Mano Gargždai



„Žiemio“ jaunieji buriuotojai jau skina laurus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Eimanto Chachlovo/ve.lt nuotr. Eimanto Chachlovo/ve.lt nuotr.

     Klaipėdoje vietos taip ir neradusi vaikų buriavimo mokykla bazuojasi Drevernoje. Joje besimokančiųjų skaičius auga ir jau džiaugiamasi auklėtinių pasiekimais - neseniai iškovotos 4 Europos taurės.

 

     VšĮ Klaipėdos krašto buriavimo sporto mokykla „Žiemys" (buvusi buriavimo mokykla „Suominis") įsteigta pernai gegužę ir veiklą vykdo jau antrus metus. Jos steigėjai - Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybės bei Klaipėdos miesto jūrinis buriuotojų klubas. Mokyklą finansuoja abi savivaldybės ir, žinoma, ieškoma rėmėjų, nes inventorius gana brangus. Be to, vaikai kas mėnesį moka nario mokestį.

 

    „Žiemio" administratorės Agnės Dalangauskienės teigimu, palyginti su pernai, vaikų skaičius auga. Tiksliai pasakyti, kiek šiuo metu yra besimokančiųjų, ji negali, nes vaikų skaičius labai keičiasi - vieni ateina, kiti išeina - jų yra maždaug apie 45. Amžius įvairus - nuo 7 iki 18 metų. Daugiausia buriuoti mokosi vis dėlto Klaipėdos miesto jaunimas, tačiau, pasak administratorės, jau nemažai - apie 12-15 vaikų - yra ir iš rajonų. Taigi „Žiemys" realiai tampa Klaipėdos krašto sporto įstaiga.


     Mokykla Drevernos mažųjų laivų uostelyje turi apie 30 „Optimist" tipo jachtų, nemažai ir „Laser" klasės jachtų. Beje, kai kuriems vaikams tėvai yra nupirkę tokią mokymosi priemonę. Įsigyti ir 5 vėjaračiai, su kuriais galima buriuoti ir žiemą ant ledo, t. y. mokytis buriavimo įgūdžių. Trys „Žiemio" autobusiukai skirti moksleiviams vežioti į treniruotes. Mokykla aprūpina jaunuosius sportininkus ir gelbėjimosi liemenėmis, ir hidrokostiumais. Joje dirba trys treneriai.

 

Vasarą moksleivių daugiau
     Šiemet gegužę iš Kauno atvykęs padirbėti su vaikais treneris Šarūnas Felenderis sakė, kad jam toks darbas patinka, ir planavo pasilikti mokykloje ilgiau. Jo autobusiukas paimdavo vaikus Klaipėdoje, Priekulėje bei Gargžduose ir veždavo į Dreverną. Teko stebėti, kaip jo prižiūrimi mažieji mokėsi buriuoti, tarp jų buvo ir mergaičių. Ilgiau pakalbinti trenerio nepavyko, nes netrukus pasigirdo plonas balselis: „Treneri, pagalbos, apsiverčiau", tad jam teko plaukti pas nelaimės ištiktąjį.

 

     Bent jau vasarą tėveliai buvo labai patenkinti galėdami vaikams suteikti tokią galimybę ir nepalikti vienų trintis po kiemą. Juos paimdavo ir jie būdavo užsiėmę visą dieną, kol tėvai dirbdavo - puikiausia vasaros stovykla. 100 Lt už mėnesį, jų manymu, tikrai nedidelis mokestis.
Nors jau rugsėjis, „Žiemys" vis dar veža savo vaikus po pamokų autobusiukais į Dreverną treniruotis, kol dar geras oras. Sezoną baigs, ko gero, spalio pradžioje.


     Pasibaigus buriavimo sezonui vaikai neišsiskirsto - mokosi toliau, vyksta techninio pasirengimo užsiėmimai sporto salėje, žiemą klasėje dėstomi ir teoriniai dalykai.
     Sporto salės ieškoma kasmet. Pernai padėjo rajono valdžia, buvo leista treniruotis Agluonėnų mokyklos salėje už labai minimalų mokestį, priėmė ir Klaipėdoje esanti Lietuvos auštoji jūreivystės mokykla. Kurioje sporto salėje šiemet glausis būsimieji buriuotojai, dar nežinoma. Tai mokyklos direktoriaus Salvijaus Paškausko rūpestis.
Taigi buruoti mokomasi ištisus metus. Pasak A. Dalangauskienės, žiemą vaikų šiek tiek sumažėja, palyginti su vasara. „Teorija - a la pamoka, lieka tie, kurie „užsikabina", - juokavo administratorė.

 

4 Europos taurės
     „Šie metai mums ypatingi ne naujo inventoriaus įsigijimu, o tuo, jog pagaliau mūsų vaikai pasiekė rezultatų. Labai džiaugiamės, kad Lietuvoje apskritai buvo organizuotas Europos „Laser" klasės buriavimo taurės etapas, iš kurio parsivežtos net keturios taurės", - sakė A. Dalangauskienė.
„Žiemio" „Laser" jachtų klasės treneris - Algis Patašius. Jo auklėtiniams tikrai sėkmingas buvo Europos buriavimo taurės etapas, neperseniausiai vykęs Kaune. Jame be Lietuvos buriuotojų varžėsi sportininkai iš Latvijos, Baltarusijos, Suomijos, Čekijos, Lenkijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos.
Rokas Rudgalvis iškovojo antrą vietą vyrų „Laser Radial" jachtų klasėje (varžėsi 28 buriuotojai), be to, buvo apdovanotas nugalėtojo taure už pirmąją vietą vaikinų iki 19 metų įskaitoje. Jis parsivežė dvi Europos taures.
     Olimpinėje „Laser Standard" klasėje taure už pirmąją vietą vaikinų grupėje iki 19 metų buvo apdovanotas Marius Žemgulis, bendrojoje įskaitoje likęs ketvirtas. Dvylikametė Paulina Pekūnaitė apdovanota taure už antrąją vietą merginų „Laser 4.7" klasėje.
Šiemet rugpjūčio 23-24 d. Plateliuose vyko tarptautinė XXVII Platelių regata. Net keli trenerio A. Patašiaus auklėtiniai parsivežė taures: „Laser Radial" klasėje pirmąją vietą laimėjo Kotryna Kneižytė, „Laser Standard" klasėje nugalėtoju tapo Marius Žemgulis, „Optimist" B grupėje antrąją ir trečiąją vietas pasidalino „Žiemio" auklėtiniai Martynas Vitkus (iš Klaipėdos rajono) ir Paulius Petrošius (treneris - Marius Nagdasovas).
Netrukus „Žiemio" auklėtinių laukia naujas išbandymas - rugsėjo 25-28 d. Nidoje vyksiantis Lietuvos čempionatas.

VEdid WWW

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 336 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,