Mano Gargždai



Ar galime komentuoti be jokios atsakomybės?

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Pastebima, kad žmonės tampa labiau apsišvietę, sužino iš žiniasklaidos, kad šmeižiančius asmenis pavyksta nustatyti. Asociatyvi Pexels.com nuotr. Pastebima, kad žmonės tampa labiau apsišvietę, sužino iš žiniasklaidos, kad šmeižiančius asmenis pavyksta nustatyti. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Keli kompiuterio klaviatūros paspaudimai – ir tavo komentaras jau internete. Tai gali būti tik pora minučių, per kurias išlieji savo emocijas. Tačiau tikėtina, kad viskas užsitęs ir ilgiau, o piniginė gerokai paplonės, jeigu išsakyta „nuomonė“ ką nors įžeidė ar pažemino.

Klaipėdos rajono Vėžaičių miestelio gyventojai – bendruomenės pirmininkas Vidmantas Gedvilas ir seniūnijos darbuotoja Vida Želvienė – žino, ką reiškia susidurti su šmeižikišku komentavimu internetinėje erdvėje. Jie šių metų pradžioje tapo tokio komentavimo aukomis.

 

Šmeižė vėžaitiškius

Viskas prasidėjo šių metų vasarį, po TV3 televizijos parengto reportažo apie incidentą Vėžaičių darželyje, kuomet auklėtoja buitiniu šepečiu vienam vaikui nuvalė užpakaliuką, buvo subraižyta odelė. Šiame naujienų portale pasirodė publikacija „Šokiruojantis incidentas darželyje: mažametį auklėtoja sužalojo šepečiu“, o po ja pasipylė komentarai.

„Auklėtoja (vardas, pavardė) susirgo matai. O kai vaiką žalos tai sveikutėlė buvo. Atleisti iš darbo“, – esą tuomet rašė Vidmantas Gedvilas.

„Gal ir auklėtoja padariusi sisiuką savo tarpkojį nusausina ne minkšta servetėle, o prabraukia šepečiu? Tegul pasitikrina savo odelės jautrumą“, – tokį komentarą neva parašė Vida Želvienė.

Seniūno Liudo Laukaičio vardu buvo parašyta: „Vieša paslaptis Vėžaičiuose, kad ši auklėtoja turi problemų su alkoholiu. Dažnai galima aptikti su kvapeliu“.

Incidento nebūtų, jeigu visi komentarai būtų anoniminiai arba pasirašyti išgalvotais vardais. Kadangi miestelis nedidelis, tuoj ėmė sklisti kalbos apie gyvenvietėje žinomų vėžaitiškių nederamai „reiškiamą“ nuomonę. Dėl komentarų, kurie yra žeminančio turinio, ir dėl to, kad nežinomas asmuo žeidžia garbę ir orumą, V.Gedvilas ir V.Želvienė kreipėsi į policiją.

 

Nustatė komentuotoją

Ikiteisminio tyrimo ėmėsi Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Saulius Galminas. Pirmiausia išsiaiškinta, kad abu komentarai buvo prašyti iš to paties IP adreso. Vėliau nustatyta, kad IP adresas priklauso tame pačiame miestelyje gyvenančiam Osvaldui Čemertinui. Ikiteisminio tyrimo nutraukimo nutarime rašoma, kad O.Čemertinas, apklaustas apie parašytus komentarus, patvirtino, kad tai padarė jis. Rašymo motyvas – jo sūnus lanko minėtą darželį ir jį labai nustebino darželio direktorės pozicija dėl šio įvykio.

Komentuotojas apklausos metu nurodė, kad vardai ir pavardės buvo pasirinkti visiškai atsitiktinai ir neturi nieko bendro su realybėje egzistuojančiais asmenimis.

V.Gedvilą itin papiktino tokie liudijimai, nes O.Čemertiną jis pažįsta ir, jo teigimu, jiems yra tekę dalyvauti ne viename bendrame renginyje.

„Jis yra buvęs 2012 m. visuotiniame susirinkime, kai mane išrinko pirmininku. Taip pat projekto vykdymo pradžioje buvo „atsisveikinimo“ su senomis patalpomis renginys, kuriame jis dalyvavo. Buvo jis pakviestas į talką „Darom“, pamenu, atėjo, paveikslavo. Į mane kreipėsi, kai registravosi į Kaziuko mugę“, – atvejus, kuomet buvo susitikę su O. Čemertinu, vardijo V.Gedvilas.

Jo teigimu, kiekvienas komentaras turėjo tam tikrą tikslą, siekė ištransliuoti konkrečią žinutę, savo norus.

„Buvo noras pažeminti mane, seniūną, seniūnijos sekretorę, sumenkinti autoritetą, įvaizdį. Sulaukiau skambučių, žmonės buvo pasipiktinę „mano“ tokiu komentaru. Jie patikėjo“, – apie patirtus nepatogumus pasakojo vėžaitiškis, kuris po incidento su komentuotoju nebendravo ir atsiprašymo nesulaukė.

 

Šmeižto atvejai – privataus kaltinimo tvarka

Prokuroras S.Galminas trumpai papasakojo, kaip vyksta tyrimas dėl šmeižimo: „Iš pradžių asmuo parašo pareiškimą dėl jo atžvilgiu padarytos nusikalstamos veikos, o jau ikiteisminio tyrimo įstaigos atstovai – pareigūnai arba prokurorai – priima sprendimą: pagal nusikalstamos veikos požymius pradėti arba nepradėti ikiteisminio tyrimo“.

Svarbu žinoti ir tai, kad šmeižimas dažniausiai yra priskiriamas prie privataus kaltinimo bylų, todėl ikiteisminio tyrimo pareigūnui nustačius apšmeižusį asmenį, tyrimas yra nutraukiamas.

„Nukentėjusiam asmeniui paaiškinama, kad jis gali kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Privatų kaltinimą atstovauja pats nukentėjusysis, kaltę grindžia pats savo ir ikiteisminio tyrimo duomenimis. Žmogus įgyja teisę prisiteisti įvairią neturtinę žalą, nes padaroma nematoma žala, kuri gali pakenkti asmeniui“,  – komentavo prokuroras.

Jo teigimu, ieškinių dydis gali labai varijuoti, pavyzdžiui, politikai dažnai siekia prisiteisti ir 1 eurą, nes jiems tai – principo reikalas, siekis, kad asmuo būtų pripažintas kaltu.

 S.Galminas pasakojo, kad šmeižiančių veiklų yra nemažai, tačiau pastebima, kad žmonės tampa labiau apsišvietę, sužino iš žiniasklaidos, kad šmeižiančius asmenis pavyksta nustatyti.

„Yra tam tikros priemonės, viena iš jų – IP adresai, kur kiekviena prieiga turi individualų savo adresą. Kuo toliau, tuo labiau turėtų tokios veiklos mažėti, nes žmonės supras, kad vėliau ar anksčiau bus nustatyti. Kvaila tikėtis išvengti atsakomybės“, – tendencijas reziumavo S.Galminas.

V.Gedvilas teigė, kad savo teise kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka pasinaudos, o ieškinys sieks keletą tūkstančių eurų.

Portalas mano-gargzdai.lt ne kartą bandė susisiekti su O.Čemertinu, bet to padaryti nepavyko.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 462 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,