Mano Gargždai



Baigiasi siauražnyplių vėžių gaudymo draudimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
LR Aplinkos ministerijos nuotr. LR Aplinkos ministerijos nuotr.

Aplinkos ministerija informuoja, kad šį savaitgalį jau bus galima gaudyti siauražnyplius vėžius. Įprastai jų gaudymo draudimas tęsiasi nuo spalio 15 d. iki liepos 15 d., tačiau šiais metais draudimo terminas baigiasi šeštadienį, todėl šią dieną jis nebegalios.

 

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse numatyta, kad vienam žvejui per vieną žvejybą leidžiama sugauti ne daugiau kaip 50 vnt. siauražnyplių vėžių. Draudžiama gaudyti mažesnius kaip 10 cm siauražnyplius vėžius, matuojant nuo galvos smaigalio pradžios iki ištiestos uodegos plokštelės galo. Siauražnyplius vėžius leidžiama gaudyti tik bučiukais ir samteliais vėžiams gaudyti, kurių galima naudoti ne daugiau kaip 5.

Lietuvoje plačiai paplito invaziniai – rainuotieji ir žymėtieji vėžiai. Šiuos vėžius leidžiama gaudyti ištisus metus, jų sugavimo kiekis neribojamas. Siekiant šių vėžių populiacijas ir plitimą mažinti, juos leidžiama gaudyti naudojant neribotą kiekį bučiukų ir samtelių, taip pat rankomis ir graibštais. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad tokios žvejybos metu visi sugauti plačiažnypliai, siauražnypliai vėžiai ar žuvys turi būti nedelsiant paleisti į tą patį vandens telkinį.

Mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad invaziniai vėžiai patenka ir į tuos vandens telkinius, kuriuose negalėtų savaime paplisti. Aplinkosaugininkai labai prašo neperkelti vėžių į naujus vandens telkinius. Plintant invaziniams vėžiams ir jų pernešamoms ligoms tai gali tik pakenkti vandens telkinių ekosistemoms.

Mūsų vietiniai plačiažnypliai vėžiai dėl spartaus nykimo, kurio pagrindinė priežastis ir yra invazinių vėžių plitimas, 2019 m. įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą, plačiažnyplius vėžius gaudyti griežtai draudžiama.

Taip pat primename, kad nuo liepos 1 d. galioja draudimas žvejoti lašišų ir šlakių migracijai svarbiuose Nemuno ruožuose. Šis draudimas galios iki gruodžio 1 d.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 205 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,