Mano Gargždai



Informaciniai stendai padės pažinti Gargždų miesto istoriją

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
L.Gruzdžio nuotr. L.Gruzdžio nuotr.

Gargžduose šią savaitę „išdygo“ šeši informaciniai stendai. Tai – Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro inicijuotas ir įvykdytas projektas – turistinis maršrutas po Gargždus „Prie rubežiaus“.

 

Kaip portalui mano-gargzdai.lt pasakojo Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro vadovė Daiva Buivydienė, įstaiga 15 metų gimtadienio proga nusprendė juos įrengti kaip dovaną turistams ir miesto gyventojams.

Kiekviename iš stendų dviem kalbomis – lietuvių ir anglų – pateikiama glausta informacija apie reikšmingus miestui įvykius, juos papildo istorinė vaizdinė medžiaga ir nuotraukos iš Gargždų krašto muziejaus ekspozicijos. Daug remiamasi Janinos Valančiūtės knyga „Gargždų miesto ir parapijos istorija“.

„Mūsų tikslas buvo išnešti istoriją į gatvę, taip pat pakviesti, paraginti aplankyti Gargždų krašto muziejų“, – sakė D.Buivydienė.

Stendai įrengti šešiose vietose: prie Gargždų autobusų stoties, priešais Kultūros centrą Klaipėdos gatvėje, aikštėje prie Savivaldybės, Gargždų parke, taip pat prie parko laiptelių į Minijos slėnį ir priešais Gargždų miesto stadioną Kvietinių gatvėje.

Kiekviename jų pateikiama labai įdomi istorinė informacija. Stabtelėję prie pirmojo – prie autobusų stoties įrengto stendo – sužinosite, kad Gargždai buvo pasienio gyvenvietė tarp Mažosios ir Didžiosios Lietuvos, pateikiama informacija apie kontrabandą, žydų kvartalą.

„Gidė gali parodyti vietas, kur stovėjo žydų sinagoga, išlikęs pastatas – buvusi žydų sinagogos raštinė“, – intriguojančią informaciją atskleidė Turizmo ir informacijos centro vadovė.

Klaipėdos gatvės pėsčiųjų alėjoje įrengtame stende – informacija apie Gargždų silikatinių plytų gamyklą, miestą niokojusius gaisrus.

Savivaldybės aikštės stende galima sužinoti apie Gargždų bažnyčias ir Rinkos aikštę, savivaldą, kaip Gargždai tapo Klaipėdos rajono centru.

Parke įrengtuose stenduose, anot D.Buivydienės, galima rasti informacijos apie žmones, kuriais gargždiškiai turi didžiuotis – dvarininką Eugenijų Renė ir kunigą Mykolą Vaitkų.

Prie slėnio įrengtas stendas primins nostalgiškus laikus. Jame – informacija apie miestelėnų anksčiau labai mėgtą švenčių vietą – Minijos slėnį.

Paskutinysis stendas yra skirtas Lietuvos sporto, „Bangos“ futbolo klubo istorijai ir sirgaliams.

„Bangos“ klubui šiemet sukanka 50 metų. Atiduota graži duoklė ir istorijai, ir šiai dienai – tam, kuo mes gargždiškiai turėtume didžiuotis, apie ką reikia žinoti“, – pridūrė D.Buivydienė.

Iš Savivaldybės biudžeto projekto įgyvendinimui buvo skirta 9000 eurų.

„Surinkus medžiagą, ją apdoroti, klaidas ištaisyti padėjo ir dalį fotografijų davė Gargždų krašto muziejus“, – projekto partnerį pristatė D.Buivydienė.

Ekskursiją, esant poreikiui, gali pravesti gidas iš Gargždų krašto muziejaus, tačiau, anot pašnekovės, kiekvienas maršrutą gali apeiti ir savarankiškai, nes stenduose yra pažymėtos jų vietos, o informaciją stengtasi pateikti paprastai, patraukliai, nemoksliškai. Maršrutą įveikti užtrunka apie 1.30 val.

 

Stendai – Lino Gruzdžio ir Agotos Kundrotaitės nuotraukose:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 180 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,