Mano Gargždai



Artėja akcija „Darom“: rajone žadama tvarkyti 77 vietas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Sandros Vaičienės nuotr. Sandros Vaičienės nuotr.

„Darom“ akcija – vienas didžiausių renginių šalyje, kuris atkreipia dėmesį į aplinkosaugos problemas Lietuvoje bei visame pasaulyje ir skatina savanorystės ir pilietiškumo jausmą. „Darom“ akcija jau skaičiuoja 9-uosius savo gyvavimo metus. Nors nuveikta daug, tačiau teršimo problema vis išlieka. Akcijos metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir skatinti žmones nešiukšlinti savo aplinkos. Kiekvienas žmogus turi suprasti, kad gamta yra jo paties namai, taigi, kam teršti savo aplinką ir vėliau priekaištauti, kad kažkas ragina ją tvarkyti? Jeigu tarp mūsų nebūtų šiukšlintojų, nereikėtų ir akcijos „Darom“.

 

Praeitų metų rezultatai

„Darom“ akcijos metu 2015 metais iš viso Klaipėdos regione buvo surinkta apie 145 t mišrių komunalinių atliekų. Iš jų Klaipėdos rajone apie 1400 savanorių surinko 23,90 t iš 81 taško.

Klaipėdos rajono žmonės noriai rinkosi į akciją. Dalyvavo organizacijos, mokyklos ir darželiai, įmonės, taip pat pavieniai žmonės ar šeimos – visi, kurie neliko abejingi šiam projektui. Aktyviausiai dalyvauta Gargždų, Veiviržėnų, Priekulės, Kretingalės, Dauparų-Kvietinių seniūnijose.

 

Šiemet – dėmesys oro taršai

Dar 2015 m. rudenį Nacionalinio „Darom“ forumo metu buvo atkreiptas dėmesys į oro taršą. Tai bene didžiausia problema šiuolaikiniame, pilname technologijų pasaulyje, su kuria siekiama kovoti įvairiomis priemonėmis. Oro kokybę lemia išmetamų aplinkos oro teršalų kiekiai ir meteorologinės sąlygos, iš kurių būtent anticiklono sąlygos sukelia aplinkos oro taršos didėjimą, nors išmetamų teršalų kiekiai nesikeičia.

„Kiekvienais metais rengiame aplinkos švarinimo akciją „Darom“ ir ją paskiriame kokiai nors taršos problemai. Šiemet pasirinkta problema – oro užterštumas, labai rimta bėda šiuolaikiniame, moderniame pasaulyje, kuomet žmonės renkasi patogumą, o ne savo paties fizišką sveikatingumą ir trumpus atstumus įveikti imasi automobilio pagalbos, užuot rinkęsi ėjimą pėsčiomis ar važiavimą dviračiais“, – teigė VšĮ „Mes Darom“ direktorė Roberta Ažukaitė.

      

Akcija „Darom“ Klaipėdos rajone

Akcija „Darom“, kurios pagrindinis tikslas – skatinti Lietuvos gyventojų ekologinį mąstymą, pilietiškumą, socialinį aktyvumą, stiprinti vietines bendruomenes ir žmonių lygiavertiškumo suvokimą, vyks visame Klaipėdos regione, kur numatyta sutvarkyti iš viso apie 300 prišiukšlintų vietų. Dauguma savivaldybių šiais metais planuoja ne tik rinkti šiukšles, bet ir sodinti medelius, gėles ar kitaip gražinti savo aplinką. Palaikant akcijos idėją, po talkos bendruomenėse ketinama rengti masines iškylas, įvairias varžybas ir kitokias atrakcijas, jeigu tik oras tai leis.

Klaipėdos rajone akcijos „Darom 2016“ organizatoriai kviečia visus prisijungti tvarkymuisi balandžio 23 d. 10 val. Visi tvarkymosi taškai skelbiami www.mesdarom.lt svetainėje ir Klaipėdos rajono savivaldybės tinklalapyje www.klaipedos-r.lt. Visas su akcija susijusias naujienas galite sekti ir Facebook paskyroje „Darom Gargždai-Klaipėdos rajonas“.

Šiuo metu yra numatyta sutvarkyti apie 77 vietas. Akcijos „Darom“ organizatoriai kviečia kuo aktyviau registruotis jau paskelbtuose taškuose, o radus naujų prišiukšlintų vietų, apie jas informuoti.

Klaipėdos rajono savivaldybė rūpinasi, kad „Darom“ akcijos metu visos surinktos šiukšlės iš užregistruotų taškų būtų išvežtos pagal numatytą grafiką. Tvarkymosi taškuose bus išdalinti maišai. Pirštinių nėra skirta daug, todėl akcijos dalyvių organizatoriai prašo atsinešti savas.

