Mano Gargždai



Naujas Klaipėdos rajono prekės ženklas „atvers horizontus“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Įmonės „Iconus“ pateiktos vizualizacijos lauko reklamai. Įmonės „Iconus“ pateiktos vizualizacijos lauko reklamai.

„Atveria horizontus“ – būtent taip skambės naujojo Klaipėdos rajono prekės ženklo pagrindinis šūkis, kurį, anot jo kūrėjų – įmonės „Iconus“, kaskart bus galima adaptuoti pagal reikiamą situaciją, atskleidžiant, kam šie horizontai čia yra atveriami – karjerai, sportui, poilsiui ar pan.

 

Trečiadienį, balandžio 13-ąją, Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje MB „Iconus“ rinkodaros konsultantas Andrius Stočkūnas pristatė nuo praėjusių metų rugpjūčio kurtą galutinę Klaipėdos rajono prekės ženklo koncepciją bei komunikacijos ir rinkodaros strategiją.

 

Ženklas akcentuoja vandenis

Naujai sukurtame ir pasiūlytame ženkle – įrėmintas vandens telkinį vaizduojantis simbolis. Taip, anot kūrėjų, siekiama sustiprinti Klaipėdos rajono kaip pajūrio ir pamario krašto įvaizdį. Pristatyme akcentuota, kad šis ženklas yra atviras, išmanus, mažas, tvarus ir dinamiškas. Vandens telkiniui parinktos dangaus, gamtos ir vandens spalvos, „pereinančios į vieną bendrą liniją“.

Koncepcijos kūrėjai parengtame vadove pateikė rekomendacijas, kaip tinkamai naudoti šį ženklą, kokios galimos jo spalvinės variacijos. Siekiant ženklą adaptuoti tam tikrai sričiai, kūrėjai siūlo vandens telkinį vaizduojančią dėmę „užpildyti“ norima nuotrauka.

„Iconus“ atstovai akcentavo, kad didžiausias darbas dar laukia ir tai bus prekės ženklo komunikacija.

 

Galimos ženklo variacijos ir pritaikymas skirtingoms temoms. „Iconus" pateikti variantai.

 

Kritikos nepaisė

Pristatymo renginyje dalyvavusi Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Turizmo tarybos pirmininkė Rūta Cirtautaitė turėjo pastebėjimų prekės ženklo kūrėjams.

„Gargždus, Klaipėdos rajoną visi žino kaip futbolininkų kraštą. Kodėl jūs mūsų atpažinimo ženklo nesiejote su futbolu?“ – klausė ji. 

„Iconus“ atstovas paaiškino, kad šį ženklą galima pritaikyti bet kuriai temai: „Tai nėra vien tik sporto, futbolo ženklas, o ir kultūros, politikos, verslo...“. A.Stočkūno teigimu, siekiama atspindėti visą Klaipėdos rajoną, tam buvo atliekamas įvadinis etapas – gyventojų apklausa, kūrybinės dirbtuvės ir pagal tai kuriamos ženklo sąsajos, asociacijos.

„Vanduo, laisvė, gero gyvenimo pojūtis – visi šie dalykai įeina į pasiūlytą kūrybinį sprendimą“, – pristatyme sakė jis.

R.Cirtautaitė negailėjo kritikos: „Kaip Turizmo tarybos pirmininkė vis galvoju, kiek turistui tas ženklas  pasakys...“

„Iconus“ specialistai aiškino, kad pats ženklas yra tik paveikslėlis, jis sujungia visus Klaipėdos rajono gyvenimo aspektus į vieną tematiką. Tačiau tam, kad ženklas gyventojams keltų asociacijas su Klaipėdos rajonu, bus reikalinga efektyvi komunikacija. 

Vicemerė atviravo, kad ženkle ji labiau įžvelgia ruonį, bet ne vandens simboliką. A.Stočkūnas į šį pastebėjimą atsakė, kad tai irgi yra labai graži asociacija.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Daiva Beliokaitė teiravosi, kodėl nebuvo atsižvelgta į ankstesnius prašymus, pavyzdžiui, ženklo įrėminimą pakeisti žuvėdromis. Taip pat buvo nuogąstaujama, kad ženkle per mažai matomas užrašas „Klaipėdos rajonas“ ir labiau akcentuojamas šūkis. Reklamos agentūros atstovai pastabas atrėmė atsakydami, kad keisti elementų esą negalima, nes taip būtų sugriauta ilgai kurta visa ženklo koncepcija.

 

„Iconus" sukurtas prekės ženklo pritaikymas suvenyrams.

 

Komunikacijai – 2 metai

MB „Iconus“ parengė ir prekės ženklo komunikacijos strategiją. Joje numatyti trys etapai: adaptacija (1–6 mėn.), įvaizdžio kūrimas ir stiprinimas (7–12 mėn.) ir aktyvi komunikacija (13–24 mėn.).

