Mano Gargždai



Po Tarybos posėdžio: bloga žinia rūkoriams, gera – turistams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
38 sprendimų projektus ir vieną informaciją svarstė ne 27 Tarybos nariai, o 21. R.Rapalienės nuotr. 38 sprendimų projektus ir vieną informaciją svarstė ne 27 Tarybos nariai, o 21. R.Rapalienės nuotr.

    Nors praėjusį ketvirtadienį vykęs Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdis neužsitęsė iki pavakarių, kaip pastaruosius kartus, politikams teko apsispręsti dėl ne vieno svarbaus klausimo. Posėdyje patvirtintos naujos nerūkymo zonos, nutarta, kiek kainuos reguliaraus reiso Dreverna–Juodkrantė–Dreverna laivo bilietai, sukritikuotas ketinimas Sporto centre steigti naują etatą.

 

    Probleminei vietai – specialieji planai

    Tuščių kėdžių Tarybos posėdyje buvo gerokai daugiau nei įprastai. Politikų ir Savivaldybės administracijos darbuotojų gretas praretino komandiruotės. 38 sprendimų projektus ir vieną informaciją svarstyti ėmėsi ne 27 Tarybos nariai, o 21.

    Posėdis buvo pradėtas džiugia gaida – 45 metų jubiliejaus proga pasveikintas Tarybos narys Egidijus Preibys. Vėliau vienas po kito pradėti gvildenti sprendimų projektai.

    Politikai nutarė, kad laikas rengti tunelio po magistraliniu keliu A13 Klaipėda–Liepoja (7,8 km) ir kelių (gatvių) Sendvario seniūnijoje specialųjį planą su žemės paėmimo visuomenės poreikiams sąnaudų ir naudos analize. Tiesa, Tarybos nariams parūpo, kas vėliau finansuos projekto įgyvendinimą.

    Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės mero Vaclovo Dačkausko, žodžiu susitarta, kad rajono savivaldybė specialųjį planą parengs savo lėšomis, o prie įgyvendinimo prisidės Susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

    Taip pat bus rengiamas ir vietinės reikšmės kelio Nr. KL0401 Rimkai–Lėbartai–Dovilai (atkarpos nuo 0,00 km iki 2,2 km) susisiekimo komunikacijų inžinerinės infrastruktūros vystymo specialusis planas su žemės paėmimo visuomenės poreikiams sąnaudų ir naudos analize.

 

    Pritarė naujoms nerūkymo zonoms

    Politikų sprendimu nuo liepos 1 d. Klaipėdos rajone mažiau vietos bus rūkoriams – patvirtintos naujos nerūkymo zonos poilsiavietėje prie Skaidriojo karjero, poilsiavietėje prie Dovilų I karjero ir teritorijoje prie treniruoklių ir vaikų žaidimo aikštelės Dovilų seniūnijoje.

    Tarybos nariams prabilus, kad derėtų paisyti rūkančiųjų teisių ir įrengti rūkymo vietas, Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė patikino, kad savo ir kitų sveikatą žalojantys rūkantieji jokių teisių neturi.

    Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja informavo, kad rūkantys Klaipėdos rajono gyventojai cigaretėms per metus išleidžia 1 mln. 600 tūkst. Eur. Pasak jos, cigarečių dūmuose yra 4 tūkst. cheminių medžiagų, iš kurių net keli šimtai laikomos kenksmingomis sveikatai. Patvirtinta, kad apie 40 jų sukelia vėžį.

    Taip pat posėdyje buvo nustatytos Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro teikiamų paslaugų kainos, tarp kurių – reguliaraus reiso Dreverna–Juodkrantė–Dreverna laivo bilietų įkainiai. Bilietas į vieną pusę atsieis 3 Eur, vaikams nuo 7 iki 12 metų, senjorams, neįgaliesiems – 1,50 Eur.

    Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė tvirtino, kad tokios sumos paskaičiuotos pagal rinkos kainą, atsižvelgta į tai, kiek laiko keltas iš Smiltynės plaukia į Nidą, kiek kainuoja šis bilietas.

    V.Dačkauskas teigė, kad 70 proc. lėšų, gautų iš mokamų paslaugų, ketinama panaudoti Turizmo informacijos centro darbuotojų materialiniam skatinimui, o 30 proc. – techninės bazės stiprinimui.

 

    Peikė darbo tempus

    Priekaištų merui pasigirdo ėmus svarstyti klausimą dėl Vėžaičių gyvenvietei centralizuotai tiekiamos šilumos kainos dedamųjų 2016–2017 bazinės kainos galiojimo metams nustatymo. Primename, kad Vėžaičiuose šilumą tiekia UAB „Klaipėdos rajono energija", kuri turi negrąžintų įsiskolinimų už katilinės ir šilumos tinklų modernizavimą.

    „Lygiai prieš metus, gegužės mėnesį, sudarėme darbo grupę dėl Vėžaičių katilinės perspektyvų. Ji realiai buvo sudaryta praėjusių metų liepos mėnesį. Darbo grupė susirinko dar už 3 mėnesių, nusprendė, kad tikslinga būtų perduoti katilinę Klaipėdos miestui arba „Klaipėdos energijai". Meras išvažiavo į Klaipėdos miesto savivaldybę, „Klaipėdos energiją" kalbėtis dėl tokios galimybės. 5-6 mėnesiai po to praėjo... Jeigu mes tokias problemas sprendžiame po metus laiko, nemanau, kad tas darbo grupes tikslinga kurti", – kalbėjo Tarybos narys Nerijus Galvanauskas.

