Mano Gargždai



„Pyragų dienos“ aukos – sunkiai vaikštančiai paauglei

Įvertinkite šį įrašą
(13 balsai)
Simos Ulvikienės nuotr. Simos Ulvikienės nuotr.

     Kaip ir kasmet, gruodžio mėnesį gargždiškių Ievos Jonušaitės ir Eimantės Akrutaitės iniciatyva organizuojama gerumo akcija „Pyragų diena". Į jau ketvirtą kartą vyksiantį renginį merginos pakvies gruodžio 13 d. Labdaringos popietės metu gyventojai ir įvairių įmonių, įstaigų atstovai kviečiami vaišintis savo atneštais gardėsiais, o svarbiausia – parodyti savo širdies gerumą: paaukoti ir taip prisidėti prie sergančio vaiko gerovės.

 

     Liga lydi nuo gimimo

     Kaip pasakojo I.Jonušaitė, šiais metais „Pyragų dienos" metu aukos bus renkamos cerebriniu paralyžiumi sergančiai septyniolikmetei Kesminai. Apie pagalbos poreikį šiai mergaitei informavo Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro Vaikų skyriaus vedėja Žydrė Viliuvienė.

     „Mergina sunkiai vaikšto, sunkiai primina kojomis", – sakė I.Jonušaitė.

     Kesminą liga lydi jau nuo pat gimimo. Ji gimė neišnešiota – vos 22 savaičių, svėrė tik 700 gramų.

     „Ligoniukė labai ilgai buvo inkubatoriuose, gulėjo net reanimacijoje", – apie sunkumus, kuriuos jau pirmosiomis gyvenimo minutėmis teko patirti šiuo metu 9 klasę lankančiai paauglei, kalbėjo I.Jonušaitė.

     Kesminos mama atviravo, kad dukros vaikščiojimo negalią turėtų palengvinti planuojama operacija.

     „Operacija – dėl kojyčių, kad galėtų tiesiai dėti ir normaliai vaikščioti. Šiaip ji pavaikšto, tačiau linguodama į šonus. Operacija padės, kad eidama galėtų sustoti. Pernai darėme vienai kojytei operaciją, ją tiesino, gana gerai pavyko. Šiemet koreguos šią kojytę ir tą patį darys antrai. Kitais metais lauks dar viena operacija – klubų. Keis klubo sąnarį", – pasakojo sergančiosios mama.

 

     Reabilitacija – brangi
     Po praėjusiais metais atliktos vienos kojos operacijos mėnesį laiko tęsėsi reabilitacija. Anot Kesminos mamos, reabilitacijos nauda akivaizdi: kojos išmankštinamos, situaciją stebi ir prižiūri gydytojai. Visgi finansiškai įpirkti šį gydymą sunku, o Valstybinės ligonių kasos apmokamo mėnesio nepakanka.

     I.Jonušaitė tvirtino, kad mėnuo reabilitacijos kainuoja apie 580 eurų. Iniciatyvios merginos teigimu, Kesminos gydytoja Voldimara Jasmontaitė informavo, kad būtų reikalinga dar mažiausiai 2–3 mėn. reabilitacija.

     „Operacija vyks prieš „Pyragų dieną", todėl pati mergina dalyvauti negalės. Po to jos lauks dvi savaitės ligoninėje, o nuo sausio – mėnesį truksianti reabilitacija. Jeigu surinktume lėšų, galėtume pratęsti ją dar keliais mėnesiais", – kalbėjo geradarė.

     Visi geros valios žmonės gruodžio 13-ąją, nuo 11 iki 15 val. kviečiami atvykti į „Lijo" konferencijų salę, atsinešti savos gamybos kepinių ir aukojant prisidėti prie Kesminos gyvenimo palengvinimo.

     Nors programa dar styguojama, merginos informavo, kad renginio metu kulinarinę knygą „Gero maisto dienoraštis" gargždiškiams pristatys Renata Ničajienė. Taip pats susirinkusiesiems koncertuos Gargždų „Minijos" progimnazijos vaikai.

 

     Aukojo noriai

     Primename, kad pirmosios labdaros akcijos metu aukos buvo renkamos Gargždų „Minijos" progimnazijos pradinių klasių moksleivei Marijai Šliuožaitei, sergančiai sunkia genetine liga. Mergaitei buvo paaukoti 4 tūkst. litų.

     Antrosios akcijos metu geraširdžiai žmonės aukojo diabetu sergančiai Akvilei Ataitei iš Gargždų. Mergaitei buvo reikalinga insulino pompa. Šis prietaisas kainavo 13 tūkst. litų. I. Jonušaitė ir E. Akrutaitė surinko 5 tūkst. litų, 8 tūkst. litų skyrė Aleksandro Gridino labdaros fondas.

     Pernai stuburo traumą patyrusio vėžaitiškio Vykinto reabilitacijai buvo paaukota daugiau nei 8 tūkst. litų.

 

     Apie cerebrinį paralyžių

     Tai judesio ar padėties sutrikimas, atsiradęs dėl nesubrendusių galvos smegenų defekto ar pažeidimo (raidos sutrikimas).

     Cerebrinis paralyžius yra dažniausias neurologinės kilmės vaikų raidos sutrikimas. Jis išsivysto 2-3 metų amžiaus vaikams (iki 7m.). Ligos priežastimis yra laikomos infekcijos nėštumo laikotarpiu, gimdymo traumos, asfiksijos (deguonies stoka ar visiškas jo nebuvimas dėl kvėpavimo ar nervų sistemos pažeidimo), galvos traumos.
(šaltinis: ligos.lt)

 

Paaukoti Kesminai galima per Gargždų Šv. Arkangelo Mykolo parapiją 

LT234010040200051216
DNB bankas, pervedant auką būtinai nurodyti, kad ji skirta Kesminai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 85 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,