Mano Gargždai



Bibliotekininkai išbandė senovinį amatą

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Donatos Liutikaitės nuotr. Donatos Liutikaitės nuotr.

Spalio 2 d. Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje vyko Knygrišystės pristatymo programa, kurią sudarė paskaita „Senoji knygrišystė“ ir praktiniai užsiėmimai.

 

Apie knygrišystę pasakojo ir užsiėmimus vedė jau daugiau nei 20 metų knygrišiu-restauratoriumi dirbantis Rimas Supranavičius, kuriam rankose teko laikyti ne vieną paleotipą, inkunabulą, restauruoti ir įrišti unikumus, kurių amžius siekia pusę tūkstančio metų. R.Supranavičius taip pat yra Vilniaus Knygrišių Gildijos pirmininkas ir vadovas.

Susirinkusiesiems buvo pademonstruoti Viduramžių ir Renesanso laikotarpių knygrišystės amato  procesai: popieriaus lakštų lankavimas, brošiūravimas, lankų siuvimas medinėse knygrišio staklėse, bloko kraštų pjovimas gobeliu-rankiniu diskiniu peiliu, knygos bloko nugarėlės formavimas mediniuose apdailos spaustuvuose, kapitalų apsiūlėjimas, viršelių aptraukimas oda, puošyba pavieniais aklaisiais įspaudais. Buvo galima pasigrožėti ekspozicija – Viduramžių ir Renesanso laikotarpiams būdingiausių įrišimų pavyzdžiais.

Renginio dalyviai turėjo galimybę praktiškai išmėginti knygrišystės procesus: siūti lankus ar pavieniais spaudais įspausti ornamentus odoje.

 

Donatos Liutikaitės nuotraukos:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 206 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,