    Meras patikino, kad artimiausiu metu bus sukviesta darbo grupė ir pateiktas sprendimo projektas.

    „Kai susitikome su AB „Klaipėdos energija" generaliniu direktoriumi Vytautu Valučiu, jis vėl išreiškė neigiamą poziciją, kad nuostolingai dirbančios įstaigos Klaipėdos miesto savivaldybė ir jų valdybą nepriims. Todėl, kai sukviesime darbo grupę, siūlysiu atsisakyti įmonę už akcijas perduoti „Klaipėdos miesto energijai". Kitų metų vasarį įmonė išmokės vieną dalį paskolos, 2017 m. liepos mėnesį – likusią, – aiškino V.Dačkauskas. – Sumokėjus paskolą, šios įmonės teikiamos šilumos savikaina bus panaši į „Klaipėdos energijos" kainą. Be to, pasiūlysime jai teikti daugiau paslaugų – prižiūrėti visas katilines, kurios priklauso mūsų savivaldybei. Tai bus papildomos pajamos. Manau, įmonė bus pajėgi gyventojams teikti konkurencingas šilumos kainas".

    Galiausiai politikai patvirtino Vėžaičių gyvenvietei centralizuotai tiekiamos šilumos kainą – 10 euro ct/kWh be PVM.

 

    Naujo etato Sporto centre nepalaimino

    Tarybos narių nuomonės išsiskyrė svarstant klausimą dėl Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetinės įstaigos sporto centro didžiausio leistino pareigybių skaičiaus nustatymo. V.Dačkauskas posėdyje teigė, kad Priekulės bendruomenė pageidauja įsteigti papildomą etatą žirginio sporto veiklai plėtoti. Akcentuota, kad Priekulės miestas turi daugiametes žirginio sporto tradicijas, nuo 1995 m. garsėja Klimovo taurės konkūrais ir t.t. Papildomam Sporto centre įsteigtam etatui per metus prireiktų 9 400 Eur.

    Pristačius sprendimo projektą, atsirito politikų pastabų lavina.

    „Yra daugiau žirgynų, ne tik Priekulėje. Manau, kad finansavimas turėtų būti programinis, jog galimybę dalyvauti turėtų ir kiti žirgynai. Finansavimas turėtų būti susietas su žmonių užimtumu, o ne paskiriant kažkokį etatą. Apskritai reikėtų atsisakyti praktikos kažkieno žodinius susitarimus pateikinėti Tarybai įteisinti, nes akivaizdžiai matyti, kad iki Tarybos sprendimo projekto pateikimo jau yra viskas sutarta – žinomas žirgynas, kas ir kaip dirbs", – kalbėjo Tarybos narys Aivaras Vasylius.

    Buvo pasiūlytos dvi balsavimo alternatyvos – už programinį minėtos paslaugos finansavimą ir naujo etato Sporto centre steigimą. Kadangi politikų gretos buvo menkesnės, nė vienas variantas nesurinko balsų daugumos, tad sprendimas nepriimtas.

 

    Su Neringos savivaldybe – mainai

    Aistras audrino ir vienintelė posėdyje pateikta informacija. Gautas Neringos savivaldybės raštas dėl projektų, numatytų Klaipėdos regiono 2014–2020 metų plėtros plane, koregavimo.

    Pasak Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjos R.Kučinskaitės, rajono savivaldybėje suplanuota įgyvendinti projektą „Komunalinių atliekų rūšiuojamojo surinkimo infrastruktūros plėtra Klaipėdos rajone". Ji nurodė, kad lėšos regione tarp savivaldybių jau yra pasiskirstytos, o rajonui tektų daugiau nei milijonas eurų.

    Iš Neringos savivaldybės gautas raštas, kuriame Klaipėdos rajono savivaldybės prašoma pagal priemonę „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra" dalį ES lėšų – 400 tūkst. Eur. – perleisti Neringos savivaldybei. Mainais neringiškiai siūlo atiduoti savo lėšų dalį pagal kitas įgyvendinamas priemones, pavyzdžiui, rajonui būtų perleistas vienas keleivių pervežimui skirtas autobusas ir kt.

    Žinoma, politikams parūpo, kokia mainų vertė. Meras informavo, kad gauta suma siektų apie 150-180 tūkst. Eur. Jis paragino su kaimynais būti solidarius ir geranoriškus.

    Galiausiai priimtas sprendimas sudaryti darbo grupę, kuri išanalizuos lėšų poreikį projekto „Komunalinių atliekų rūšiuojamojo surinkimo infrastruktūros plėtra Klaipėdos rajone" įgyvendinimui, kad būtų galima pateikti atsakymą Neringos savivaldybei.

 

    Taip pat skaitykite apie dar vieną Tarybos sprendimą – Gargždų miesto parkui sužibusią viltį iš Europos Sąjungos fondų įsisavinti stulbinamo dydžio paramą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 213 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,