Mano Gargždai



Kvaišalai tarp moksleivių plinta it virusas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi policijos nuotr. Asociatyvi policijos nuotr.

Dėl nepilnamečių svaiginimosi įvairiomis narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis policininkų ir medikų skambinamų pavojaus varpų garsas pasiekė ir šalies valdžią. Vidaus reikalų ministerija (VRM) telkia policijos, savivaldos ir mokyklų bendruomenių pajėgas narkotikų plitimo šalies mokyklose prevencijai.

 

Šių metų pavasarį per visą Lietuvą plačiai nuskambėjo šokiruojanti žinia, kad narkotinių medžiagų pėdsakų aptikta 27-iose iš 28 tirtų uostamiesčio mokyklų.

Vienoje Klaipėdos gimnazijoje besimokančios Rasos (vardas pakeistas – aut. past.) tai nė kiek nestebina. Jos teigimu, vis daugiau jaunimo vartoja narkotikus.

„Daugiausia rūko elektronines cigaretes, į kurias pilami įvairūs skysčiai. Pati pažįstu žmones, pardavinėjančius narkotikus. Jaunimą dažniausiai domina marihuana, dar žinoma kaip „žolė“, ir minėti skysčiai“, – „Vakarų ekspresui“ sakė gimnazistė.

Kvaišalų vartojimas suaktyvėja per moksleivių atostogas, kada nepilnamečiai yra mažiau kontroliuojami ir turi kur kas daugiau laisvo laiko.

„Vasarą tikrai daugiau kvaišalų pardavinėjama. Tai daro net vienas mano klasiokas. Pažįstu merginas, kurios kiekvieną savaitę prašydavo marihuanos. Turiu gana daug pažįstamų, kurie vartoja kvaišalus. Ir tokia situacija yra beveik visur. Ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose miestuose“, – tikino Rasa.

 

Gelbėja apsinuodijusius

Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Klaipėdos filialo vyriausiojo gydytojo pavaduotoja, laikinai einanti filialo direktoriaus pareigas, Nijolė Dambrauskienė neslepia, kad narkotikų perdozuoja jauno amžiaus žmonės – nuo paauglių iki suaugusiųjų.

„Kartkartėmis būna tokių atvejų. Neretai pagalbą tenka suteikti ne vienam, o iš karto dviem asmenims. Dalis apsinuodijusiųjų narkotikais atsisako vykti į ligoninę, dalis, suteikus pagalbą, tiesiog pasišalina iš įvykio vietos. Į gydymo įstaigas dažniausiai pristatome sunkiausios būklės asmenis“, – teigė N. Dambrauskienė.

Medikai pastebi, kad dažniausiai kvaišalų perdozuoja vyrukai. Jie randami įvairiose viešose ir neviešose vietose – laiptinėse, butuose, lindynėse, kuriose renkasi asocialūs asmenys, ir pan.

Vykstant į tokius iškvietimus, greitosios medikams tenka bendradarbiauti su policija. Apsinuodiję narkotikais asmenys neretai būna agresyvūs.

 

Pavojingos naujovės

Pasak Klaipėdos apskrities VPK atstovės Andromedos Grauslienės, ir pajūryje daugėja naujų narkotinių medžiagų.

„Pareigūnus ypač neramina plintantis psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas. Jas dažnai renkasi eksperimentuoti, ieškoti nuotykių ir stiprių įspūdžių linkę paaugliai bei jaunimas. Tokių medžiagų sudėtis ir poveikis yra nežinomi arba mažai žinomi. O tai didina perdozavimo, stipraus apsinuodijimo ar net mirties riziką“, – sakė A. Grauslienė.

Policininkų teigimu, būtina žinoti ženklus, rodančius, kad asmuo galėjo pradėti vartoti narkotikus, ir ne tylėti, o nedelsiant kreiptis pagalbos.

„Jei pastebima, kad aktyvus, noriai ir atvirai bendraujantis žmogus staiga tapo tylenis arba jam pasireiškia nevaldomi agresijos, pykčio protrūkiai, jei vaikai pradeda vengti pamokų, jiems pasireiškia dėmesio ar atminties sutrikimai, būtina pasitarti su specialistais“, – ragino A. Grauslienė.

 

Sunerimo ir valdžia

VRM telkia policijos, savivaldos ir mokyklų bendruomenių pajėgas narkotinių medžiagų plitimo šalies mokyklose prevencijai. Šią savaitę vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kartu su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla pristatė naują informacinę kampaniją, taip pat kitas prevencines priemones, kurios bus įgyvendinamos artimiausiu metu.

„Narkotikų plitimas tarp nepilnamečių – skaudi ir, deja, vis aktualesnė problema. Akivaizdu, jog turime dar stipriau sutelkti pastangas ir pajėgas, siekdami apsaugoti mūsų vaikus. Teisėsaugos institucijos narkotinių medžiagų prieinamumui ir pasiūlai mažinti skiria prioritetinį dėmesį. Tačiau ne mažiau svarbu yra dirbti prevencijos ir švietimo srityse. Tam reikalingas visų mūsų – institucijų, tarnybų, savivaldybių, mokyklų bendruomenių, visuomenės – didžiausias įsitraukimas“, – teigia A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, ypač nerimą kelia narkotikų platinimas internetu, vis išradingesnės narkotikų ir psichotropinių medžiagų platinimo schemos, į kurias įtraukiami patys vaikai.

Policijos duomenimis, 2022 m. registruota 150 nepilnamečių, įtariamų padarius nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda.

Per aštuonis šių metų mėnesius registruoti 75 tokie atvejai.

VRM inicijuoja Nepilnamečių narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose bandomojo modelio įgyvendinimo projektą. Jo tikslas – sukurti ir patikrinti narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose mechanizmą ir taip didinti mokinių saugumą ugdymo įstaigose ir jų prieigose.

Projektas bus įgyvendinamas ir pasirinktose Klaipėdos rajono mokyklose. Planuojama, jog bandomasis projektas startuos jau spalio mėnesį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 493 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,