Mano Gargždai



Kartu su pavasariu Gargžduose subujojo ir Sosnovskio barščiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Skaitytojos ir mano-gargzdai.lt nuotr. Skaitytojos ir mano-gargzdai.lt nuotr.

    Atbudo sužaliavo gamta, o su ja – ir itin pavojinga invazinė piktžolė – Sosnovskio barštis. Daug žalos sveikatai galintys pridaryti augalai stiebiasi ir Gargžduose, netoli senųjų karjerų.

 

    Skubiai naikins
    Apie tokį radinį portalą mano-gargzdai.lt informavo gargždiškė Vida.
    „Praėjusiais metais buvo atvažiavę, lyg nupurškė, po to nupjovė. Šiemet pavojingieji Sosnovskio barščiai vėl kelia savo galvas dar didesne jėga..." – nurodė moteris, pridūrusi, kad vasarą šioje vietoje vaikšto labai daug vaikų, o piktžolių židinys išplitęs net gyventojų sodų link.
    Gargždų seniūnijos seniūno pavaduotojas Justinas Donauskas patikino, kad į pranešimą bus reaguojama nedelsiant. Jis teigė, kad šie augalai yra labai gajūs ir pavojingi.
    Pasak seniūno pavaduotojo, gyventojai, pastebėję Sosnovskio barščių, gali kreiptis tiesiai į seniūniją, tik svarbu nurodyti tikslią jų augimo vietą.

 

    Pavojingi sveikatai
    Iš Kaukazo kilęs ir į Lietuvą apie 1950 m. atvežtas augalas smulkiais baltais žiedais ir plačiais lapais anuomet lyg puošmena buvo įkurdintas ne vieno sode, džiaugtasi, kad tai – puikus pašaras gyvuliams. Šiandien požiūris į Sosnovskio barščius yra kardinaliai pasikeitęs. Paaiškėjo, kad jie labai pavojingi sveikatai, o piktžolės naikinimas tapo viena sunkiausių užduočių, mat ši plinta vis labiau ir labiau.
    Augalo dalys kaupia stiprų alergeną – furanokumariną. Sosnovskio barščio sultys saulėje įjautrina odą ir gali sukelti 1-3 laipsnio odos nudegimus, kurių padariniai gali būti ilgalaikiai: iššoka dažnai plyštančios ir sunkiai gyjančios vandeningos pūslės, gali atsirasti ilgai liekančių rudų pigmentinių dėmių. Todėl labai svarbu saugotis, kad augalo sulčių nepatektų ant odos. Jei to nepavyko išvengti – būtina nedelsiant nuplauti vandeniu su muilu, jei reikia, kreiptis pagalbos į medikus. Ir pjaunant augalą svarbu pasirūpinti, kad oda ir akys būtų apsaugotos.
    Sosnovskio barščiai naikinami herbicidais, nupjaunant, pavieniai – iškasami. Didelius plotus efektyvu suarti kuo giliau pavasarį arba rudenį. Deja, išvalius jų augimo plotus, lengviau atsikvėpti dar nereikėtų skubėti – iš šaknų vis atželti Sosnovskio barštis gali ir iki 13-os metų.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 660 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,