Mano Gargždai



Suplanuoti rajono dviračių takai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

     Išvystyta ir patogi dviračių takų infrastruktūra, dviračių eismo saugumas paskatintų gyventojus palikti automobilius namų kieme ir į darbą, sodą, prekybos centrą bei daugelį kitų vietų važiuoti dviračiais. Šiuo tikslu parengtas Klaipėdos rajono dviračių takų specialusis planas rudenį turėtų būti tvirtinamas Savivaldybės taryboje. Apie suplanuotą rajono dviračių trasų tinklą kalbamės su Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Česlovu BANEVIČIUMI.


     Pirmadienį rengėjas UAB „Urbanistika" pristatė Klaipėdos rajono dviračių takų specialųjį planą visuomenei, tačiau gyventojų tai nesudomino...

     Tikėjomės didesnio visuomenės aktyvumo. Deja, viešajame susirinkime, nors apie jį skelbėme ir vietinėje spaudoje, ir internetinėje erdvėje, dalyvavo tik Savivaldybės tarybos nariai, administracijos darbuotojai ir kelių kaimų bendruomenių pirmininkai. Galbūt dauguma gyventojų atostogauja ir yra atitolę nuo buitinių reikalų. Tiesa, planavimo laikotarpiu sulaukėme 10 pasiūlymų iš seniūnijų, Savivaldybės tarybos narių, kaimų bendruomenių, Lietuvos dviratininkų bendrijos, − į juos visus plano rengėjai atsižvelgė. Gyventojai, norintys susipažinti su parengto plano sprendiniais, gali tai padaryti prisijungę prie Savivaldybės interneto svetainės www.klaipedos-r.lt („Gyventojams", „Architektūra ir teritorijų planavimas", „Vykdomi projektai"). Deja, teikti pasiūlymus jau per vėlu.


     Pagal specialųjį planą Klaipėdos rajone dviračių takų tinklas siekia 634,4 km, tačiau realybėje jų yra tik apie 100 km, − kam bus teikiama pirmenybė tiesiant naujus takus?

     Noriu atkreipti dėmesį, kad suplanuoti takai nebus nutiesti išsyk – plane numatytos tik galimybės, sudėlioti prioritetai pagal dviračių takų būtinybę. Patvirtinus planą, galėsime sistemingai planuoti dviračių trasų įrengimą. Mūsų rajono dviračių takai šiame plane yra suskirstyti į tris kategorijas pagal svarbą. Žinoma, kasdienių poreikių tenkinimas yra didžiausias prioritetas, todėl į jį patenka Gargždų jungtis su Klaipėda, Dovilais, Kvietiniais, Vėžaičiais. Taip pat tos trasos, kur yra dideli turistų srautai – Pajūrio regioninis parkas ir Karklė bei pamarys. Pirmiausia finansinių galimybių ieškosime nutiesti ir rekonstruoti būtent šiuos dviračių takus. Pirmajam prioritetui priskirtų dviračių trasų ilgis siekia 162 km. Pagal antrąjį prioritetą dviračių takai būtų tiesiami Vėžaičių miestelyje, taip pat trasos, jungiančios Slengius, Trušelius, Mazūriškes, Gindulius, suplanuota Kretingalės jungtis su pajūriu, Veiviržėnų miestelio su Šernų kaimo sodais, Judrėnų su Švėkšna, Vėžaičių su Endriejavu, Priekulės su Šilutės rajonu. Iš viso antrojo prioriteto dviračių trasų ilgis yra 248 km. Į trečiąjį prioritetą įeina Klaipėdos miesto pietinės dalies jungtis su pamariu, taip pat Endriejavo su Veiviržėnais, Endriejavo su Judrėnais, Priekulės su Šilutės rajonu (palei pamarį). Į trečiąjį prioritetą patenkančių trasų ilgis siekia 224,4 km.


     Ar suplanuoti dviračių takai bus sujungti su gretimų savivaldybių dviračių takais?

     Kaimyninių savivaldybių šiuo metu yra panaši situacija kaip ir mūsų – jos arba rengia dviračių takų specialiuosius planus, arba visai neseniai patvirtino. Kiekviena savivaldybė suinteresuota, kad dviračių trasos būtų sujungtos į bendrą tinklą ir neužsibaigtų ties savivaldybės teritorijos riba. Rengiant šį planą, į jį buvo integruoti ir kiti jau galiojantys planavimo dokumentai. Logiška, kad kitos savivaldybės taip pat sieks prisijungti prie mūsų suplanuotų dviračių takų. Galbūt ateityje dviračių takais galėsime saugiai apkeliauti visą Lietuvą ir tapsime dviratininkų pamėgta šalimi.


     Ką dviratis reiškia Jums, ar dažnai renkatės šią transporto priemonę?

     Prisipažinsiu, kad dviračiu važiuoju retai, tačiau man smagu Gargždų mieste ir rajone matyti vis daugiau dviratininkų. Juk važiuodami dviračiu stipriname savo sveikatą, taip pat ši transporto priemonė neteršia aplinkos. Rugsėjo 22-ąją minima Tarptautinė diena be automobilio, kuomet siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai ir žmonių sveikatai, patiems prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo. Pažadu šią dieną išsiversti be automobilio ir paieškoti kitokių susisiekimo priemonių. Kviečiu ir kitus rajono gyventojus bent vieną dieną per metus atsisakyti automobilio.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 304 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,