Mano Gargždai



Pasaulio kultūros dienos konkurse gimnazistės esė – pirmoji vieta

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Akvilės Juškaitės nuotraukoje – Ugnė Labokaitė ir jos gimtosios kalbos mokytoja Z. Vaitkuvienė Akvilės Juškaitės nuotraukoje – Ugnė Labokaitė ir jos gimtosios kalbos mokytoja Z. Vaitkuvienė

Istoriniai šaltiniai skelbia, kad 1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas F. Ruzveltas ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų, istorinių paminklų išsaugojimo. Dabar ši diena paskelbta Pasaulio kultūros diena. Tokia įsimintina data siekiama paskatinti saugoti visos žmonijos kultūrines vertybes. Lietuvoje nuo 2006 m. balandžio 15 d. iškeliamos Taikos vėliavos, simbolizuojančios taikos per kultūrą idėją, išreiškiančios pasiryžimą saugoti ir puoselėti dvasines bei materialines kultūros vertybes.

 

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos bendruomenėje kalbama apie kultūros vertę, kuriama estetiška aplinka, įvairiais būdais vyksta kūrybinio mąstymo ugdymas bei lavinamas kultūrinis sąmoningumas. Lietuvoje veikiantis Tarptautinis Taikos vėliavos komitetas irgi skiria dėmesį padėti mokiniams ugdyti minčių, jausmų ir veiksmų kultūrą, nuo kurios priklauso šalies gerovės ateitis – kiekvienais metais organizuoja respublikinį rašinių arba esė konkursą, skirtą Pasaulio kultūros dienai paminėti. Šiųmetinio konkurso tema „Kaip supranti sakinį „Kultūra skleidžiasi per kūrybą ir tarnavimą bendruomenei“?“ ragino pasvarstyti apie labai ryškią kultūros sritį – kūrybą ir ypač reikalingą bendruomeniškumą.

Gimnazijos antrokė Ugnė Labokaitė kurdama esė rėmėsi dainų konkurso „Eurovizija“ šių metų lietuvaitės Monikos Liu atliekamu kūriniu „Sentimentai“. Mergina teigia: „Mes savo ryšį parodysime stipriai, nes vykti į europinio masto konkursą ir atlikti dainą gimtąja kalba yra išties pagirtina. Tai leidžia suprasti, jog puoselėjame savo kultūrą ir suvokiame jos svarbą bei neleidžiame, kad mus visiškai paveiktų kitos kultūros, galiu net sakyti – nepataikaujame.“ Puiku, kad jaunas žmogus turi aiškią nuomonę!

Kalbėdama apie tarnavimą bendruomenei gimnazistė išskiria savanorystę ir akcentuoja, kad, „nors ir sakome, kad tai darbas be atlyginimo, tačiau, pažiūrėkime, kiek daug ir vertingo mes gauname: įgyjame patirties, plečiasi pažįstamų, bendraminčių ratas, prisidėdami prie savo bendruomenės, stipriname savivertę, gebėjimą rasti būdų būti prasmingai naudingiems. Iš mūsų visų elgesio, kalbų, bendravimo kaip dėlionė susidėlioja kultūra, lengvinanti dabar vargstančių būtį.“ Galima sakyti, jog toks požiūris – puikus empatiškumo, sąmoningumo pavyzdys!

Ugnės Labokaitės kūrybinis darbas respublikiniame konkurse pripažintas geriausiu – skirta pirma vieta. Labiausiai džiugina ne tik pelnytas įvertinimas, o jauno žmogaus sąmoningumas, gebėjimas puoselėti vertybes, ryžtingai bei atsakingai atliekami realūs gražūs darbai. Taip, kultūra skleidžiasi.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 413 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,