Mano Gargždai



Modeliuotojai skynė laurus Lenkijoje

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Prano Sungailos nuotrauka. Prano Sungailos nuotrauka.

Lapkričio 14 ir 15 dienomis Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro stendinio modeliavimo būrelio ugdytiniai išvyko į pirmąjį visos Lenkijos kartoninių modelių konkursą Čarna Bialostockoje.

 

Čarna Bialostocka (lenk. Czarna Białostocka) – miestas Lenkijos šiaurės rytuose, Čarna Bialostockos valsčiuje, Baltstogės apskrityje, Palenkės vaivadijoje. Miestas įsikūręs Baltstogės aukštumose, Knišino girioje ir priklauso Baltstogės aglomeracijai. Iki 1962 m. miestas kartu su Čarna Vieš Košcelnos kaimu sudarė bendrą gyvenvietę ir vadinosi Čarna Viešu. 2007 metų duomenimis, Čarna Bialostockoje gyveno 9 592 gyventojai.

Su mumis vyko „Vaivorykštės“ gimnazijos technologijų mokytojas Evaldas Venckauskas ir vežėsi dukros Vaivos darbus. Pagal konkurso organizatoriaus Lukašo Oldakovskio pradinį sumanymą tai turėjo būti nedidelis 120-150 modelių konkursas, bet jo viltys žlugo. Konkursas pavyko toks, kad pagal organizuotumą ir visko atitikimą grafikui šis, ko gero, geriausias, kokiame teko būti. Viskas, kas buvo suplanuota, įvyko minutės–dviejų tikslumu. Kai kur ir 10 ar 20 modelių nebūna, o čia iš mažo vietinio konkurso pavyko didelis ir net tarptautinis. Be lenkų dar buvome lietuviai ir vienas modeliuotojas iš Estijos. Konkursinėje programoje buvo išstatyti 275 modeliai, o nekonkursinėje parodoje – dar apie 150.

Be to, kad dalyvavome visuose renginiuose, kuriuos pasiūlė organizatoriai, dar pasidarėme ir papildomą kultūrinę programą: apsilankėme Žygymanto Augusto statytoje pilyje Tykocine. Deja, atvažiavome per anksti ir muziejus dar nedirbo. Pati pilis, nors dar tik atstatoma, paliko gerų įspūdžių. Taip pat apsilankėme Bialystoko „Armijos muziejuje“, kuris, nors ir nedidelis, bet tikrai vertas aplankyti. Jame dauguma eksponatų pristatyti tarsi gyvi mūšių vaizdeliai su manekenais, apkasais, blindažais...

Taip pat gerą įspūdį moksleiviams paliko ekskursija „Liaudies amatų keliu“, kurią suorganizavo konkurso rengėjai. Aplankėme kalvio, puodžiaus ir šaukštininko dirbtuves, kuriose pamatėme įvairių įrankių ir indų, meno kūrinių gamybos procesus, iš pirmų rankų nusipirkome suvenyrų. Nakvynė buvo parūpinta kaimo turizmo sodyboje šalia esančiame kaimelyje Čarna wies Koscielna, kur mus labai šiltai priėmė, ne tik apnakvyndino, bet ir gražiai pabendravo prie bendro modeliuotojų stalo jaukioje svetainėje.

Modeliuotojai neliko nepastebėti. Modeliai buvo vertinami neskiriant jiems skirtingų prizinių vietų, o tik nominacijas, kurios buvo visos vienodos.

Justina Lapinskaitė (Vėžaičių grupė) apdovanota dviem prizais už darbelius jaunučių amžiaus grupėje architektūros maketų kategorijoje (Čolpino ir Kikutų švyturiai). Danielis Ugnius Puzinas (Vėžaičių grupė) laimėjo vieną nominaciją jaunučių amžiaus grupėje architektūros maketų kategorijoje (Trnavos vandentiekio bokštas). Aivaras Žutautas apdovanotas vienu prizu jaunučių amžiaus grupėje ratinės technikos modelių kategorijoje (traktorius „John Deere 7310“). Justas Kasparaitis laimėjo vieną prizą jaunučių amžiaus grupėje architektūros maketų kategorijoje (Čencinų pilis). Justė Jurevičiūtė apdovanota viena nominacija jaunučių amžiaus grupėje architektūros maketų kategorijoje (namelis „Takville 141“). Ignas Kasparaitis laimėjo prizus jaunučių amžiaus grupėje architektūros maketų (namelis „Takville 141“) ir kosminės technikos modelių kategorijose (raketa „Saturn 1B“). Brigita Ronkytė laimėjo dvi nominacijas jaunių amžiaus grupėje architektūros maketų (Švinoujščės švyturys) ir figūrėlių kategorijose (H. Senkevičiaus romano „Kryžiuočiai“ herojaus Jurando iš Špychovo figūrėlė). Ignas Sungaila laimėjo dvi prizines vietas jaunių amžiaus grupėje architektūros maketų (Pizos bokštas) ir ratinės technikos kategorijose (šarvuota žvalgybinė mašina BRDM – 2, projektas 96i). Be to, jis dar buvo apdovanotas specialiu prizu už geriausią jaunių kategorijos modelį konkurse – „Junior Grand Prix“. Tokio įvertinimo sulaukė jo Pizos bokšto maketas. Taip pat vieną nominaciją gavo ir buvęs mūsų moksleivis Vilmantas Norkus viršvandeninių laivų modelių kategorijoje. Jo Japonijos II Pasaulinio karo lėktuvnešio – tenderio „Nisshin“ modelis buvo pripažintas ir geriausiu konkurso modeliu suaugusiųjų kategorijoje – gavo konkurso „Grand Prix“. Evaldas Venckauskas laimėjo nominaciją suaugusiųjų amžiaus grupėje pastatų maketų kategorijoje (Kochlovičių Šv. Mergelės Marijos bažnyčia). Vaiva buvo apdovanota vienu prizu jaunių amžiaus grupėje architektūros maketų kategorijoje (Augusburgiečių parapijos bažnyčia „Vang“). Pranas Sungaila – šių eilučių autorius – už modelius nelaimėjo jokio prizo, tačiau gavo specialų prizą už pagalbą organizuojant konkursą, nors ta pagalba buvo tik tokia, kad atvežiau savo būrelio moksleivius.

Daugiau informacijos ČIA.

 

Prano Sungailos nuotraukos:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 192 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,