Pirmajame etape ženklą bus siekiama pritaikyti prie Klaipėdos rajono gyventojų auditorijos. Šiam tikslui numatyta sukurti interaktyvų rajono žemėlapį, kuriame kiekviena bendruomenė galės prisitaikyti prekės ženklą sau. Taip pat numatoma, kad turėtų būti sukurtas socialinių medijų įskiepis, kuriuo pasinaudojęs kiekvienas gyventojas galėtų susikurti unikalų ir sau tinkantį asmeninį logotipą.

Antrajame etape, kuris bus labiau orientuotas į su Klaipėdos rajonu besiribojančių savivaldybių gyventojus, vietinius turistus ir jaunimą, numatyta organizuoti įvairias viešųjų ryšių akcijas, sukurti įvaizdinį  vaizdo klipą, reklamą, pristatomąją brošiūrą.

Trečiajame – aktyvios komunikacijos etape – tikslinė auditorija bus vietiniai ir užsienio turistai. Čia strategiją rengusi įmonė numato tokias priemones, kaip vietoženklių, stendų ir nuorodų parengimas, video klipo naujakuriams sukūrimas, reklama efektyviausiais kanalais, informacinio tinklalapio parengimas. Pristatyme A.Stočkūnas akcentavo, kad itin didelis dėmesys turi būti kreipiamas tikslingų nuorodų sukūrimui. Pavyzdžiui, į naujakurius orientuotas vaizdo klipas turėtų būti susietas su tinklalapiu, kuriame iškart pateikiamos būstų kainos Klaipėdos rajone.

Klaipėdos rajono savivaldybė šios strategijos įgyvendinimui turės skelbti naują konkursą, o ši prekės ženklo kūrimo bei rinkodaros ir komunikacijos strategija Savivaldybės biudžetą patuštino 9438 eurais.

 

Ekspertai giria

Nepaisant išsakytos kritikos, pristatyme MB „Iconus“ pateikė ir savo kolegų – viešųjų ryšių ir reklamos srityje dirbančių specialistų – komentarus apie naująjį Klaipėdos rajono ženklą.

Reklamos agentūros „Milk Agency“ meno vadovas Rapolas Vosylius teigia, kad logotipas puikiai atspindi Klaipėdos rajono kontrastingus elementus: „Dinamiškas griežto stačiakampio jungimas su abstrakčia figūra pabrėžia Klaipėdos krašto šaltų industrinių erdvių ir nepažabojamos gamtos sąveiką. Grafiškai patrauklus stambių elementų „sukergimas“ ne tik malonus akiai, bet ir aiškiai iškomunikuoja pavadinimo konceptą“.

Lietuvos marketingo asociacijos Klaipėdos valdybos narys ir įmonės „Gintaro baldai“ marketingo vadovas Aurimas Šumbrauskis mano, kad prekės ženklą vertinti tik pagal logotipą yra tas pats, kas parodyti Monos Lizos paveikslą niekada dailės istorijos nesimokiusiam piliečiui. Jo teigimu, prekės ženklo vertinimas turi remtis palydinčia jos įgyvendinimo strategija – norint pareikšti nuomonę apie bendrą siūlomą sprendimą pirmiausia reikėtų susipažinti su visa prekės ženklo koncepcija.

„Pirma, kaip žinia, jūra ir marios nelabai siejamos su rajonu, visgi čia matosi, kad ženklo kūrėjai rado subtilų būdą, kaip šias pagrindines Klaipėdos rajono vertybes apjungti, subtiliai ir vaizdingai pateikti, – ženklą komentavo specialistas. –  Antra, prekės ženklas „programuoja optimizmui“, t.y. galimybėms, ryžtui, veiksmui, todėl tinkamas tiek vidaus komunikacijai, tiek siekiant rajoną pozicionuoti kaip patrauklų naujakuriams ir turistams“. Marketingo specialisto manymu, ženklas yra lankstus, todėl „smagu, kad savo dangų ir užrašą galės pritaikyti skirtingos rajono bendruomenės, gyvenvietės, iniciatyvos“.

Reklamos agentūros „Milk Agency“ kūrybos vadovas Antonio Bechtle įsitikinęs, kad sukurti tokį ženklą, kuris būtų atpažįstamas iš tolo, bet ir tuo pačiu metu harmoningai derėtų su supančia aplinka, nebuvo lengva užduotis, tačiau kūrėjams pavyko pasiekti šių tikslų. Specialisto manymu, ženklą su aplinka puikiai sieja debesies elementas, taip pat simbolizuojantis vandens ciklą ir, žinoma, spalvų paletė, atspindinti ir saulėlydžius, ir rūkuotus pavasario rytus.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 391 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,