Mano Gargždai



Gargžduose gerumo sėklas daigina ispanės

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

     Gargžduose ketvirtadienį startavo gerumo ir savanorystės projektas. Liepos 16-27 dienomis 42 merginos iš Ispanijos, drauge su 10 kolegių iš visos Lietuvos teiks įvairiapusę pagalbą vienišiems seneliams, neįgaliesiems, sunkiai besiverčiančioms šeimoms. Tai „Vilnelės" kultūros centro vykdomas projektas, kuris į Gargždus atvyksta jau antrą kartą.


     Projekto koordinatorė Lina Uturytė ketvirtadienio rytą plačiau pristatė projekto veiklas partneriams – Gargždų seniūnijos, Klaipėdos rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus atstovams.

     „Rytais planuojame eiti į socialines įstaigas: senelių namus, socialinių paslaugų centrą, ligoninę, važiuosime valyti keletą bažnyčių. Mūsų misija – ugdyti jaunus žmones būti solidariais su kitais, pamatyti, įvertinti, ką pačios turi. Po pietų eisime lankyti senelių, neįgaliųjų. Pirmas tikslas – išmokti įsiklausyti, pabendrauti, įnešti geros nuotaikos, o kitas – padėti: pavalyti, paravėti, galbūt tvorą nudažyti", – projekto veiklas ir tikslus apibūdino L.Uturytė.

     Projekto dalyvės – 15-18 metų merginos socialinę veiklą atliks pasiskirsčiusios į grupes po šešias. Iš viso planuojama aplankyti 35 asmenis, 29 šeimas, kurias surasti padėjo socialinė darbuotoja Vilma Vaitkienė.

     „Įsileisti svetimą žmogų į namus yra sudėtinga, nes reikalingas pasitikėjimas. Po truputį pradėjo atsisakinėti pagalbos, matyt gėdijasi", – sunkumus ieškant šeimų, kurioms reikalinga pagalba, įvardijo socialinė pedagogė.

     „Negalią turintys žmonės išreiškė poreikį pabendrauti, galbūt išmokti kelis žodžius ispaniškai. Valysime langus, šveisime spinteles, dažysime tvoras, langus, nešime malkas", – išsakytą pagalbos poreikį apibūdino V.Vaitkienė.

     Be socialinės pagalbos, atvykusi ir „Kranto" pagrindinėje mokykloje apsigyvenusi delegacija užsiims ir kitokia veikla.

     Projekto metu bus nuosekliai gilinamasi į „Design Thinking" metodą, įsijaučiant į senelių, neįgaliųjų, nepasiturinčių šeimų situaciją, kuriant idėjas, kaip jiems galima padėti, darant prototipus ir juos testuojant.

     „Tokio mąstymo esmė – suprasti ir kūrybiškai pasižiūrėti į įvairias situacijas. Jeigu mums atrodo, kad senelių namuose daugiausia visi sėdi ant suoliukų, galbūt galėsime pasiūlyti, ką seneliai galėtų veikti", – pavyzdį pateikė L.Uturytė.

     Dar viena iš veiklų – vasaros laisvalaikio vaikams organizavimas.

     „Merginos gargždiškius mokys ispanų kalbos, jau dabar į užsiėmimus užsiregistravo 15 vaikų", – kalbėjo projekto koordinatorė.

     Taip pat numatytos ekskursijos į Šiluvą, Kryžių kalną, Nidą ir pajūrį.

     Ketvirtadienį 18 val. „Kranto" pagrindinėje mokykloje vyks atviras renginys Gargždų miesto gyventojams. Jo metu bus pristatoma veikla, taip pat kultūrinė programa.

     Analogiškas projektas yra įgyvendinamas ir Kretingoje, ten delegacija lankosi jau 20 kartą.

     „Nusprendėme pamatyti kitą miestą, pradėjome ieškoti. Prieš keletą metų mus labai gražiai priėmė gargždiškiai. Žadėjome važiuoti vien į Kretingą, bet norą dalyvauti pareiškė 80 žmonių, o tai jau būtų per didelė minia. Mažesnėmis grupėmis darbas vyksta efektyviau. Be to, esu didelė Gargždų gerbėja", – pasirinkimą šypsodamasi įvardijo L. Uturytė.

     Projektas finansuojamas iš įvairių šaltinių: merginos pačios moka už pragyvenimą, maitinimą, dalis lėšų – iš Europos Sąjungos paramos.
Anot projekto koordinatorės, ispanės dar prieš atvažiuodamos į Lietuvą ruošiasi projektui, pavyzdžiui vykdo „Kilogramo" akciją, kurios metu kviečia paremti maisto produktais. Darbo priemonėmis taip pat pasirūpinama: jas suteikia įvairios organizacijos.

     „Pagalbos poreikis Lietuvoje stipriai mažėja, per 20 metų Lietuva labai stipriai pasikeitė, anksčiau skirtumas tarp Ispanijos ir Lietuvos buvo didelis, dabar gyvename panašiai, tačiau projektą vykdysime, kol bus poreikis", – perspektyvas įvardijo „Vilnelės" kultūros centro atstovė.

     „Mes labai džiaugiamės, kad paįvairinate mūsų gyvenimą. Tuo pačiu žmones įpratinsime būti atviresniais", – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė.

 

Gargždų seniūnijos seniūnas Saulius Bakšinskis, Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė, projekto koordinatorė Lina Uturytė, socialinė darbuotoja Vilma Vaitkienė. S.Vaičienės nuotr.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 278 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,