Mano Gargždai



Išskirtinių fotografijų knyga ir paroda pristatyta ir Gargžduose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Fotografė Viktorija Staponė savo knygos pristatyme Gargžduose. Kristijono Lučinsko nuotr. Fotografė Viktorija Staponė savo knygos pristatyme Gargžduose. Kristijono Lučinsko nuotr.

Gruodžio 11-osios vakarą „Lijo“ konferencijų salėje gausiai susirinko fotografijos gerbėjai – galimybę susipažinti su išleista knyga „Portrait of My Land“ ir darbais suteikė fotografė Viktorija Staponė (anksčiau prisistatinėjusi „Raganna“ slapyvardžiu).

 

Autorės darbuose – kitokie žmonių portretai. Kaip parodos pristatyme sakė pati autorė, ši knyga nėra tiesiog nuotraukų kratinys ar meninė ataskaita, tai – „mažas asmeninis filosofijos vadovėlis“, kuriame yra atskleidžiamas požiūris į gyvenimą.

Knygoje yra pateikiamos tiek nuotraukos, tiek fotografės parašytos istorijos, patirtos maždaug prieš kelis dešimtmečius. Kiekvienas iš pasakojimų – gyvenimo potyris, kurį V. Staponė teigė išgyvenusi pirmą kartą savo gyvenime.

„Kai tu esi vaikas, pirmą kartą tai patiri: susiduri su laikinumu, pirmą kartą kažko netenki, pradedi kažką suprasti... Praeina daugybė metų, bet iš pirmųjų mūsų nutikimų neretai toliau klostosi visas mūsų gyvenimas. Nuo tada pradedame ieškoti tam tikrų atsakymų visą likusį savo kelią“, – atidaryme kalbėjo V. Staponė.

Ji prisipažino, kad įkvėpimas kūrybai ir atėjo būtent iš tų pirmųjų baimių, netekčių, kitų išgyvenimų.

Autorė pabrėžė, kad knyga jokiu būdu nėra apie liūdesį, skausmą ar neviltį. Ji – apie šviesos ieškojimą.

„Mano fotografija yra tarsi apie sieną, kurioje aš bandau praverti mažą tarpelį ir įleisti truputį šviesos. Bet ta šviesa yra milijonus kartų stipresnė negu įprasta maloni dienos šviesa, ji labiau mus paveikia“, – palygino autorė.

Ji atviravo, kad savo fotografija siekia paskatinti žmones ieškoti savęs: „Laimė ne visada yra ėjimas šviesa, tai mokėjimas tamsoje, gelmėje ieškoti savęs. Kai mes tarsi apgauname save vien ta šviesa, mes ir nelabai savęs įsiklausome, neneriame šiek tiek giliau.“

Knygos ir parodos pristatyme autorė prisipažino, kad sulaukia priekaištų esą jos fotografija nėra skirta įsirėminimui ir kabinimui namie ant sienos.

„Aš laikausi savo fotografijos tikslo – nepaversti jos tokia apčiuopiama, kad gražiai įrėminti, pastatyti, pasidėti į albumą. Man fotografija – socialinė kalba, kuria bandau kalbėtis su savimi, žmonėmis, pasauliu“, – savo fotografijos tikslą atskleidė V. Staponė.

Moteris pasidžiaugė, kad kiekvienas žmogus jos fotografijoje buvo ypatingas savo patirtimi ir išgyvenimais.

Jos vyras, taip pat fotografas, Arūnas Staponas, padėjęs beveik kiekvienoje iš fotosesijų, antrino, kad su visais fotografijų dalyviais buvo patirta daugybė nuostabių akimirkų, kiekvienas jų unikalus savo istorijomis.

V. Staponė padėkojo savo vyrui už palaikymą, skirtą laiką, knygos maketavimą ir paruošimą.

„Vis mane spausdavo, kad parašyčiau tą tekstą, nuotraukas įprasminčiau. Privertė susimąstyti, įsiklausyti į save. Tai mūsų Staponų komandos bendras darbas“, – dėkojo fotografė.

Gargžduose paroda neužsibuvo, knygos ir darbų pristatymas jau suplanuotas Paryžiuje, Londone, Sicilijoje, Maskvoje.

Artimiausias pristatymas –  sausio 23 dieną Londone, Lacey Contemporary Gallery.

Fotografės darbus pamatyti galite http://www.viktorijastapone.com/gallery/

Norintys įsigyti V. Staponės knygą  „Portrait of my land“  turėtų kreiptis el. paštu

 

Parodos atidarymo akimirkos – Kristijono Lučinsko nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 215 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,