Mano Gargždai



Dalia Ibelhauptaitė: „Aš jaučiu, kad esame prieš labai didelį sprogimą“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Laidos vedėjos  Toma Pagojutė ir Ieva Davydenko su režisiere Dalia Ibelhauptaite.  Laidos vedėjos Toma Pagojutė ir Ieva Davydenko su režisiere Dalia Ibelhauptaite.

     Šį ketvirtadienį „Žinių radijo" laidoje „Globali, bet Lietuva" operos ir teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė kalbėjo apie lietuvių netoleranciją.

  

     „Visa tauta susijaudinusi šaukia, kad mes net ir penkių emigrantų nepriimsime, o po to išaiškėja, kad jie net nenori čia važiuoti! Bet kodėl jie norės čia važiuoti? Jei kas išvertė jiems bent penkis sakinius, ką mes galvojame, tai mes, žinokite, jų ne tik su skrajutėm, ir su plakatais ir su šokių ansambliu ar dūdų orkestru neprisikviesime!" – sako teatro ir operos režisierė Dalia Ibelhauptaitė. Jos nuomone, viena didžiausių šalies problemų yra tolerancijos ir politinės kultūros nebuvimas. „Aš asmeniškai buvau giliam šoke, kaip žmogus, pretenduojantis būti kultūros ministru gali sau leisti sakyti tokius dalykus, kurie buvo pasakyti, – sako ji. – Jei tu esi viešas žmogus, tu turi turėti kažkokias ribas smegenyse. Jei tu taip darai, tai ko gali iš kitų trijų milijonų reikalauti?".

     Tragiškomis sąlygomis – apgriuvusioje, nešildomoje salėje repetuojanti viena geriausių Lietuvos režisierių yra pasiryžusi viską padaryti iki galo: „Sąlygos tragiškos, nuostoliai siekia 58 tūkstančius eurų. Aš kuo toliau, tuo dažniau užduodu klausimą sau – kodėl?", – sako Dalia. Kita vertus, jos darbo rezultatai akivaizdūs: įkurta operos mokykla, kur solistai labai preciziškai, giliai pasirengia vaidmenims, kuriuos po to dainuoja didžiausiose pasaulio operos teatruose. Daliai svarbu, kad jie vaidintų vos ne kaip kino aktoriai.

     Kaip ji geba prikviesti repetuoti į nešildomą salę solistus iš Metropolitan, La Scala scenų? „Labai svarbu žmogui gyvenime pasiūlyti tai, ko jis negali gauti niekur kitur, – sako Dalia Ibelhauptaitė. – Ir Tėvynės meile čia neprisidengsi". Ji sako, kad yra beprotiškai dėkinga žmonėms, kurie nenusisuko pamatę jų sunkumus. „Aš meldžiuosi: premjera gruodžio trečią. Jei iki tol nepaspaus šalčiai ir nebus sniego, tai Ibelhauptaitė bus laiminga".
Ji nekenčia žodžio emigracija ir nori lietuvius matyti kaip laisvus paukščius. Pasak Dalios, viską pakeisti galima tik savo pavyzdžiu, todėl toks svarbus yra Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas. „Aš mačiau tų žmonių akis, jų didelę meilę, jų norą bendrauti. Norą, kaip ir aš jaunystėje, pakeisti nors kažką labai nedidelio – ne tik savame gyvenime, bet ir bendrame kontekste, galbūt prisidėti ir prie Lietuvos pokyčių", – sako ji.

     Radijo laidoje Dalia Ibelhauptaitė prasitarė, kiek pinigų reikia, kad išsispręstų visos jos problemos; papasakojo, kas yra jos tikrieji namai ir kodėl užsienyje ji niekada neprisistato kaip Lietuvos režisierė. Ji pasakojo apie pirmuosius bohemiečius – pirmąją kartą, išvažiavusią dainuoti garsiausiuose pasaulio teatruose, apie dabar atėjusią naują solistų bangą ir pirmą kartą operoje apsilankančius jaunus žmones. Laidoje režisierė taip pat kalbėjo apie didžiulę žmonių abejonę grįžti į Lietuvą, šaliai gresiantį sprogimą – taip gyventi toliau nebus galima.

     Radijo laida „Globali, bet Lietuva" pradeda pasirengimą trečiajam Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimui, kuris įvyks kitą vasarą Lietuvoje. Laidą veda Ieva Davydenko ir Toma Pagojutė. Anksčiau studijoje viešėjo Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, dainininkai Jurgis Didžiulis ir Justė Arlauskaitė-Jazzu, lenktynininkas Benediktas Vanagas. Laida transliuojama kas antrą ketvirtadienį, 15.08 val. „Žinių radijo" eteryje. Pokalbį su režisiere Dalia Ibelhauptaite galite išgirsti čia: http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/11/19/globali-bet-lietuva/50904

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 246 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,