bendruomenės namų stogu sueinama visais gyvenimo atvejais: kai liūdna ar linksma.

„Reikiamai progai galime viską paruošti, paserviruoti ir sutvarkyti. Pastate rengiami gedulingi pietūs, šventės, čia išleistuves švęs Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinės mokyklos moksleiviai“, – vardijo V.Norvilienė.

 

vidine sale

Į bendruomenės namų salę gyventojai suguža koncertų, švenčių, konferencijų ar kitų renginių metu.

 

Neabejoja, kad pasiteisino

Judrėnų Stepono Dariaus bendruomenės pirmininkė nė neabejoja, kad projektas pasiteisino visu 100 procentų.

„Nėra net menkiausių minčių, kad neišsilaikysime. Be problemų ir pakankamai šiltai išžiemojome, net malkinės neturėdami. Patys susimokame mokesčius už vandenį, elektrą, internetą. O užsakymų, pavyzdžiui, vyksiančioms vestuvėms, jau ir vasarai turime“, – džiaugėsi V.Norvilienė.

Aktyvi judrėniškė pasakojo, kad bendruomenė taip pat užsidirba lėšų teikdama maitinimo aprūpinimo paslaugą, iš organizuojamų renginių ir pan.

„Kažkiek uždirbame iš koncertinių programų, mūsų merginos išvažiuoja padainuoti ir aš pati vedu renginius ne tik rajone bet ir kitose gyvenvietėse. Mūsų sūrininkės rodo edukacijas „Sūrio kelias“. Susidomėjusieji gali užsisakyti maitinimo aprūpinimo paslaugą. Paskutiniame renginyje dalyvavo 60 žmonių – viską suruošėme. Jei reikia, užsakymus ir atvežame. Be to, turime minčių bei ieškome galimybių, kad su visa įranga būtų galima išnuomoti bendruomenės virtuvę“, – dėstė V.Norvilienė.

 

Planuose – apgyvendinimo paslauga

Tiesa, ji neslėpė, kad, kaip ir daugelyje panašių projektų, netrūko skeptikų, manančių, kad nieko naudingo nepavyks padaryti.

„Nesupranta žmonės, kas yra bendruomenė, kad tai yra darbas be atlygio, savanorystė...“ – mąstė V.Norvilienė, pridūrusi, kad bendruomenė buvo įkurta 2006 metais, o jos įkūrimą inicijavo Judrėnų seniūnas Zigmantas Siminauskas.

Džiugu, kad nepritrūko ir entuziastingai nusiteikusių gyventojų, kurie noriai rinkosi į talkas, skolino reikalingą techniką ar kitokiais būdais pagalbos ranką ištiesė.

Bendruomenės nariai sustoti neketina – jie turi ir daugiau planų.

„Antrosios strategijos metu būtų puiku sukurti apgyvendinimo sektorių. Dar turime svajonę toliau vystyti tautinį paveldą – įsigyti rūkyklų. Žmonės galėtų ateiti išsirūkyti mėsą, žuvį, sūrius“, – mintimis dalijosi V.Norvilienė.

 

vvg

 

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

 

Bendruomenės namai – nuotraukų galerijoje:

 

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:20

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 183 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,