Mano Gargždai



Akcija „Darom“ vėl suvienijo Klaipėdos rajono gyventojus (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Surinktų atliekų kiekis šiais metais turėtų būti panašus kaip ir praėjusiais metais – maždaug 25 tonos. S.Ulvikienės nuotr. Surinktų atliekų kiekis šiais metais turėtų būti panašus kaip ir praėjusiais metais – maždaug 25 tonos. S.Ulvikienės nuotr.

Nepaisant grėsmingų sinoptikų prognozių, 9-oji „Darom" akcija įvyko su saule ir gera nuotaika veiduose. Preliminariais duomenimis, prie akcijos prisijungė apie 260 tūkst. dalyvių visoje Lietuvoje. Tikėtina, kad surinktų atliekų kiekis bus panašus į pastarųjų metų – apie 2 tūkst. tonų.

Talkininkai buvo pakviesti prisidėti prie akcijų du savaitgalius iš eilės. Praėjusį savaitgalį visoje Lietuvoje vyko „Nacionalinis miškasodis", kurio metu apsodinta apie 100 ha miško ploto 42 urėdijose, taip atkreipiant dėmesį į šių metų „Darom" temą – oro taršą. Buvo pasiektas naujas Lietuvos rekordas – didžiausias talkoje apsodintas miškų plotas.

 

Rajone triūsė keli tūkstančiai talkininkų

Akcijos organizatoriai skaičiuoja, kad šiais metais Klaipėdos rajone į talkas susirinko apie 2000 dalyvių. Dalis teritorijų jau buvo švarinamos visą savaitę. Mokyklos tvarkėsi ketvirtadienį ir penktadienį, kai kurios įmonės, organizacijos taip pat susirinko jiems patogiu laiku. Bendradarbiaujant su seniūnijomis, „Darom" akcijos laikotarpiui buvo sudarytas tvarkytinų vietų sąrašas – numatyta kuopti 77 prišiukšlintas teritorijas.

Surinktų atliekų kiekis šiais metais turėtų būti panašus kaip ir praėjusiais metais – maždaug 25 tonos. Atliekos į sąvartyną bus išvežtos per savaitę laiko. Nors dalyviai pastebi, kad 9-us metus vykstanti akcija „Darom" davė rezultatų ir šiukšlių ženkliai mažėja, tačiau jų vis dar yra. Lyginant su ankstesniais metais, sumažėjo komunalinių atliekų. Maišus su jomis žmonės palikdavo miškuose, prie vandens telkinių, krūmynuose ar tiesiog pakelėse. Deja, kaip atliekų tvarkytojams tinkamai priduoti stambiagabarites atliekas, padangas ar pavojingas atliekas – taip ir neišmoko.

Šiais metais seniūnijos ypač aktyviai ėmėsi tvarkyti įsisenėjusius šiukšlynus. Gargžduose kiekvienais metais būdavo tvarkoma karjerų teritorija, tačiau šiukšlių čia vėl atsirasdavo tuoj po akcijos. Problema turėtų būti išspręsta, kadangi iškirtus menkaverčius krūmynus atsivėrė visas karjerų vaizdas, todėl bet koks šiukšlintojas „kaip ant delno" bus matomas jau iš toli. Todėl Gargždų seniūnija, sulaukusi viso būrio talkininkų, ėmėsi iniciatyvos surinkti šiukšles, kurios buvo nugulusios pakrantes. Tikimasi, kad kitais metais jau nebeteks vėl iš naujo tvarkyti šios teritorijos.

Kalnuvėnų kaime rasta jau seniai apleista vieta su dideliu kiekiu šiukšlių, apie kurią pranešė pilietiška gyventoja Laima Sobeckienė. Ji pati su šeima inicijavo šios vietos sutvarkymą. Taip pat nemažai atliekų iš pakelių surinko Gribžinių kaimo bendruomenė. O Rudaičių kaimo gyventojai surinktas atliekas net išrūšiavo.

 

Sužaliuos šimtai medelių

Šių metų akcijos tikslas buvo atkreipti dėmesį į oro taršos problematiką, todėl visoje Lietuvoje ne tik buvo renkamos šiukšlės, kertami menkaverčiai krūmynai, bet ir masiškai sodinami medeliai. Klaipėdos rajone taip pat turėtų sužaliuoti keli šimtai pasodintų medelių. Endriejavo miestelio mokykla ir darželis savo teritorijoje pasodino 100 eglaičių, Dovilų bendruomenė – 250 pušelių Parko gatvėje, Venckų kaime stiebsis 160 berželių, Agluonėnuose, Sudmantuose, Klemiškės I-ajame kaime buvo sodinami ąžuoliukai. Lapiuose, Tilvikuose, Girininkuose gyventojai sodino ir medelius, ir gėlynus. Jakų bendruomenė taip pat neatsiliko, pasodinusi medelių Jakų parke.

