Mano Gargždai



„Nėra baltų durų“ – spektaklis mąstančiam jaunimui (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Pagrindinius – Agnietės ir Geno – vaidmenis atliko Gintautė Rusteikaitė ir Vilius Lukošius. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr. Pagrindinius – Agnietės ir Geno – vaidmenis atliko Gintautė Rusteikaitė ir Vilius Lukošius. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr.

Gargždų kultūros centre savo aktorių talentus atskleidė Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazistai. Teatro studija „Ištaško“ kartu su mokytoja Rasa Rusteikiene pristatė spektaklį pavadinimu „Nėra baltų durų“, pastatytą pagal Vytauto Račicko romaną „Baltos durys“. Scenarijaus autoriai buvo ne kas kitas, o patys gimnazistai – abiturientai Gintarė Ilginytė ir Vilius Lukošius. 

 

Į premjerą susirinko pilna salė žiūrovų, vietų net neužteko. Didžioji dalis publikos – jaunimas, susidomėjęs bendraamžių veikla, norintis kultūringai praleisti laiką ir nepabūgęs paaukoti penktadienio vakaro. Spektaklis skirtas būtent jiems, nes inscenizacija buvo norima atskleisti dažniausiai kylančias jaunimo problemas, kaip su jomis susidoroti ir kokios gali būti pasekmės savo gyvenime nenorint nieko pakeisti.

Be to, teatro studija „Ištaško“ kartu su gimnazijos bendruomene vykdo skaitymo skatinimo projektą „Skaitymo patirčių spalvos“, tad jie savo darbu parodė, kaip perskaitytas kūrinys gali virsti vaizdu.

Scenoje pasirodė 24 aktoriai, pagrindinius – Agnietės ir Geno – vaidmenis atliko Gintautė Rusteikaitė ir Vilius Lukošius.  

Bendraamžiams buvo keista stebėti savo draugus, taip įsijautusius į vaidmenis, daugeliui net kilo klausimas, ar sunku įsikūnyti į paskirtus veikėjų charakterius, ar daug laiko jie skyrė repeticijoms.

„Įsikūnyti į personažus asmeniškai man visiškai nesunku, netgi priešingai – aš mielu noru būnu bet kuo kitu, tik ne savimi. Juk taip gera pabūti vienokio ar kitokio charakterio, tą vieną valandą scenoje pagyventi tarytum kitame kūne. Nuostabus jausmas“, – atviravo jaunoji aktorė G.Rusteikaitė.

Jos teigimu, repeticijoms per šiuos mokslo metus buvo skiriama tikrai daug laiko, jos išvargindavo, nes vykdavo po pamokų.

„Tačiau reikia pripažinti, kai užsiėmimas tave „veža“ – atiduoti visas savo jėgas, tai yra ir savotiškas malonumas. Vaidindama šiame spektaklyje aš, kaip Gintautė, gan ilgai pažindinausi su savo personažu –Agniete. Man buvo įdomus jos charakteris, požiūris į gyvenimą, priešistorė ir t.t. Savaime suprantama, kad, vaidinant vieną iš pagrindinių vaidmenų, jauti tikrai didelę atsakomybę, pareigą pareikalauti iš savęs maksimalaus rezultato. Tačiau noriu pasakyti, kad kiekvienas žmogus, vaidinantis spektaklyje, išties privalo jausti tokią pačią atsakomybę, kaip ir pagrindiniai veikėjai. Kiekvienas turi jausti, kokiu tikslu čia atėjo, kodėl atlieka vienokį ar kitokį judesį, nes scenoje niekas nevyksta be reikalo. Kiekvienas judesys, žodis turi reikšmę“, – įsitikinusi gimnazistė.

Įspūdžiais po įvykusios premjeros taip pat dalijosi ir Vilius Lukošius: „Prieš paimant pradinį spektaklio scenarijų, teko perskaityti romaną, todėl užlipus ant scenos repeticijų metu, buvau puikiai susipažinęs su veikėju, jo mąstymu, istorija. Labai padėjo tai, jog pats rašiau scenarijų ir puikiai žinojau, ko kiekvienai scenai reikia ne tik iš mano veikėjo, bet ir iš aplinkinių“.

Vaikinas prisipažino, kad, gavęs tokį vaidmenį, buvo paskatintas papildomai pasidomėti apie narkotikų žalą, poveikį. Šiam tikslui jis skaitė straipsnius, žiūrėjo dokumentinius filmus ir vaidybines dramas, kur gvildenamos panašios temos.

„Atsakomybė, žinoma, buvo didelė, nes teko pagrindinis vaidmuo, spektaklio potekstės kilo būtent per mano veikėjo istoriją. Norėdamas, kad spektaklio idėja būtų realizuota, žinojau, jog labai daug priklauso nuo manęs. Apskritai, jaučiausi lyg nešdamas ant nugaros labai didelį svorį, nes, kaip minėjau, pagrindinis vaidmuo, scenarijus, garso takelis, keletas režisuotų scenų buvo mano darbas, – emocijomis dalinosi pagrindinį vaidmenį atlikęs gimnazistas. – Bet po premjeros tas nuolatinis jaudulys pranyko ir teatras tapo dar artimesnė vieta, o buvęs „krūvis“ – dar malonesnis“.

Tikroviškai perteikdami savo jausmus ir išgyvenimus aktoriai privertė žiūrovus tiek juoktis, tiek susikaustyti ar net išlieti ašarą. Kitą savo pasirodymą jaunieji aktoriai atliko Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos vardadienio proga. Į spektaklį susirinko ne ką mažiau žmonių negu per premjerą,  buvo ir tokių, kurie spektaklį stebėjo antrą kartą. Savo įdirbį teatro studija nori parodyti kuo didesniam žmonių ratui. Artimiausias jų pasirodymas vyks Kretingoje gegužės 4–6 dienomis vyksiančiame tarptautiniame jaunimo teatro festivalyje. 

 

Spektaklio akimirkos – Dominykos Ambroževičiūtės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 277 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,