Mano Gargždai



Lietus praretino Joninių šventės dalyvių gretas (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Šventės akimirka Agluonėnuose. Simos Ulvikienės nuotr. Šventės akimirka Agluonėnuose. Simos Ulvikienės nuotr.

     Antradienį rajone, kaip ir visoje šalyje, buvo švenčiama trumpiausios nakties šventė – Joninės. Pliaupiantis lietus ne tik gerokai praretino dalyvių gretas, bet ir kai kuriuos renginių organizatorius paskatino keisti šventės planus.

 

     Vienos smagiausių Joninių rajone buvo švenčiamos Agluonėnuose, prie Aukuro kalno. Susirinkusieji čia galėjo pasidžiaugti ne tik meno kolektyvų, bet ir Vaidilučių pasirodymu, dvelkiančiu praeitimi. Pastarosios priminė senąsias Joninių tradicijas: šoko aplink laužą, plukdė vainikus. Renginio metu pasirodė tautinių šokių kolektyvas „Vėtra", grupės „Arka" ir „Old city band". Netrūko pramogų ir mažiesiems šventės dalyviams.

 

     Kiek kitoks Rasų šventės minėjimas vyko ant Maciuičių piliakalnio. Čia kelios dešimtys žmonių prie užkurto ugniakuro atliko Vedinį ugnies ritualą, bendravo, giedojo mantras ir mėgavosi vegetarinėmis vaišėmis.

 

     Birželio 24 d., trečiadienį, Pėžaičių kaime taip pat prasidėjo šventinis Joninių šurmulys. Vaikų laukė žaidimai, estafetės, šokių pamokėlės, meškinas Tedis, prizai ir pripučiamas batutas. Taip pat vaikus džiugino grimuotojai, piešę ant veido, kurie leido mažiesiems pasiversti norimais personažais.

     Netrūko pramogų ir suaugusiesiems – į galiūnų varžybas užsiregistravo 6 stiprūs vyrai, norintys išbandyti savo ištvermę tokiose rungtyse kaip giros metimas, maišo laikymas, bačkų nešimas ir mašinos tempimas. Pėžaičių galingiausiu vyru tapo ir I vietą užėmė Justas Skirbutas. II vietos nugalėtoju tapo Algis Beivydas. III vietą užėmė Renatas Jurčius. Nugalėtojams buvo įteikti Klaipėdos rajono sporto centro diplomai ir medaliai.

     Šventėje dalyvavo trys Janinos, kurioms buvo suteiktas aukščiausias Joninių titulas ir ąžuolo lapų vainikas. Šilumą, gerą nuotaiką ir šypsenas šventės dalyviams dovanojo Veiviržėnų kultūros centro duetas Neda ir Lijana ir Veiviržėnų kultūros centro Judrėnų skyriaus merginų grupė. Geros muzikos negailėjo ir muzikantas Arvydas. Joninių šventę užbaigė šventinė diskoteka.

     Šventę inicijavo Pėžaičių kaimo verslininkai Danielius ir Valdas Juciai. Kartu su partneriu – Veiviržėnų kultūros centru – Pėžaičiuose buvo suorganizuota puiki šventė kaimo gyventojams ir svečiams.

 

     Gargžduose dėl pliaupiančio lietaus Rasų šventė iš Minijos slėnio persikėlė į Gargždų kultūros centrą. Čia linksminosi centro kolektyvai: folklorinis ansamblis „Cyrulelis", Gargždų kultūros centro Kvietinių skyriaus suaugusiųjų folkloro ansamblis „Kveitys". Taip pat renginyje dalyvavo Šilutės kultūros centro folkloro ansamblis „Verdainė", žolininkė Genovaitė Rauktienė.

     Kaip portalui mano-gargzdai.lt sakė Gargždų kultūros centro direktorė Birutė Oželienė, šventę apgadino ir planus pakoregavo oro sąlygos.

     „Neužkūrėme laužo, kolektyvai, kurie buvo be tautinių kostiumų, liko apačioje (Minijos slėnyje – aut. past.), o kiti, buvę su tautiniais rūbais, kadangi tai yra vilnoniai sijonai, laukė Kultūros centre. Todėl buvo priimtas sprendimas persikelti į vidų. Apačioje nesulaukėme nė vieno žiūrovo", – situaciją komentavo Gargždų kultūros centro direktorė.

     Anot B. Oželienės, linksmybės Kultūros centre tęsėsi iki maždaug 22.30 val. Keletą kartų, kai nustodavo lyti, žaidimai ir šokiai trumpam persikėlė į Kultūros centro kiemą.

     „Nė karto dar nebuvo taip, kiek laiko dirbu, kad nebūtų visiškai įmanoma švęsti. Galbūt tiesiog reikėjo afišoje nurodyti, kad jeigu oro sąlygos pablogėtų, renginys gali persikelti į Kultūros centrą. Bet šiaip žmonių atėjo, nors, žinoma, daugiau buvo kolektyvų dalyvių", – portalui sakė Kultūros centro vadovė.

     Sprendimas nestatyti scenos, anot šventės organizatorių, buvo priimtas sąmoningai: „Scena apsaugo tik pačius koncertuojančius, tad apie ją negalvojome. Šiemet sumanymas buvo toks, kad žiūrovai tampa šventės dalyviais, visi kartu prie laužo padainuojame, pabūname. Praeitais metais dalis žiūrovų prisijungė prie mūsų, šiemet norėjome įjungti visus į veiklas. Norintiems kitokios šventės, su alkoholiu ir populiariomis grupėmis, šeštadienį buvo surengta „Superfiesta", mes norėjome atsvaros".

     Gargždų kultūros centro direktorė apgailestavo, kad nepavyko, kas suplanuota, ir teigė, jog niekas nerado ir „paparčio žiedo", tad tų, kurie jį ras ir atneš į Kultūros centrą, lauks prizai.


     Joninių šventės akimirkos Maciuičiuose, Agluonėnuose, Gargžduose, Pėžaičiuose – organizatorių, Sandros Vaičienės ir Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 471 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,