„Noriu pasidžiaugti, kad šiais metais ne tik bus tvarkomos teritorijos, bet ir sodinami medeliai Priekulės seniūnijos Venckų kaime, Agluonėnų seniūnijos Agluonėnų miestelyje, Sendvario seniūnijos Klemiškės I kaime. Taip pat seniūnijos po talkos planuoja iškylas. Sendvario seniūnijoje žadama virti košę ir rengti draugiškas šeimų estafetes. Jakų bendruomenės centras taip pat ne tik aktyviai tvarkys aplinką, bet ir po talkos parke planuoja suneštines vaišes, muziką ir pasibuvimą kartu“, – sakė Klaipėdos regiono „DAROM“ vadovė Agnė Zabrynaitė.

Pastebėta, kad per daug metų susiformavo graži tradicija po akcijos „Darom“ darbų greitai neišsiskirstyti, bet kuo įdomiau praleisti laiką gamtoje su savo miestelėnais, kaimynais, draugais. Dažniausiai po akcijų, bendraujant tarpusavyje, gimsta ir daugiau naujų idėjų, kaip galima pagerinti bei pagražinti savo miestelio ar kaimelio aplinką.

Gargžduose bus tvarkoma Gargždų karjerų teritorija. Akcijos pradžia – 10 val. Susirinkimo vieta – ne prie vandens bokšto, kaip skelbta anksčiau, o J.Basanavičiaus gatvės pabaigoje esančioje aikštelėje.


Akcijos naujovės

Šiais metais pirmą kartą balandžio 16 d. Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija kartu su „Darom“ inicijuoja Nacionalinį miškasodį. Tikimasi, kad po šios visuotinės talkos turėtų sužaliuoti bent 100 hektarų ateities miškų.

Nacionalinis miškasodis – vienas iš didžiausių renginių, skirtų paminėti Žemės mėnesiui, kuris prasideda kovo 20-ąją – Pavasario lygiadienį – ir baigiasi balandžio 22 d., kai švenčiama Tarptautinė motinos Žemės diena. Atsiliepdama į Jungtinių Tautų kreipimąsi, Lietuva Žemės globėja tapo 1992 m. Kasmet beveik 200 pasaulio šalių Žemės mėnesį žmonės raginami vienytis ir prisidėti prie aplinkosauginių problemų sprendimo.

Lietuvoje balandžio 16 d. nauji miškai bus pasodinti visose 42 miškų urėdijose. Sieksime ir naujo Lietuvos rekordo – didžiausio talkoje apsodinto miškų ploto.

Prie šios iniciatyvos kviečiami prisijungti visos šalies gyventojai, taip pat bendruomenės, organizacijos, įmonės ir kt. VĮ miškų urėdijos paruoš plotus miškų sodinimui, aprūpins sodinukais, pirštinėmis bei sodinimo įrankiais. Tereikia pasirinkti labiausiai patinkančią ar arčiausiai gyvenamosios vietos esančią urėdiją.

Klaipėdos regione bus apsodinamas miškas dviejose girininkijose. Klaipėdos rajono gyventojai prie Miškasodžio gali prisidėti Šernų girininkijoje Klaipėdos rajone (organizuoja Kretingos miškų urėdija), kur planuojama užsodinti apie 2,0 ha.

VĮ Kretingos miškų urėdija informuoja, kad Miškasodžio šventė vyks balandžio 16 d. 10 val. Šernų girininkijoje, Klaipėdos raj., Šernų k., K. Baltzerio g. 3. Į šventę būtina išankstinė registracija tel. 8 464 76 576.

Dar viena akcijos naujovė – didžiuosiuose prekybos centruose pasirodę „Darom“ akcijos maišai, kurie gaminami iš 100 proc. perdirbto plastiko žaliavos. Perkant maišus, kiekvienas Jūsų euro centas bus skirtas stiprinti organizacijos „Darom“ veiklą.

O tuos, kurie balandžio 24 d. planuoja būti Kaune, „Darom“ organizatoriai kviečia prisijungti prie „Ąžuolyno bėgimo“ „Darom“ taurei laimėti.

 

Dėl akcijos DAROM susisiekti: Klaipėdos regiono DAROM vadovė Agnė Zabrynaitė. El.p. , tel. 8 616 03 620.

Akcijos susirinkimo vieta – ne prie vandens bokšto, kaip skelbta anksčiau, o J. Basanavičiaus g. pabaigoje esančioje aikštelėje.

1 komentaras

  • AKCIJA DAROM Gargžduose! Tvarkysime Gargždų karjerų teritoriją. Susirinkimo vieta- Gargžduose J. Basanavičiaus g. gale esančioje aikštelėje.

    Pranešti Aagnė Pirmadienis, 2016 balandžio 18 14:21 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 225 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,