Dauparų-Kvietinių seniūnijoje Smilgynų bendruomenė perdažė gyvenvietės užrašą, esantį ant akmens prie įvažiavimo, Kvietiniuose susirinkusieji tvarkė tinklinio stulpus, Jonušuose atsirado naujas gėlynas, Endriejavo miestelyje sutvarkyta Pagyvenusių žmonių dienos centro ir klebonijos bei bažnyčios aplinka. Priekulės mieste talkininkai ypatingai prisidėjo sutvarkydami krūmynais apaugusią ir šiukšlėmis nusėtą teritoriją, kurią bandys pritaikyti poilsio reikmėms ir įrengti Šimtmečio skverą.

 

Po talkų – iškylos

Jau tapo gražia tradicija, kad po talkų žmonės nesiskirsto, o praleidžia laiką kartu su kaimynais, draugais, miestelėnais. Akcijos dalyviai Veiviržėnuose vaišinosi pačia skaniausia Vidos Venckienės tradicine koše, Jakuose ne tik kepė šašlykus, bet mėgavosi ir gyva muzika. Agluonėniškiai ant laužo virė sriubą, Klemiškės I kaimo talkininkai skanavo pačios seniūnės virtą kareivišką košę, o šalia įsikūręs kebabų kioskelis vaišino ypatingais gruzdintais koldūnais.

 

Užsikrėtė „Darom" virusu

Sutvarkytų teritorijų gali būti ir daugiau nei skelbė „Darom" akcijos koordinatoriai. Buvo akcentuojama, kad atliekos bus išvežtos tik iš anksto užregistruotų vietų, tačiau akcijos dieną sulaukta nemažai skambučių, kad žmonės savo iniciatyva tvarko vieną ar kitą teritoriją ir prašo išvežti šiukšles. Jos, pasak koordinatorių, jei surinktos iš viešųjų erdvių, vis tiek bus išvežtos.

Aktyviai dirbo ekologų klubas „Žalioji žemė" ir Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras – surinko net 30 maišų šiukšlių iš Minijos pakrančių. Lingių kaimo pakeles, matydama daug atliekų, ėmėsi švarinti viena pilietė. Kaip pranešė Dauparų-Kvietinių seniūnė, šioje seniūnijoje be atskiro raginimo talkas susiorganizavo Šakinių, Šlapšilės kaimų gyventojai, o Vaitelių kaimo gyventojas Andrius Girtas ne tik pats atėjo, bet ir sukvietė visos gyvenvietės jaunimą prisidėti prie gerų darbų.

Atrodo, „Darom" virusas pasiekė visus. Plušėjo netgi tie, kurie kartu su kitais neišėjo tvarkyti viešųjų erdvių. Tą dieną buvo matyti, kad kiekvienoje sodyboje virė pavasario darbai: kas sodino medelius, kas dažė tvoras, sodino gėlytes, o gražindami savo aplinką nepatingėjo sutvarkyti ir pakelių šalia jų sodybų. O Smilgynų gyvenvietėje viena moteris net visą meno kūrinį padarė – žalią varlę su lentele „Nedrįsk šiukšlinti! O tai ne taip dar mano akys išsprogs!!!"

Sendvario seniūnė Loreta Kuprienė taip pat džiaugiasi talkų rezultatais, pasodintais medeliais: „Akcija mums kasmet primins bendrystę, kuri leidžia daryti stebuklus – kurti gražesnę, jaukesnę aplinką. Nors šiukšlėmis užterštų teritorijų mažėja, jų vis tiek randama. O bendruomenės jau persiorientuoja ir į kitas veiklas: dažo inventorių, sodina medžius ir kt. Akcija „Darom" ugdo pilietišką visuomenę – vaikai, sekdami tėvų pėdomis ir patys dalyvaudami talkose, užaugę puoselės gamtą bei sudrausmins ją teršiančius. Šiandien vis pasigendama pilietiškumo, kada teršiama gamta, o apie tai nėra pranešama atsakingoms institucijoms. Organizuojamos talkos – graži tradicija. Tai pamatas ateities kartoms, kad kurtume grožį, gėrėtumėmės juo ir puoselėtume. Palinkėsiu visiems – mylėkime gamtą, neterškime jos, pasodinkime po medelį, gražesnį krūmą ateičiai ir sudrausminkime teršėjus, jei tik yra galimybė".

Kitais metais bus organizuojama jubiliejinė – dešimtoji – „Darom" akcija. Todėl jau dabar jos organizatoriai turi naujų idėjų, planuoja daugiau renginių, kurie, tikimasi, neaplenks ir Klaipėdos rajono.

 „Tikiuosi, kad žmonės bus sąmoningesni ir dešimtosios akcijos metu pamiškėse neteks išvysti nelegalių sąvartynų, šiukšlių bus dar mažiau ir galėsime džiaugtis kitokiomis iniciatyvomis, kurios puoš mūsų miestelius", – vylėsi „Darom" akcijos Klaipėdos regione vadovė Agnė Zabrynaitė, talkas organizuojanti jau 9 metus.

 

    Akcijos „Darom" akimirkos – Simos Ulvikienės, ekologų klubo „Žalioji žemė", bendruomenių ir seniūnijų nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 258 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,